Tips Rotterdam

Van leden, voor leden

Wie kent het beste de leukste plekjes, winkeltjes en bezienswaardigheden in Rotterdam? Juist: ANWB-leden die in Rotterdam wonen. Wij vroegen hen deze met ons te delen, zodat iedereen kan genieten van deze stad zoals de inwoners dat zelf doen.

Van het gebaande pad in Rotterdam

Snerttram

De Snerttram is een bijzondere verschijning in Rotterdam. Binnenin is de tram aangekleed met lichtjes en gordijntjes. Je geniet van een rondrit door Rotterdam in deze antieke museumtram uit 1964. Er wordteen kop hete erwtensoep geserveerd in een mandje met lepel en servet. Je kan ook een drankje bestellen, op koude dagen heerlijk genieten van een Gluhwein of  warme Chocomel. Ondertussen vertelt de gids amusante weetjes, waarvan zelfs de meest doorgewinterde Rotterdammer nog nooit van gehoord heeft.

Puur Rotterdam

SS Rotterdam

Het Stoomschip Rotterdam is de grootste oceaanstomer ooit in Nederland gebouwd. Nu ligt het schip permanent aangemeerd in de Maashaven in Rotterdam, bij Katendrecht. Het jaren '50 interieur en de vele kunstwerken werden tussen 2005 en 2008 zoveel mogelijk teruggebracht in de oude glorie. De algemene ruimten op het schip, zoals de restaurants, zijn vrij toegankelijk, daarnaast zijn er diverse rondleidingen mogelijk.

Museum Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste musea van Nederland. In 1849 liet de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Het museum bezit een collectie schilderijen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen en een collectie tekeningen en prenten. Nederlandse en Europese topstukken geven hier een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design.

Markthal

De Markthal in Rotterdam is een woon- en winkelgebouw met inpandige markthal tussen de Binnenrotte, Hoogstraat en Blaak. In de hal bevindt zich de markt met vers units, food shops en diverse restaurants met daaronder een supermarkt en een parkeergarage.  Als je omhoog kijkt zie je het kunstwerk 'Horn of plenty' (Hoorn des overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam. Door dit grootste kunstwerk van Nederland wordt de Markthal ook wel de Nederlandse Sixtijnse Kapel genoemd.

Kop van Zuid

Op Schiereiland Kop van Zuid staan bijzondere gebouwen van de hand van internationaal befaamded architecten. De Rotterdam van Remn Koolhaas bestaat uit drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoog: een 'verticale stad' met luxe appartementen, een viersterren hotel, kantoren, winkels, horeca, fitness en parkeren. Tussen al deze vind je de oude Cruise Terminal, waar nu de meest majestueuze cruiseschepen aanmeren en het beroemde Hotel New York.

Rotterdamse Bijnamen Tramtour

In deze ludieke tour hoor je de talloze bijnamen die worden verzonnen door Rotterdammers voor kunstwerken, gebouwen, straten, bruggen enz. De 'Koopgoot' en de 'Kuip' zijn natuurlijk bekend, maar ken je het 'Ding', de 'gecrashte ijscocar' of de 'Flitspuit'? En welke van de ruim 20 bijnamen voor de Erasmusbrug zijn bekend? De tour wordt verreden in een historische tram uit de jaren '30 en duurt ongeveer 1,5 uur.

Culinaire verrassingen in Rotterdam

Hotel New York

Op de begane grond van Hotel New York bevindt zich een groot café-restaurant met een capaciteit van 400 gasten. Dankzij de brede à la carte menukaart kun je, uitgebreid of simpel, in alle prijsklassen en van 's morgens vroeg tot 's avonds laat eten. Hoge plafonds, kleurrijke lampen, stoere scheepselementen en robuuste buizen en pilaren kenmerken de unieke sfeer van het restaurant waar altijd een gezellige reuring hangt.

Restaurant Zinc

In Zinc wordt gekookt met verse seizoensproducten in verrassende combinaties. Een kaart ontbreekt, het menu wordt persoonlijk aan tafel verteld. Het menu wisselt om de twee weken.

De lanen in, de paden op

Bike&Bite

Bike & Bite neemt hongerige fietsers mee op een culinaire reis door Rotterdam. Proef het beste wat de stad te bieden heeft, en ervaar tegelijk de bijzondere architectuur, kunst en cultuur waar Rotterdam zo bekend om staat!

Park Schoonoord

Historische Tuin Schoonoord is een stille oase in de drukke stad en een schatkamer voor groenliefhebbers. De 1,2 ha grote tuin bevat een rijke verzameling aan flora en fauna.  De blikvanger is de reusachtige Libanonceder uit 1860. Je wandelt o.a. langs oude venijnbomen, een Japanse ginko, een vijgenboom, een trompetboom, een vleugelnoot en een Amerikaanse tulpenboom.

Stadswandelingen

Rotterdam is een stad die haar geheimen niet zomaar prijsgeeft; in Rotterdam moet je écht op ontdekkingstocht. De Rotterdam Discovery Tours gidsen willen de geheimen van Rotterdam graag met je delen. Daarvoor hebben we onze tours aangepast aan de gasten: naast de gewone stadswandeling hebben we een ietwat schunnige ongecensureerde stadswandeling, maar ook rondleidingen speciaal voor blinden, Amerikanen en kinderen.

Brandsgrenswandeling

Maak een wandeling langs de Brandgrens: de lijn tot waar Rotterdam brandde na het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Langs de brandgrens zijn drie routes (West, Noord en Oost) uitgezet die zelfstandig gelopen kunnen worden. Bij de route horen geluidsfragmenten, die met punten aangegeven staan op de te downloaden kaart. Deze geluidsfragmenten kun je eveneens downloaden en op een smartphone of op een mp3-speler zetten.

De Groene Connectie

De Groene Connectie is een 'groen lint' door Delfshaven. Dit lint verbindt bestaande groene initiatieven met elkaar, is een mooie wandelroute van 8 km door Rotterdam West.

Voor het hele gezin

Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen - in september - laten je op een fascinerende wijze zien en beleven wat de Rotterdamse haven te bieden heeft. Er zijn spectaculaire demonstraties op de kade en het water, bezichtigingen van schepen en spannende excursies in de haven. Voor de jonge bezoekers zijn er speciale kinderactiviteiten. Op de zaterdagavond is er zoals gewoonlijk een bijzondere vuurwerkshow te zien.

Spido

Beleef de haven vanaf het water. Maak er een rondvaart met Spido en vaar langs werven, dokken en de hypermoderne overslag van duizenden containers. Het eerste en laatste deel van de tocht gaat langs de imposante skyline van Rotterdam.

Kralingse Bos & Plas

Kralingse Bos & Plas is een veelzijdig bos met strandbad, voor rust en recreatie. In het gebied tussen de Manege Kralingen en de golfbaan vindt je stille paden onder hoge oude bomen. Ook tussen het hertenkamp en de kinderboerderij kom je maar weinig mensen tegen. Kinderen kunnen vrijuit spelen en ravotten natuurspeeltuin, klauterstenen en klimbomen.

Pannenkoekenboot

De Pannenkoekenboot is een leuke culinaire attractie in Rotterdam en is vooral populair bij gezinnen met kinderen. Op het grote schip kun je de Maas in Rotterdam en een stuk van het havengebied verkennen, terwijl je zoveel pannenkoeken eet als je maar wilt! Het maakt niet uit aan welke tafel je zit want je hebt overal een prima uitzicht. 's Zomers kun je op het buitendek pannenkoeken eten met de frisse (rivier)wind door je haren.

Parkeren in Rotterdam

Ga je met de auto naar Rotterdam? Als ANWB-lid ontvang je 15% korting op parkeren in de binnenstad. Bekijk de actie.

Parkeren in Rotterdam

Ga je met de auto naar Groningen? Als ANWB-lid ontvang je 15% korting op parkeren in de binnenstad. Bekijk de actie.

De leukste uitjes in Rotterdam op een rij

We hebben de leukste uitjes voor je weekendje weg naar Rotterdam op een rij gezet. Sommige zijn gratis, op andere krijg je ledenvoordeel.

Boek de leukste uitjes in Rotterdam

Meer weten over Rotterdam? Hier vind je alles voor een dagje Rotterdam.

Speciaal voor jou geselecteerd