Een dagje uit in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Samen met Utrecht Marketing

Een 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. Dat is de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland. En die loopt van Muiden helemaal tot aan de Biesbosch. Tussen 1815 en 1940 beschermde de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van ons land tegen de vijand, door brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten. Vandaag de dag biedt het gebied je veel vertier: van bruisende vestingstadjes tot oude waterwegen en indrukwekkende forten. Dit jaar staat het Nederlandse landschap in de spotlight en is het thema Ode aan de Hollandse Waterlinies. Dat maakt het nóg leuker om het unieke verhaal zelf te ervaren. 

Forten en evenementen

Midden in het rivierlandschap ligt het indrukwekkende Fort Pannerden met maar liefst vijf verdiepingen onder de aarde. Zowel binnen als buiten zijn er avontuurlijke activiteiten, zoals de spannende escaperoomroute Elements. Forteiland Geofort is een Science Centre waarbij alles om de wereld draait. Duik miljoenen jaren terug in de tijd of ga de uitdaging aan met het doolhof. Ook vinden er tijdens Ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinies geregeld evenementen plaats. Denk aan verschillende fortensafari’s te voet, op de fiets of per kano. Het sluiten van de linies in de weekenden van 14, 15, 21 en 21 oktober is een ware belevenis, met een fortenfestival waarin het geheim van de waterwerken centraal staat. 
 

Fort Ruigenhoek

Fietsend op ontdekkingstocht

Het themajaar Ode aan de Hollandse Waterlinies laat ook het hart van fietsfanaten sneller kloppen, met de speciale Hollandse Waterlinies Fietstour op 19 en 20 juni. Verder zijn er meer dan genoeg fietsroutes voor je uitgestippeld. Met het Rondje Pontje Pannerden steek je drie keer met een pontje over, en met de Jan Blankenroute fiets je langs uniek gelegen forten en door historische vestingsteden. Andere aanraders zijn De Waterlinie Utrecht Zuid, Rondje Loevestein en de Fortenlandroute. Echte lekkerbekken fietsen graag een van de Happen & Trappen-routes. Daarbij wissel je het fietsen af met eten en drinken, zoals Langs Linge en in de buurt van Utrecht door loopgraven en langs forten. Ontdek hier de overige Happen & Trappen-routes en ontvang korting op een ticket!

ANWB fietsroutes langs de waterlinie:

Afwisselende wandelingen

Trek je wandelschoenen maar aan, want daarmee kun je in dit grote gebied behoorlijk wat kilometers maken. De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht is op 9 oktober met muziek, theater, dans, beeldende kunst en lekkers voor onderweg. Er is dit jaar een extra editie op zaterdag 3 juli: De Waterlinie Wandeltocht aan de Zuiderzee. Een echte uitdaging is het Waterliniepad, want die is maar liefst 350 kilometer lang. Daar kun je natuurlijk ‘kleine’ stukjes van pakken en combineren met overnachtingen onderweg. Andere kortere routes zijn Rondje Woudrichem met het vestingstadje en Slot Loevestein. Of het Klompenpad Onderwaterpad Kids waar kinderen de Waterbaas zijn. Omdat wandelen en lekkere trek goed samengaan, is er de Happen & Stappen route: Linie lopen langs de Lek met traktaties als gebak, soep en lunch. Alle andere wandelroutes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je hier. Klik hier voor meer informatie over Happen & Stappen  en ontvang korting op een ticket!

Fort de Batterijen

Een tochtje varen

Dat mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je ontdekkingstocht. Op het Eiland van Schalkwijk vind je imposante forten. In het sfeervolle theehuis kun je een kano huren om de mooie omgeving te ontdekken. Ook vanaf Fort Werk aan de Korte Uitweg kun je kanoën of met roeiboot ’t Fortje dobberen in de gracht. In Wijk bij Duurstede kun je plaatsnemen in de Krommerijnder om vanaf het water te genieten van de natuur en het historische erfgoed langs de oevers. Safarischip De Blauwe Bever vaart in veel gebieden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met bestemmingen als een kasteel, Steenfabriek Fortmond of een stad. Liever een tochtje over de Linge? Dat kan met Rederij Leerdam. Onderweg geniet je van het schitterende landschap van de Betuwe.

Fort Uitermeer

Eten & drinken op bijzondere locaties

Start, pauzeer of eindig bij een van de unieke horeca. Zoals Fort de Batterijen, paviljoen Uit & Meer met uitzicht op torenfort Uitermeer in Weesp of Brasserie Kazerne C op Fort Altena in Werkendam. Bij Batterij Poederoijen is de wachterswoning omgetoverd tot Brasserie de Buurman voor koffie, lunch of borrel. Bezoek je fort Nieuwersluis op een zondag? Dan heb je geluk, want die dag is de theetuin open. Fort Everdingen is de stoere thuishaven van proeflokaal brouwerij Duits & Lauret. Dé plek voor een speciaal biertje in een oude genieloods. Een ander proeflokaal is La Caponnière, net buiten het centrum van Gorinchem, in een oude bomvrije geschutsplaats uit 1893. Op een kwartiertje fietsen van de Dom in Utrecht vind je Fort aan de Klop langs de Vecht met een brasserie. Wil je een unieke beleving? Houd dan het pop-up restaurant SterkWater in de gaten. Op vier bijzondere locaties langs de waterlinie geniet je van een menu dat is afgesteld op de verhalen van de unieke locaties.

Bijzonder overnachten

Je leest het al, tijdens het themajaar Ode aan de Hollandse Waterlinies valt er zoveel te beleven, dat het fijn is om er in de omgeving een nachtje aan vast te plakken. Blijf in de bijzondere sfeer en overnacht bij Fort Everdingen. Op het fortterrein kun je namelijk kamperen. Liever iets meer comfort? Dat kan ook, bij Fort Spion bijvoorbeeld, tussen Loosdrecht en Loenen. Hier slaap je in de remise of in het bomvrije wachthuis. Wel zo veilig. Of kies voor een bijzondere B&B zoals Fort Vuren of Fort Bakkerskil. Bij Werk aan de Korte Uitweg kun je midden in de natuur kamperen en van een drankje genieten bij het sfeervolle theehuis.

Misschien vind je dit ook interessant: