Tips Amersfoort

Van leden, voor leden

De naam Amersfoort is een in de loop der eeuwen verbasterde benaming van 'doorwaadbare plaats in de Eem (of Amer)'. De binnenstad van Amersfoort ademt geschiedenis. De grachten omringen de monumentale gebouwen en drie grote pleinen, waar horeca en winkels floreren. Maar ook herbergt de stad modernere locaties.

Amersfoort volgens onze leden

ANWB-leden uit Amersfoort (inwoners van Amersfoort worden Keientrekkers genoemd) willen hieronder je kennis laten maken met de bekende maar vooral ook de onbekende verrassende  plekjes in hun stad.

De lanen in, de paden op in Amersfoort

Mirakel

De avontuurlijke stadswandeling Mirakels Amersfoort loopt door de historische binnenstad van Amersfoort. Bekijk de website voor exacte data.

Stadswandelingen Het Gilde Amersfoort

Het hele jaar door zijn er iedere dag stadswandelingen op aanloop door de middeleeuwse binnenstad. Hiervoor is reserveren vooraf niet nodig. De aanloopwandelingen gaan altijd door, ongeacht het weer of het aantal deelnemers. De route voert o.a. langs de beroemde Muurhuizen. Een bezoek aan de Koppelpoort vormt het hoogtepunt van de rondleiding.

De Treek

Landgoed Den Treek-Henschoten ten zuiden van Amersfoort is een van de grootste particuliere landgoederen van Nederland. Het is opengesteld voor alle liefhebbers van de natuur met verschillenden uitgestippelde wandelroutes en verharde fietspaden voor fietstochten.

Fotoroute

Een uitgestippelde route  in de meest fotogenieke stad van Nederland. Download de route op je telefoon en ga op ontdekkingsreis, bekijk alle hotspots, en maak hier prachtige foto’s

Klompenpaden

Wandel door de polder, over boerenland of langs de Grebbelinie in het buitengebied van Amersfoort. Ontdek het mooie buitengebied van Hoogland en het open polderlandschap van Eemland. Geniet van het weidse uitzicht, de rust en de combinatie van cultuur en natuur.

Van het gebaande pad

KunstKijkRoute

Elke derde zondagmiddag van de maanden maart, april, mei, september, oktober en november openen zo’n 65 kunstenaars en galeries in het centrum hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur. Meer info.

Mondriaansokken

Koop bij de VVV een set van 5(!) Mondriaan sokken en wissel ze onderling. Je Hebt nooit gelijke sokken aan!

Amersfoortse Keitjes

De populairste Amersfoortse lekkernij is het Amersfoortse keitje. De grote keitjes zijn gevuld met marsepein, die kleine platte met chocola en de kleine keitjes met noten of zuidvruchten. De mooie laagjes om de snoepjes die ze echt op kiezels doen lijken, bestaat uit suiker. Deze worden geverfd in allerlei kleuren. De inwoners van Amerfoort vertellen met trots dat dit keitje van de uit de ijstijd stammende kei op de stadsring komt. In werkelijkheid komt de lekkernij uit Duitsland, waar het ongetwijfeld wordt verkocht als het Duitse keitje.

O.a. te koop bij de VVV Amersfoort

Puur Amersfoort

Levende Historie

Op 2 zaterdagen per maand en in de zomermaanden spelen vrijwilligers van Levende Historie in laatmiddeleeuwse monumenten in het unieke historisch centrum van Amersfoort een historisch rollenspel. Ze vertellen geen verhaal maar spreken met de bezoekers over het wel en wee van het dagelijkse leven. De spelers vertellen het de bezoekers, alsof ze het zelf hebben beleefd.

Onze Lieve Vrouwe Toren

De 98 meter hoge kerktoren is de blikvanger van Amersfoort. De toren is het kadastrale middelpunt van Nederland en heeft meer dan 100 klokken waarvan 7 luidklokken. Het beklimmen van de 346 treden wordt beloond met een prachtig uitzicht over Amersfoort! ’s-Avonds wordt de toren mooi aangelicht.

Leuk voor het hele gezin

Citycard

De Amersfoort Citycard biedt de mogelijkheid om de stad op vele manieren te ontdekken. Bezoek musea, maak een tocht per rondvaartboot of wandel mee met een ervaren gids door de stad. Naast het bezoeken van toeristische attracties in Amersfoort, kun je nu ook diverse attracties in de regio bezichtigen. Daarnaast biedt de Citycard eenmalig toegang naar keuze bij 4 van de deelnemende attracties en leuke voordelen en extra’s op vertoon van de pas bij diverse horecagelegenheden en winkels.

Waterlijn

Ontdek Amersfoort eens vanaf het water. Er zijn vier verschillende routes mogelijk: de Westroute, de Oostroute, de Tweede Muurroute en de Heiligenbergerbeekroute. De rondvaarten worden verzorgd door vrijwilligers van 50 jaar en ouder die zich met veel plezier inzetten als schipper/verteller of als winkelier.

Geo caching

Los met behulp van GPS-coördinaten verschillende vragen op en vind de verborgen schat!

Eemlijn

Toeristische lijndienst naar Huizen en Spakenburg. Slimme fietsers gaan eerst fietsen en nemen daarna de fietsboot om 'uitgerust' dichter bij het vertrekpunt terug te keren. De combinatie van zelf fietsen en meevaren op de fietsboot kan men een grotere tocht maken door Eemland of het Gooi, zonder extra inspanning.

Culinaire verrassingen in Amersfoort

O’ Sole Mio

Geniet bij O' Sole Mio van specialiteiten met Sardijnse invloeden die met passie in de keuken bereid zijn. Naast pizza’s en pasta’s staan er ook diverse vis-, vlees- en vegetarische gerechten op de uitgebreide kaart.

Het Lokaal

Het Lokaal is een foodhal in het stadshart van Amersfoort  gevestigd in twee oude loodsen van de voormalige lijm- en zeepfabriek in De Nieuwe Stad, gelegen aan de Eem. Een eetgelegenheid voor ontbijt, lunch en (op donderdag, vrijdag en zaterdag) diner. Gerechten worden gemaakt met producten uit eigen winkel bijna allemaal geproduceerd binnen een straal van 50 km. In Het Lokaal zelf wordt brood gebakken, koffie gebrand en bier gebrouwen, lokaler dan dit wordt het niet.

Wijnbar Zuster Margaux

Binnen de eeuwenoude bakstenen van dit stadsklooster Mariënhof heeft Zuster Margaux altijd minimaal 40 wijnen op glas, verse streekproducten en is het dé wijnbar van Amersfoort met haar unieke terras, bijzondere inrichting en pure gastvrijheid.

Corazon Bakery

Heerlijke koffie, fantastische thee, mooi brood en authentieke taarten. Alles is duurzaam met veel gebruik van natuurlijke ingrediënten en vaak ook biologisch: origineel en verrassend, vers, heerlijk en authentiek. Meer info.

De leukste uitjes in Amersfoort op een rij

We hebben de leukste uitjes voor je weekendje weg naar Amersfoort op een rij gezet. Sommige zijn gratis, op andere krijg je ledenvoordeel.

Boek de leukste uitjes in Amersfoort

Meer weten over Amersfoort? Hier vind je alles voor een dagje Amersfoort.

Speciaal voor jou geselecteerd