Winkelen in Deventer

Deventer loves Dickens

Zonder Dickens Festijn is het geen kerst in Deventer. Wij bezochten de Hanzestad eens buiten het 19de eeuwse weekend, en zie daar: Dickens is overal!

Deventer in 12 tips

Deze Hanzestad bruist en leeft, aldus onze enthousiaste vrijwilligers uit Deventer. Struin met hun tips in de hand door de stad van Dickens.

1. Theesteeg

Het is een goed gevuld steegje in de Walstraat, tussen de theewinkel en de Roemar-koffiebranderij. Originele theesoorten schep je hier zelf in een zakje. Een kopje openhaard romance of liever sweet roses met stoofpeertjes?
www.roemarkoffiebranderij.nl

2. Het Bergkwartier

Hier woonden de fabrieksarbeiders, in middeleeuwse panden die waren opgesplitst naar eenkamerwoningen. Het is nu een historisch dorpje in de stad met leuke winkels.

3. Dickens festijn

Wekenlang rollen kledingrekken met antieke jurken door de stad en sparen winkeliers hun baarden op. Allemaal voor 17 en 18 december: het Dickens Festijn, met ruim 950 acteurs die de tijd van Scrooge en Oliver Twist levensecht maken.
www.dickensfestijn.nl

4. Deventer op stelten

Een internationaal buitentheaterfestival met meer dan 150 nationale en internationale voorstellingen dwars door Deventer. In 2017 van 7 tot en met 9 juli.
www.deventeropstelten.nl

5. Boekenstad Deventer

was al ver voor Dickens’ tijd een boek(druk)stad. Speuren naar zeldzame exemplaren kan op de beroemde Boekenmarkt in augustus, maar ook in de talloze antiquariaten, bijvoorbeeld in de Kleine Overstraat. Tip: struin ook eens door de bakken met oude ansichtkaarten.
www.deventerantiquariaten.nl

6. Hoge ramen

Deze winkel bestaat uit meerdere prachtige panden naast elkaar, die verbonden zijn met kruip-door-sluipdoorgangetjes. Hier vind je een uitgebreid aanbod kleding- en woonaccessoires.
www.hoge-ramen-webshop.nl

7. De Noorman

Hier eet je tussen kleurig versierde pepparkakshus (peperkoekhuisjes) een kom Zweedse erwtensoep, Deens smørrebrød of een kaneelbroodje. Hej winter!
www.denoorman.nu

8. Havenkwartier

Een groep creatievelingen heeft het havengebied flink onder handen genomen. Je vindt hier kunst, theater, muziek en een slaapplek. Eten en drinken kan uitstekend in Foodhal Fooddock. De wandelroute Raambuurt & Havenkwartier (€ 2,50, VVV) wijst je de weg.

9. De vrije vogel

In de Walstraat kan het zomaar gebeuren: stap je De Vrije Vogel binnen op zoek naar nieuwe woondecoraties of een wollen plaid, kom je naar buiten met een kunstig kerstkoor à la Dickens uit de vintagehoek, dat oplicht door kaarsjes op batterijen!
www.devrijevogelinhuis.nl

10. Deventer koek

‘Geheim’, grijnst Hetty Hakkert van de Deventer Koekwinkel als we vragen naar het eeuwenoude Jb. Bussinkkruidkoekrecept.
www.deventerkoekwinkel.nl

11. Hipshop

Bij de Hipshop, vind je design-cadeaus en uitvindingen van lokale ontwerpers.
www.dehipshop.nl

12. The Wallstreet Tea-Rose

De pink kan omhoog in de The Wallstreet Tea-Rose. Hier drink je een kop thee op z’n Engels.
www.tearose.nl

Bekijk tips van leden over Deventer

Speciaal voor jou geselecteerd