Tips Deventer

Van leden, voor leden

Groene stad, Hanzestad, Koekstad. Er zijn veel geuzennamen voor Deventer, des te meer reden om deze prachtige oude stad beter te leren kennen tijdens een uitgebreid weekendje weg. Dat de stad nog veel meer te bieden heeft dan het sprookjesachtige Dickens Festijn of de enorme zomerse boekenmarkt, bewijzen onze leden in Deventer. Zij zochten samen met onze de leukste plekken uit voor een fijne stedentrip.  

Een bijzonder weekendje weg naar Deventer

Als onderdeel van onze speciale van leden voor leden arrangementen bezochten we ook het prachtige Deventer. Onze leden daar roemen hun historische stad om haar prachtige oude centrum, compactheid en veelzijdigheid. Hier kun je lekker ontspannen in een van de vele parken, heerlijk shoppen bij speciale winkels of een avontuurlijke wandeling in of om de stad maken. Onze leden hebben hieronder de hoogtepunten en geheime plekjes van hun stad speciaal voor jou opgesomd, zo kan je weekend weg in Deventer alleen maar slagen.

Niet tijdens het iconische Dickens Festijn, of de zomerse Boekenmarkt in Deventer en weinig tijd? Niet getreurd, hieronder vind je tips van onze leden, zodat je er in een mum van tijd een echt Deventers weekendje weg van kan maken in deze prachtige oude Hanzestad.

Het Bergkwartier

Historisch dorpje in het centrum van de stad met leuke winkeltjes. Hier waan je je in Middeleeuwse sferen. Niet voor niets wordt in dit deel van de stad ook het Dickens Festijn gehouden in december. De Walstraat staat vooral bekend om zijn vele specialistische winkeltjes. Meer informatie over het Bergkwartier.

De Brink

Op de Brink, het grote centrale plein van Deventer, is altijd wat te beleven in de vele cafés en restaurants om het plein. Bovendien is er twee keer in de week markt en zomers vind je hier op bepaalde avonden een openluchtbioscoop en zijn er regelmatig muziekevenementen. Kortom: het is altijd gezellig op De Brink. Bekijk vast welke café’s en restaurants om De Brink heen zitten.

Havenkwartier

Een groep creatievelingen heeft het havengebied van Deventer flink onder handen genomen. Je kunt hier nu lekker eten en drinken, maar ook genieten van kunst, theater, muziek en je vindt hier zelfs een slaaplek in kunstwerken op hoogte. Meer informatie over het Havenkwartier.

Lebuïnuskerk

Een indrukwekkend Laatgotische kerk, waar naast de prachtige gewelven nog oude resten van muurschilderingen en een oude Romaanse crypte te bewonderen zijn. Ook zie je nog de gevolgen van de Beeldenstorm. Voor een prachtig uitzicht over Deventer kan je ook nog de toren beklimmen, kijk op de website van de gemeente voor meer informatie over een torenbeklimming. Adres: Grote Kerkhof 42. Openingstijden: 1 april t/m 31 oktober: 11.00 – 17.00 uur en 1 november t/m 31 maart 11.00 – 16.00 uur. Meer informatie over de Lebuïnuskerk.

Het nieuwe Stadhuis

Net geopend, gebouwd als een Italiaans stadje met een structuur van huisjes, straatjes en hofjes die samen uitkomen op een overdekt stadsplein. Met gratis expositie in de voorste ruimte: Laag voor Laag. Met opgravingen over de geschiedenis van Deventer. Opvallend: de 2300 vingerafdrukken van Deventenaren in de raamwerken. Adres: Grote Kerkhof 1 &4. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 8.00 – 18.00 uur, donderdag tot 20.00 uur. Meer informatie over het nieuwe Stadhuis.

De geheime plekjes van Deventer hebben onze leden ook aan ons onthuld.  Voor wie al vaker in Deventer is geweest of gewoon graag van de gebaande paden gaat, zijn onderstaande tips.

Deventer op Stelten

Internationaal buitentheaterfestival in juli waar onze leden in Deventer stuk voor stuk ontzettend enthousiast over zijn. De afgelopen editie waren er zo’n 150 nationale en internationale topvoorstellingen te zien op locaties door de hele stad heen.  Van grote, beroemde acts tot toffe kleine. In 2017 van 7 tot en met 9 juli. Meer informatie over Deventer op Stelten.

De Vrije Vogel

In de Walstraat kan het zomaar gebeuren: stap je De Vrije Vogel binnen op zoek naar nieuwe woondecoraties of een wollen plaid, kom je naar buiten met een kunstig kerstkoor a la Dickens uit de vintagehoek, dat oplicht door kaarsjes op batterijen. Adres: Walstraat 23. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.30 uur. Meer informatie over De Vrije Vogel.

Hipshop

Verscholen achter (eet)café van De Hip vind je de Hipshop, waar eigenaar Huub Suasso een mooie verzameling heeft opgebouwd van designercadeaus en uitvindingen van lokale ontwerpers. Adres: Brink 21. Openingstijden: dinsdag 12.30 – 18.30, woensdag, donderdag 11.00 – 18.00 en op donderdag ook 19.00 – 21.00, vrijdag en zaterdag 10.00 – 18.00. Meer informatie over de Hipshop.

Hoge Ramen

Winkel bestaande uit meerdere prachtige panden naast elkaar, verbonden door kruipdoor sluipdoor gangetjes. Hier vind je een uitgebreid aanbod van kleding en woonaccessoires. Adres: Grote Overstraat 46. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 – 18.00, zaterdag 10.00 – 17.00. Meer informatie over Hoge Ramen.

Plek

Hippe conceptstore met een combinatie van accessoires, meubels en kleding. Hier kan je ook terecht voor een goed kop koffie. Adres: Engestraat 15-17. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 17.30 uur. Meer informatie over Plek.

Deventer zoals echte Deventenaren het al (eeuwenlang) kennen. Van de beroemde boekenmarkt en het iconische Dickensfestijn tot heerlijke traditionele lekkernijen.

De Deventer Koekwinkel

Proef hier de echte Deventer koek, gemaakt door eigenaresse Hetty Hakker naar geheim en eeuwenoud recept. De kruidkoek eet je natuurlijk als Deventer pro: twee flinterdunne plakken met roomboter ertussen. Hetty schenkt ook heerlijke koffie en thee. Adres: Brink 84. Openingstijden: maandag 13.30 – 17.30 ,dinsdag t/m vrijdag 09.00 – 17.30, zaterdag 09.00 – 17.00 Meer informatie over De Deventer Koekwinkel.

Deventer Boekenmarkt

Traditioneel gehouden op de eerste zondag van augustus. Duizenden bezoekers speuren naar zeldzame boeken bij bijna negenhonderd kramen en gaan talloze antiquariaten af. Ben je er niet tijdens de Boekenmarkt dan is Deventer ook nog steeds veel antiquariaten rijk die je kan afstruinen, bijvoorbeeld de Athenaeumbibliotheek in de Kleine Overstraat: een mooi gebouw met een rustige kloostertuin. Adres: Het Klooster 12. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Meer informatie over de Deventer Boekenmarkt.

Lentelink Banketbakkerij Chocolaterie

Dé Deventer tearoom, hier moet je naartoe voor een Deventernaartje. Op de locatie Engestraat kan je die ter plekke lekker opeten, met een verse koffie of thee erbij. Twee locaties: Engestraat 2-4 en Smedenstraat 18. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.30, zaterdag 09.00 – 17.00. Meer informatie over Lentelink Banketbakkerij Chocolaterie.

Roemar Koffiebranderij

Zelf gebrande bijzondere koffies worden hier geschonken. Originele theesoorten schep je hier zelf in een zakje en mag je ook zelf mengen. Sla ook zeker niet de zelfgemaakte appeltaart over. Adres: Walstraat 45. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00. Meer informatie over Roemar Koffiebranderij.

Dickens Festijn

Elk jaar in december ademt Deventer Dickens. Tijdens het festijn in het Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van de schrijver tot leven. In de straten wemelt het van 19e eeuwse weeskinderen, kantoorklerken en deftige dames en heren. En dat alles natuurlijk in een sprookjesachtige kerstsfeer. Dit jaar op zaterdag 17 en zondag 18 december. Toegang: gratis. Meer informatie over het Dickens Festijn.

Laat je tijdens je weekendje weg in Deventer verrassen door de verscheidenheid aan restaurants. Onze leden tippen onder andere een ware gastrolounge, maar ook een gezellig huiskamerrestaurant. En wie niet kan kiezen, gaat gewoon naar Deventers foodhal.

Gastrolounge St. Tropez

Waan je aan de Deventer Brink in Zuid-Franse sferen: borrelen, eten, lekkere salades en kaasplankjes. Waar voor je geld, goedgevulde borden, prachtig terras. Ook leuk om met kinderen heen te gaan. In het weekend goede plek om te gaan dansen.
Adres: Brink 28. Openingstijden: zondag t/m woensdag 11.00 – 00.00, donderdag en vrijdag 11.00 – 02.00, zaterdag 11.00 – 04.00. Meer informatie over St. Tropez.

Engel en Bengel

Knus huiskamerrestaurant met prachtige muurschilderingen. Betaalbaar eten dat is afgestemd op de seizoenen. Adres: Grote Overstraat 53-57. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 21.00. Meer informatie over Engel en Bengel.

Fooddock

Foodhal in industriële Zwarte Silo in het Havenkwartier. Elf verschillende keukens, van poffertjes tot sushi, met een heerlijk buitenterras op het water. Adres: Zuiderzeestraat 2. Openingstijden: woensdag, donderdag en zondag 12.00 – 21.00, vrijdag en zaterdag 12.00 – 22.00. Meer informatie over Fooddock

De 3 Ridders

18e-eeuws pandje met delicatessen en streekproducten. Op de de bovenverdieping vind je het Mini Oranje Museum. Hier kun je de Middeleeuwse muurschildering bewonderen waarop de feestelijke intocht van Filips II in 1549 in Deventer te zien is. Adres: Pontsteeg 24. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00. Meer informatie over De 3 Ridders.

Boas

Voor een klassiek Frans avondje culinair genieten kan je goed bij dit Michelin genoteerde restaurant in de Walstraat terecht. In dit prachtige oude pand worden heerlijke creaties gemaakt van pure ingrediënten. Ook voor lunch. Adres: Golstraat 6. Openingstijden: voor lunch maandag t/m zaterdag van 12.00 – 14.30 uur, voor diner maandag t/m zaterdag vanaf 17.30 uur. Meer informatie over Boas.

Na een middagje shoppen, een fikse wandeling, of misschien wel een dagje Dickens Festijn ben je natuurlijk wel toe aan wat ontspanning. Bij onderstaande uitspanningen kan je heerlijk ontspannen, met een hapje en een drankje.

The Wallstreet Tearose

Drink hier een kop thee op z’n Engels, met of zonder etagère met heerlijke hapjes. Je kan hier ook terecht voor een goede Shepherd’s pie, scones of een Engels ontbijt. Adres: Walstraat 20. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.30 – 18.00. Meer informatie over Wallstreet Tearose.

De Noorman

Van de Finse Tove Antonissen en haar man Jurgen. Eet tussen kleurig versierde pepparkakshus (peperkoekhuisjes) een kom Zweedse erwtensoep, Deens smörrebröd of een kaneelbroodje. Adres: Kleine Overstraat 41. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 8.30 – 16.30, zaterdag 09.00 – 17.00 en zondag 09.00 – 12.00. Meer informatie over De Noorman.

Davo Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal

Stadsbrouwerij in een oud industrieel pand waar je terecht kan voor eigen gebrouwen bier, of allerlei biertjes van kleinere brouwers. Ga hier naartoe voor een Caféracer of een I’ll be back! Adres: Sluisstraat 6. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag vanaf 15.00, zaterdag en zondag vanaf 12.00. Meer informatie over Davo Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal.

Jackies

Lekker veelzijdig eten, geïnspireerd op de veelzijdige keuken van New York City. Hier vind je dus hamburgers, maar ook sushi en kreeft. Onze leden prijzen de aandacht die je hier krijgt. In de zomer ook met mooi terras. Adres: Grote Poot 19. Openingstijden: elke dag 17.00 – 23.30 uur. Meer informatie over Jackies.

Sandton IJsselhotel

Geniet van heerlijke zoeternijen tijdens de High Tea van het IJsselhotel. De naam verraadt het al, vanaf het terras heb je subliem uitzicht over de IJssel, met daarachter de Deventer binnenstad. Adres: Worp 2. Tijden van de high tea: tussen 14.00 en 16.30 uur. Meer informatie over het Sandton IJsselhotel.

In Deventer kan je je vergapen aan de statige koopmanshuizen, de gevelstenen, de snijramen en de steegjes. Maar buiten de stad vind je het prachtige landschap van Salland. Genoeg mogelijkheden dus om tijdens je weekendje weg een fijne wandeling te maken.

Wandelroute Raambuurt & Havenkwartier

Het VVV-kantoor verkoopt een leuke wandelroute door de Raambuurt en het Havenkwartier. Daarnaast kan je een begeleidde stadswandeling boeken bij het VVV-kantoor. Adres: Brink 89. Let op (!) verhuist binnenkort, hou de website van de VVV in de gaten voor het laatste nieuws. Openingstijden: maandag 13.00 – 17.00, dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00, zondag 11.00 – 17.00. Prijzen: begeleidde wandeling € 4,00, ‘Ontdekkingstocht door de Raambuurt en het Havenkwartier, € 2,50.

Fotospeurtocht Deventer

Leer de stad makkelijk kennen met een van twee fotospeurtochten. Volg de aanwijzingen van de speurtocht en leg de foto’s die erbij horen op de juiste volgorde. Hier komt een oplossing uit die je kan opsturen voor een leuke prijs. Leer zo het Bergkwartier kennen, of leer Deventer Koekstad kennen. Prijs: € 6,50. Leer meer over de fotospeurtochten. www.fotospeurtocht.nl

Hotel Gaia

Net buiten de stad, op het landgoed Nieuw Rande. Geniet hier ongestoord van de natuur. Hier kan je fietsen huren, of ervoor kiezen lekker te gaan wandelen op de vele paden die het landgoed rijk is. In de zomer kan je hier ook lekker bootje varen of een leuke ezeltocht (inclusief picknick) maken. Wel even van tevoren reserveren. In het prachtige oude landhuis kan je ook genieten van een high tea of heerlijk diner. Adres: Schapenzandweg 3. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 22.00. Meer informatie over Hotel Gaia.

Park Het Nieuwe Plantsoen

Groene oase midden in de stad, voor een ontspannen middag. Naast rustige stukken ook volop vermaak. Je vindt hier een hertenkamp, kan een gedichtenwandeling doen, er is een geurtuin en fijne speeltuin. Heeft goed begaanbare geasfalteerde looppaden. In de zomermaanden vertoef je hier tussen de relaxende Deventenaren, die dan vaak en-masse barbecueën. Adres: Ceintuurbaan. Meer informatie over Het Nieuwe Plantsoen.

Historische fiets- en steproutes

Bij het VVV kun verschillende tours met historische fietsen (groot voorwiel en klein achterwiel) of comfortabele, luxe steps maken. Een historische tocht door de binnenstad en landelijke omgeving, een puzzeltocht door de stad of eentje naar het Blotevoetenpad, inclusief picknick. Wel alleen als groepsarrangement vanaf 10 personen te boeken (minimaal een week van tevoren). Adres VVV: Adres: Brink 89. Let op (!) verhuist binnenkort, hou de website van de VVV in de gaten voor het laatste nieuws. Openingstijden groepsarrangementen: maandag, dinsdag en donderdag 09.00 – 17.00 uur. Meer informatie over de fiets- en steproutes.

Met het pontje naar de Ossenwaard

In een mum van tijd ben je met het unieke voetveer de IJssel overgestoken van de Deventer binnenstad naar natuurgebeid de Ossenwaard. Hier kan je in de zomer langs de oevers van de rivier ontspannen op verschillende zandstrandjes of prachtige wandelingen maken, zo is met blauwe markeringen een wandeling van zes kilometer in het gebied aangegeven. Adres: Bolwerksweg 1. Vaartijden: maandag t/m vrijdag 08.00 – 23.00 uur, zaterdag 09.00 – 23.00 uur, zondag 10.00 – 23.00 uur. Prijzen: vanaf € 1,00. Meer informatie over het pontje.

De binnenstad zelf is al gewoon een ontzettend fijne plek om met je kinderen op stap te zijn. Onderstaande tips helpen als je kampt met slecht weer, behoefte hebt aan meer ruimte, of gewoon heel veel honger. Zo hebben jullie het samen altijd naar jullie zin tijdens jullie weekendje weg in Deventer.

Pannenkoekenhuis Ot en Sien

Oud-Hollands gezellig pannenkoekenhuis. Hier ga je echt niet alleen voor de kids heen. Je kan hier namelijk zelf de heerlijkste smaakcombinaties uitproberen.  Je kinderen kunnen gewoon voor een lekkere zoete pannenkoek gaan natuurlijk. Adres: Brink 64B. Openingstijden: 1 juni – 31 september: dinsdag t/m zondag 12.00 – 20.30 uur en 1 oktober – 31 mei: dinsdag t/m vrijdag: 16.30 – 20.30 uur, zaterdag en zondag 12.00 – 20.30 uur. Tijdens schoolvakanties andere openingstijden. Meer informatie over Ot en Sien.

Yvon Bakt

Een nieuwe aanwinst voor Deventer waar onze leden al van onder de indruk zijn. Van hartige taarten en soep, tot prachtige zoete baksels. Alles voor een fijne lunch en allemaal gemaakt door Yvon. Met fijne speelhoek voor de kids. Kleine Overstraat 46. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur. Meer informatie over Yvon Bakt.

De Scheg

Slecht weer in Deventer? Neem de kinderen mee naar De Scheg met een zwem-, speel- en schaatsparadijs. Allemaal onder één dak. Adres: Piet van Donkplein 1. Openingstijden en prijzen wisselend, zie daarvoor de website van De Scheg. Meer informatie over De Scheg.

Speelgoedmuseum Deventer

Verwonder je samen met je kinderen over deze grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. Betoverend mooie poppenhuizen, stoere treinen, bijzonder mechanisch speelgoed, mysterieus optisch speelgoed, bordspellen en zelfs games. Dit museum is van alle markten thuis. Adres: Brink 47. Prijzen: vanaf € 2,00.  Openingstijden: woensdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur. Meer informatie over Speelgoedmuseum Deventer.

Kinderboerderij De Ulebelt

De allerkleinsten kunnen zich hier vermaken op de natuurspeelplaats Takkenbende, wat oudere kinderen vinden hier een fantastische bouwspeelplaats. Ook met vlindertuin en insectenhotel. Natuurlijk kan je ook gewoon heerlijk wandelen over het terrein dat het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk is. Adres: Maatmansweg 3. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur. In winterseizoen (1 nov. – 1 april) zijn Informatiecentrum en het café dicht. Meer informatie over De Ulebelt.

De leukste uitjes in Deventer op een rij

We hebben de leukste uitjes voor je weekendje weg naar Deventer op een rij gezet. Sommige zijn gratis, op andere krijg je ledenvoordeel.

Boek de leukste uitjes in Deventer

Speciaal voor jou geselecteerd