Winkelen in Haarlem

Meerdere keren werd Haarlem de afgelopen jaren uitgeroepen tot Beste Winkelstad van Nederland. En terecht! Plan vandaag nog een winkel-weekend samen met je beste vriend(in) en ontdek al die geheime adresjes in de Gouden Straatjes van Haarlem.

Waar kun je leuk winkelen in Haarlem?

Een outlet voor het mooiste hotellinnen, de allerleukste speelgoedwinkel van Nederland om samen met je kinderen heen te gaan en een vintagewinkel die voelt als oma’s oude zolderkast. Al struinend door de historische binnenstad van Haarlem doen we de ene ontdekking na de ander. Waarom wisten wij dit niet eerder?! En het allerleukste is dat het bijna allemaal kleine, zelfstandige winkeltjes zijn waar je spulletjes vindt die nou eens níet overal liggen; originele cadeautjes, hippe vintage en bijzondere kleding van onbekende merken of ontwerpers.

We beginnen ons dagje winkelen in Haarlem aan de Botermarkt waar iedere vrijdag een biologische markt is. We drinken ergens een kopje koffie. Ze maken een romige ‘koffie verkeerd’ en serveren er een ‘Hemelse Brownie’ bij. Hier kunnen we even op vooruit. Op naar de Gouden Straatjes…

Koningsstraat & Gierstraat

Deze twee straten liggen in elkaars verlengden en worden gescheiden door de Gedempte Oude Gracht. Vergeet in de Koningstraat niet omhoog te kijken want achter de mooie geveltjes gaan maar liefst zeventien rijksmonumenten schuil. Eén daarvan is het gerestaureerde Huis van Schagen met haar prachtige binnentuin.

Op nummer 37A zit VIND Style, de leukste vintagewinkel van de stad. Het voelt een beetje als graven in de oude zolderkast van je oma. Je vindt er hoedjes, truitjes en bloemenjurken om instant blij van te worden. Achterin het piepkleine zaakje zit een kapsalon waar Anna Ivanchenko een prachtige Grace Kelly rol in je haar legt voor bij dat zojuist gevonden vintage-jurkje.
Op nummer 19 zit Meneer Paprika Voor deze speelgoedwinkel annex café ben je nooit te oud! Ze verkopen er ouderwetse plakplaatjes, zweefvliegtuigjes, eindeloos veel dino’s en de schattige Monchhichi knuffels (ken je ze nog, die wollige aapjes die je eindeloos aan en uit kon kleden?). De kinderen kunnen heerlijk spelen aan de treintafel terwijl jij koffie drinkt met een stuk taart.

De Gierstraat dankt haar naam aan de tram die hier vroeger doorheen gierde. Nu zijn het vooral de fietsers waarvoor je af en toe opzij moet springen. Helemaal aan het begin, vlakbij de Botermarkt zit de historische drogisterij Van der Pigge. Je herkent hem aan de grote gaper die boven de ingang hangt. Loop even naar binnen voor een puntzakje drop en om je te ‘vergapen’ aan het prachtige interieur.

Op nummer 58 zit de boetiek Durf waar naast een klein rekje kleding allemaal leuke accessoires en dingetjes voor je huis te koop zijn: houten snijplanken, aardewerk, antieke kastjes en schilderijen. Voor linnengoed en een mooie stuk Marseille zeep kun je terecht bij de Outlet in Hotellinnen op nummer 70.  

Warmoestraat & Schagchelstraat

De Warmoesstraat is misschien wel het mooiste straatje. Het zit vol met terrasjes en restaurantjes. Een beproefd Haarlems adres is Dijkers eten & drinken op nummer 5. Ze hebben er heerlijke broodjes en goeie borrelhappen.
Voor leuke cadeautjes, hammandoeken, handgemaakte sieraden en bijzonder aardewerk moet je naar Ottomania op nummer 22. Alsof je een Turks badhuis binnenstapt. Heerlijk!

Kleine Houtstraat & de Zijlstraat

In de Kleine Houtstraat is het lekker levendig. Het is de oudste straat van Haarlem. Op nummer 46 zit het lampenatelier van Hennie Lasschuit. Zij ontwerpt lampenkappen op aanvraag en haar winkel werd terecht opgenomen in de Haarlemse ambachtsroute ‘Thoen en Thans’ een wandelroute langs alle ambachtelijke ateliers in Haarlem. Hier is ook de Gouden Straatjes brochure en de HipShops folder te verkrijgen).
Nog zo’n heerlijk ouderwets adres is Bink Fourniture. Behalve knopen en garen verkopen ze hier ook prachtige houten schoonmaakborstels en andere huishoudelijke hulpjes uit grootmoeders tijd.
De Zijlstraat is in tegenstelling tot de andere vijf straatjes een statige brede winkelstraat. Ga erheen voor modewinkels van bekende merken en een high tea bij Anne&Max; iedere dag vanaf 15.00 uur.

Nog meer leuke winkels in Haarlem:

* De wereld van Jansje op de Grote Houtstraat 45 is misschien wel de leukste en meest verrassende winkel van Haarlem. Ze verkopen duurzame producten vanuit de hele wereld en achterin kun je lunchen en koffie drinken. De winkel fungeert als opleidingsplek voor mensen met een beperking. Ze hebben ook een webshop waar je vanuit huis vast een beetje kunt rondsnuffelen.
* BOS is een gloednieuwe sap- en saladebar aan de Kleine Houtstraat 22. De sappen hebben grappige namen als Hulk (met spinazie), Polderzon (met wortel en biet) of bosbrand (met ananas en cayennepeper).
 * In de Jopenkerk zit de bierbrouwerij waar het Haarlemse Jopenbier gebrouwen wordt. Een super locatie waar je zeker een pintje moet proeven.
* In de wijnwinkel van Gabrielle Salvatore aan de Korte Houtstraat 3 kun je niet alleen een heerlijke fles wijn kopen, er zijn ook regelmatig proeverijen en wijn-spijsworkshops.

Bekijk alle tips voor een dagje Haarlem

Speciaal voor jou geselecteerd