Tips Leiden

Van leden, voor leden

Er is veel te ontdekken, zien en beleven in Leiden. De stad heeft een rijke historie, vele musea, theaters en een gezellige binnenstad; niemand zal zich hier vervelen.

Leuke straatjes in Leiden

Leiden biedt een scala aan bijzondere winkels, waar je met plezier een dagje gaat shoppen. De Haarlemmerstraat is de belangrijkste winkelstraat van Leiden met veel grote winkelketens. Het Pieterskwartier, de historische wijk rondom de Pieterskerk, met zijn smalle straten en stegen, wordt ook wel het Quartier Latin van Leiden genoemd. Maar ook aan de Burgsteeg, Nieuwstraat, Hogewoerd en Doezastraat heb je voldoende keuze aan aparte winkels. Op woensdag en zaterdag vind je op de kades van de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt en Nieuwe Rijn een uitgebreide warenmarkt.

Mooie straten in Leiden

Rapenburg

Het Rapenburg is een gracht die niet lang na 1200 gegraven werd ter verdediging van de stad Leiden. Vanaf de 17e eeuw groeide het Rapenburg uit tot de belangrijkste en meest chique gracht van de stad. Hier woonden rijke handelaren en beroemde hoogleraren, zoals de arts Herman Boerhaave (Rapenburg 33). Deze 'notabelen' lieten er fraaie herenhuizen bouwen. In het verlengde ligt de Steenschuur, waar in 1807 de 'Leidse Buskruitramp' plaatsvond, die het aanzien van dit gedeelte drastisch heeft veranderd.

Breestraat

Het stadhuis van Leiden bevindt zich in de Breestraat. Daar tegenover staan panden met houten gevels, afkomstig uit de 14e en 15e eeuw. Opmerkelijk in de Breestraat is de Blauwe Steen; een zeshoekige, grijsblauwe leisteen. De Blauwe Steen is in het straatoppervlak aangebracht en gaf op de Breestraat de scheidingslijn van rechtspraak van Leiden en de graaf van Holland aan. Ook werden hier in de Late Middeleeuwen publiekelijk lijfstraffen uitgevoerd.

Parken in Leiden

Van der Werfpark

Het Van der Werfpark is vernoemd naar Burgemeester Van der Werf, burgemeester ten tijde van het Beleg van Leiden in de Tachtigjarige Oorlog. Het park is aangelegd op de plek van een door de Leidse Buskruitramp compleet verwoeste stadswijk. In het theehuis 'De Theeschenkerij' kan je naast natuurlijk thee, ook koffie drinken of een hapje nuttigen.

Het Plantsoen

Een stadspark aangelegd in 1835 aan de hand van een plan van stadsarchitect Salomon van der Paauw die zich daarbij baseerde op de Engelse Landschapsstijl.

St. Lodewijkkerk

Deze kerk is na 1807 (Leidse Buskruitramp) op initiatief van Koning Lodewijk-Napoleon opgericht in het voormalige Saailand, een grote hal waar lakens verhandeld werden. Voordien was het een kapel waar pelgrims vertrokken richting Santiago de Compostella, maar eind 16e eeuw werd het door het stadsbestuur gesloten.

Hortus Botanicus

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa, en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Je kan hier een rustgevende wandeling maken.

Festivals in Leiden

Leidse Lakenfeesten

De feesten, die terug te voeren zijn op de hoogtijdagen van de Leidse textielnijverheid veranderen de stad vier dagen lang in een festival vol met optredens, evenementen en gezelligheid op verschillende locaties. De Lakenfeesten worden jaarlijks in het laatste weekend van juni gehouden.

Leidens Ontzet

Ieder jaar wordt met Leidens Ontzet op feestelijke wijze herdacht dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad.

Het programma van het Leidens Ontzet is zeer divers en herbergt voor eenieder wat leuks. Zo zijn er theatervoorstellingen, wordt er gezongen, worden er historische lezingen opgedragen, zijn er markten (2 en 3 oktober) en een nostalgische kermis. En er is muziek: jazzoptredens, bandjes, enzovoorts. Andere traditionele invullingen van het Leidens Ontzet zijn het eten van hutspot en natuurlijk ook de haring met wittebrood die zo kenmerkend zijn aan het Leidens Ontzet. Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten en er is een vuurwerk in de avonduren.

Woodstock op het Water (WOW)

WOW! is een gratis jaarlijks in juli terugkerend zomers muziekspektakel op de Leidse grachten. Twee middagen lang varen er per dag 8 boten met daarop verschillende bands een route langs de druk bezette terrassen in de Leidse binnenstad.

Leiden Internationaal Film Festival (LIFF)

Met LIFF worden films op bijzondere locaties, klassiekers in een moderne context, films met live muziek en debuutfilms van regisseurs die over 5 jaar wereldberoemd zullen zijn, getoond.

Kerstmarkt

De Kerstmarkt in Leiden zorgt voor een sfeervolle binnenstad. Gelegen op het water van de Nieuwe Rijn is dit de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Bezoekers hier naar hartenlust winkelen onder het genot van een hapje, drankje en diverse liveoptredens.

IJsbaan

Vanaf begin december wordt de Nieuwe Rijn, gelegen in het historische stadshart van Leiden, een maand lang omgetoverd tot een waar winterspektakel. Midden op de gracht is een prachtige ijsbaan geïnstalleerd. Met meer dan 650 vierkante meter aan ijsoppervlakte is de ijsbaan in Leiden één van de grootste tijdelijke ijsbanen van Nederland.

Activiteiten in Leiden

Rondvaarten

Leiden laat zich vanaf het water goed bekijken. De Leidse rederijen hebben een breed aanbod in rondvaarten en arrangementen, maar je kunt ook zelf een bootje huren. Vanaf het water ziet de historische stad er heel anders uit. De Leidse grachten voeren langs de musea, de Leidse hofjes en vele historische gebouwen met prachtige gevels. Daarnaast vind je op de vele plekken nabij de grachten eet- en drinkgelegenheden. Vaak met het terras direct aan het water. 

Muurgedichtenwandeling

De muurgedichten zijn in verschillende talen geschreven en bedoeld voor iedereen. Onder de gedichten is meestal een bordje geplaatst met een Nederlandse en Engelse vertaling. Voorbijgangers worden geprikkeld door het gedicht zelf en door het visuele beeld van de letters en de achtergrond van de muur. Tijdens de wandeling langs de muurgedichten kom je langs ongeveer 25 van de 101 muurgedichten van Leiden.

Wandeling langs Leidse Muurformules

Geïnspireerd door de Muurgedichten zijn op diverse plekken in Leiden historische formules van bekende wis- en natuurkundigen op muren geplaatst. Aan de hand van de formules kan je een wandeling door Leiden maken.

Leuke musea voor kinderen

Leiden heet niet voor niets de 'museumstad' door het grote aantal musea dat in de stad aanwezig is (13).

Rijksmuseum Boerhaave

Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven van vandaag? Ontdek meer over hun uitvindingen en denk mee over grote vragen van nu. Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, en een intensieve samenwerking met kopstukken uit de wetenschap van vandaag, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap. 

CORPUS

CORPUS 'Reis door de mens' is dé attractie van het menselijk lichaam! Je maakt in het 5D Harttheater een duizelingwekkende reis als rood bloedlichaampje en ontdekt in de hersenshow de spectaculaire werking van het menselijk brein. Wat gebeurt er als je niest en waar op je tong proef je suiker of juist zout? Antwoord op deze en duizend andere vragen vind je tijdens de opmerkelijke ontdekkingstocht voor jong én oud bij CORPUS 'Reis door de mens'.

Souvenir en winkeltips Leiden

Leidse Kaas

De stad heeft ook zijn eigen heuse kaas: Leidse kaas, kaas met komijnzaadjes. Ook bekend onder de naam 'pitjes kaas'. De kaas is bij verschillende kaaszaken verkrijgbaar.

Leidsch bier

Bier gebrouwen sinds begin van de 21e eeuw in Leiden.

Koekjes van Jacobs

Banketbakkerij Jacobs zorgt voor de lekkerste verse bakkersproducten van Leiden zoals roomboterkoekjes, hartige broodjes, fruitige taartjes, bonbons of heerlijke sloffen. Achter in de winkel bevindt zich een werkbank waaraan vaak één van de banketbakkers saucijzen, cake of schuim aan het maken is.

Universiteitswinkel

Kleding (stropdassen, sweaters en zelfs babyrompertjes), boeken, kantoorartikelen en cadeaus met een universitair tintje vind je in de universiteitswinkel

Fromagerie Bon

Fromagerie Bon is de kaaswinkel en delicatessenwinkel gevestigd in Leiden. Een sfeervolle winkel met veel kazen, specialiteiten, wijn en proeverijen.

Koffietentjes – lunchen – restaurants – cafeetjes in Leiden

Vooraf en Toe

Elke dag kun je genieten van de lekkerste kop koffie bij het ontbijt of een vers sapje bij een heerlijke lunch van de uitgebreide kaart bij Vooraf en Toe. Op donderdag- en vrijdagavond worden er 's avonds ook dagschotels geserveerd en kun je aanschuiven op het terras aan het water of aan één van de knusse tafeltjes binnen. 

Koetshuis de Burcht

Het Koetshuis ligt aan de voet van de historische Burcht welke is gebouwd in ongeveer het jaar 1100 en die de oude en de nieuwe Rijn splitst. In 1980-1981 kreeg het Koetshuis de bestemming om er een café restaurant te vestigen. Het restaurant heeft een Nederlands-Franse keuken en werkt met verse en zoveel mogelijk regionale producten. 

Grandcafé Van de Leur

Hier kan je terecht voor ontbijt, lunch en avondeten. Verder is Van de Leur gespecialiseerd in high tea's, waar ze iets speciaals van maken. Kom langs in de knusse huyskamer of monumentale binnentuin.

Hof van Sijthoff

Hof van Sijthoff wordt gerund door mensen met een beperking. De uitgebreide menukaart staat vol met eerlijke en heerlijke huisgemaakte producten. Van dagsoepje, smoothie, tosti, verse gebakken taart, sandwich, salade tot koffie met huisgemaakte lekkernijen. 

La Plancha

Een Spaans restaurant waar gekookt wordt zoals in de geboortestreek van de eigenaren: Andalusië. De gemoedelijke sfeer, de traditionele ambiance en met een diversiteit aan gerechten uit de Andalusische keuken waan je je voor een avond even in Spanje.

Lot en de Walvis

Wil je ontbijten, lunchen, borrelen of dineren in een huiselijke sfeer en even onthaasten? Ga dan naar Lot & de Walvis in de haven van Leiden!

Pizzeria Karalis

De kaart van pizzeria Karalis vertegenwoordigt klassieke Italiaanse gerechten met een sterk accent op het eiland Sardinië. De wisselende gerechten buiten de kaart om hebben een regionaal karakter.

Belgisch Biercafé Olivier

Belgisch Biercafé Olivier Leiden is gevestigd in het voormalig St. Elisabeth ziekenhuis aan de Hooigracht. Dit historische pand met een rijke geschiedenis maken een bezoek aan Olivier nog eens te meer een omweg waard. De huiskamer van Leiden met fantastische speciaalbieren die alleen ervaren kan worden door een bezoek.

Van leden voor leden: met inside kennis de leukste weekendjes weg in Nederland

Arrangementen stellen we samen met de kennis van onze leden. Hiervoor zijn we in elke stad met leden gaan zitten, zodat zij als echte ambassadeurs van hun stad ons konden vertellen wat andere leden echt niet mogen missen. Inside tips van echte kenners dus, voor een uniek weekendje weg.

De tips variëren van interessante musea, goede restaurants en leuke activiteiten voor gezinnen tot bijzondere winkeltjes, verborgen plekjes en wandelroutes. Het arrangement bevat in ieder geval 1 of 2 overnachtingen, koffie met gebak en een (optionele) stadswandeling onder leiding van een gids, inclusief een lunch. Ook heb je de mogelijkheid om extra uitjes, met korting, bij te boeken.

Boek ons bijzondere arrangement in Leiden

 

Speciaal voor jou geselecteerd