De leukste familie uitjes in Noord-Holland

In samenwerking met Go-Kids

In Noord-Holland is het aanbod van gezinsuitjes zo groot, dat het nog lastig kiezen wordt. Zo vind je hier niet alleen de oudste dierentuin van Nederland (Artis) in Amsterdam, maar ook de kleinste; Artisklas in Haarlem. Kinderen ontdekken meer over het verleden in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Muiderslot in Muiden. En kleine klimapen willen het liefst naar Monkey Town en het klimbos. Samen met Go-Kids hebben we de leukste familie uitjes in Noord-Holland voor je op een rij gezet. 

En de winnaars zijn…

Elk jaar houdt de ANWB een verkiezing voor het leukste gezinsuitje van het jaar. Iedereen mag een stem uitbrengen, waarna de winnaars per provincie bekend worden gemaakt. De volgende drie uitjes zijn gekozen tot leukste uitje in de provincie Noord-Holland 2022.

1. Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna

In Dierenpark Hoenderdaell staan de dieren en hun welzijn pas écht centraal. In het park is de natuurlijke leefomgeving dan ook zo goed mogelijk nagebootst. De dierenverblijven staan in een prachtig uitgestrekt natuurgebied in Anna Paulowna. Dierenpark Hoenderdaell vangt ook regelmatig dieren in nood op en streeft ernaar ze weer terug te plaatsen in de natuur. Daardoor zijn er steeds weer andere dieren te bewonderen in het park.

2. Speelpark Oud Valkeveen  

Het kan zomaar zijn dat je vroeger zelf ook hebt gespeeld in Speelpark Oud Valkeveen in Naarden. Er is een grote speelweide en je vindt er tientallen speeltoestellen waarmee kinderen zich lekker kunnen uitleven. Speciaal voor peuters en kleuters is er het speciale Miniland. Begint het te regenen? Niet getreurd, er is namelijk een indoor speelpark van 1500 vierkante meter groot met glijbanen, touwbruggen, een ballenbak en zelfs een bioscoop. Hier krijg je je kinderen voorlopig niet meer weg. 

3. Ecomare in De Koog

Pak de boot naar Texel en breng een bezoek aan Ecomare: een natuurmuseum en zeehondenopvang. Je vindt hier enorme skeletten van een potvis en bultrug. En in het Zeeaquarium zijn verschillende leefgebieden gerealiseerd met onder andere haaien, roggen en krabben. In de opvang worden jaarlijks zo’n 100 zeehonden opgevangen om ze weer helemaal gezond te maken, en vervolgens weer terug te brengen naar zee. 

Pretparken en Attractieparken

Naast de drie winnaars zijn er nog veel meer aantrekkelijke attractieparken in Noord-Holland. Vlieg als een vogel over Nederland bij Flight Experience in Amsterdam of duik de magische wereld van de sprookjes in bij het Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

4. Flight Experience in Amsterdam

Tijdens de Flight Experience THIS IS HOLLAND vlieg je als een vogel over Nederland. Niet echt natuurlijk, want je hangt in een bolvormig scherm waarbij de stoelen meebewegen. Je voelt de wind en ruikt de bloemenvelden. Een spectaculaire 5D attractie voor jong en oud. Kinderen moeten minimaal 4 jaar oud zijn en 100 centimeter lang.

5. Het Sprookjeswonderland in Enkhuizen 

Dit wordt ook wel de Efteling in het klein genoemd. Het Sprookjeswonderland in Enkhuizen is een kleinschalig themapark dat in het teken staat van sprookjes vol avonturen, mooie verhalen en betoverende voorstellingen. Maar ook is er een grote speeltuin, een draaimolen en zijn er attracties met dobberbootjes, auto’s en hobbelpaarden.

Bekijk welke attracties en bezienswaardigheden in Noord-Holland je ook niet mag missen.

De leukste speelparken 

Ook zijn er volop grote buitenspeelparken in Noord-Holland. Naast Oud Valkeveen hebben we nog wat aanraders voor een familie uitje vol speelpret, zoals De Swaan in Langedijk en De Goudvis in Sint Maartenszee.

6. Speelpark De Swaan in Langedijk

In Speelpark De Swaan in Langedijk rennen de kinderen alle kanten uit: naar de vijf speeltuinen, de mega springkussens en het voetbalveld om een balletje te trappen. Ook zijn er veel plekken om te ontspannen en picknicken. Je mag hier je eigen consumpties meenemen, waardoor het geen duur uitje hoeft te worden.

7. Speelpark De Goudvis in Sint Maartenszee 

In Speelpark De Goudvis in de Kop van Noord-Holland raken kinderen maar niet uitgespeeld. Kan ook bijna niet anders, met meer dan 2200 vierkante meter aan indoor speelparadijs en een 3,5 hectare grote overzichtelijke buitenspeeltuin. Denk aan een grote zandbak met klimtoren, trampolines, luchtkussens, trapskelters, kabelbanen, waterfietsen en niet te vergeten de grootste air-trampoline van Europa. 

Uiteraard zijn er nog veel meer speelparken in Noord-Holland.

De leukste dierenuitjes

De leden van de ANWB hebben Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna uitgeroepen tot het leukste uitje in Noord-Holland. Natuurlijk is dat niet de enige plek in de provincie waar je met je kinderen dieren kunt bewonderen. We geven je nog twee tips.

8. Artisklas in Haarlem

Grote kans dat je Artis in Amsterdam al kent. Een absolute aanrader, maar ga ook eens naar de kleinste dierentuin van Nederland: Artisklas in Haarlem. Het begon in 1964, in de schuur van een toenmalig medewerker van Artis die de kinderen uit de buurt iets wilde leren over dieren. Inmiddels is het uitgegroeid tot de kleinste dierentuin van Nederland.

9. Blanckendaell Park in Tuitjenhorn

In dit dierenpark leven dieren uit de hele wereld. Zoals capibara’s (het grootste knaagdier dat er bestaat) uit Zuid-Amerika, giraffen uit Afrika, de laplanduil uit Europa, het rendier uit Eurazië, de Chinese muntjak uit Azië, de Albino bennettwallaby uit Oceanië en de Amerikaanse zeearend uit Noord-Amerika. In een dag ben je hier de hele wereld over geweest.

10. Boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude

Op boerderij Zorgvrij valt er telkens weer wat nieuws te beleven. Van schapen scheren tot pasgeboren lammetjes kijken en koeien melken. Ook kun je het hele jaar door een speurtocht lopen rond de boerderij. En dan is er ook nog een uilenbos, weertuin, geurtuin, moestuin en speeltuin.

Go-Kids heeft een overzicht gemaakt van dierenuitjes in zeven verschillende regio's in de provincie. 

Binnenuitjes

Niets is zo veranderlijk als het weer. Zéker in Nederland. Gelukkig hoeven kinderen zich geen seconde te vervelen, want er zijn binnenuitjes genoeg in Noord-Holland. Van indoor speeltuinen en springparken tot zwembaden en boeiende musea.

11. Indoor speeltuinen: klimmen en klauteren 

In Monkey Town voelen kinderen zich net kleine apen. Ze klimmen, klauteren, glijden van glijbanen en kruipen door tunnels. Voor de allerkleinsten is er een peuterhoek. Monkey Town vind je in Schagen, Uithoorn, Amsterdam, Diemen, Bussum, Haarlem, Purmerend en Uitgeest. Of ga eens op visite bij Tante Suus en Ome Steef in Heerhugowaard, want daar is het altijd feest. Bij Tante Suus mogen kinderen nagels lakken of de keuken induiken. Kleine klusfanaten bouwen met Ome Steef in de Timmertuin. Maar ook kun je er trampolinespringen, bellenblazen, skelteren en in de caravan spelen. Candy Castle in Amsterdam-West heeft een wel heel bijzondere locatie. Dit indoor speelparadijs is namelijk gevestigd in een monumentale kerk. Maar dan wel met moderne speeltoestellen. Er is zelfs een kartbaan. Kinderen kunnen hier niet alleen klimmen en klauteren, er zijn ook geregeld leuke activiteiten zoals bingo en cupcakes maken. 

Maar ook Ballorig in Hoorn, Heerhugowaard en Amsterdam is een aanrader. Bekijk dit overzichtelijke rijtje van alle binnenspeeltuinen in Noord-Holland.

12. Springparken: springen in de kerk

Kinderen springen een gat in de lucht bij een van de trampolineparken van Noord-Holland. Bij Jumpers Indoor in Fun Center Amstelveen bijvoorbeeld, of laat ze jumpen en freerunnen bij Flight Deck 53 in de rijksmonumentale Clemenskerk in Hilversum. En zo zijn er nog veel meer trampolineparken in deze provincie.

13. Het Rijksmuseum in Amsterdam

In het Rijksmuseum in Amsterdam hoeven je kinderen tijdens de familierondleiding niet alleen te kijken en luisteren, ze mogen ook echt wat doen. Met de familiegidsen per eeuw kunnen ze voelen, stickeren en krassen. Ook is er een speurtocht in de vorm van een 3D puzzel.

14. Het NEMO Science Museum

Het NEMO Science Museum ziet er niet alleen vanbuiten indrukwekkend uit, dat is het ook vanbinnen. Je ontdekt er hoe bruggen werken, hoe je water drinkbaar maakt en hoe die spannende bliksem ontstaat. Het is een museum vol experimenten, demonstraties en workshops.

15. Het Muiderslot in Muiden

Kasteel Muiderslot is rond 1285 gebouwd, met unieke activiteiten voor jong en oud.

Bestel nu je tickets voor het Muiderslot met korting.

16. Body Worlds in Amsterdam

Kinderen die het maar wat interessant vinden wat er allemaal in hun lichaam gebeurt, moeten naar Body Worlds in Amsterdam. The Happiness Project vertelt ze het wonderbaarlijke verhaal van het lichaam, en de invloed van geluk op de gezondheid.

Bestel je tickets voor Body Worlds met korting. Of check alle andere kindvriendelijke museum uitjes in Noord-Holland. Er is keuze genoeg.

17. Overdekte zwembaden

Waterratten kunnen hun lol op, want er zijn veel overdekte zwembaden in Noord-Holland. Zoals het nieuwe zwembad De Waterkanten in Lisse, Zwembad de Heerenduinen in IJmuiden, de Hoornse Vaart in Alkmaar, Ooghduyne in Julianadorp, Leeghwaterbad in Purmerend en De Mirandabad in Amsterdam. Ze hebben allemaal een glijbaan. In het overzicht met overdekte zwembaden in Noord-Holland vind je er nog veel meer.

Uitjes in de natuur

De Noord-Hollandse natuur is één grote buitenspeelplaats vol spannende verhalen en ontdekkingen. Kinderen kunnen er altijd hun energie kwijt. In het klimbos bijvoorbeeld, of op een van de Kabouterpaden.

18. Spannende klimbossen 

Kinderen die houden van spanning en actief bezig zijn in de natuur gaan het liefst naar een klimbos. En die zijn er genoeg; Klimpark de KlimVallei in Den Helder, Outdoorpark Alkmaar, Klimpark Streekbos in Bovenkarspel, Klimpark Twiske Oostzaan en Fun Forest in het Amsterdamse Bos. Voor jong en oud, beginnende en gevorderde klimmers. Iedereen heeft hier plezier.

Koop nu je tickets met korting voor Fun Forest Amsterdam.

19. Wandelen en spelen in de natuur

Wil je lekker het bos of de duinen in met de kinderen, of genieten van een recreatiegebied? De Helderse vallei heeft een kinderboerderij, speeltuin en een grote klimtoren. En in recreatiegebied ‘t Twiske vind je een klimbos, speelsloot en heel veel water om in te zwemmen. Of huur er een boot om een dagje te varen. In dit overzicht zie je wat er allemaal te beleven valt in de natuur in Noord-Holland. 

20. De kabouterpaden op 

Kabouterpaden zijn wandelingen speciaal voor jonge kinderen. Maar het is niet alleen leuk voor peuters of kleuters, eigenlijk vindt iedereen het wel een uitdaging om op zoek te gaan naar sporen of hints waar de kabouters wonen. Zo kun je een Kleuterpad bij de Schaapskooi in Blaricum volgen, of een wandeling maken van 1,3 kilometer in het Streekbos in Bovenkarspel. Daar heeft IVN West-Friesland een Kabouterpad aangelegd met allerlei leuke opdrachten. Speelbos Purmerbos in Purmerend heeft ook een Kabouterpad en natuurspeeltuin. Kijk hier voor nog meer Kabouterpad-inspiratie.

Uitjes over en op het water

Ook op het gebied van water valt er in Noord-Holland van alles te beleven. En dan hebben we het nu niet over zwemmen, maar over musea en varen. Van de wereld van de marine tot een rondvaart door hartje Amsterdam.

21. Marinemuseum in Den Helder

Welkom aan boord. In het Marinemuseum in Den Helder ontdek, ervaar en leer je alles over de wereld van de marine. Kinderen zitten zelf achter de knoppen, kijken door de periscoop en luisteren naar de boeiende verhalen van oud-mariniers, die ooit zelf op het schip zaten. Je leert hier over de rijke geschiedenis van de Nederlandse Marine, maakt kennis met de zeehelden uit de Gouden Eeuw en ervaart de moderne technieken in het Brughuis van wapenfregat De Ruyter. 

Koop nu je tickets met korting voor het Marinemuseum in Den Helder.

22. Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Kinderen vinden het een groot avontuur om het VOC-schip De Amsterdam bij het Scheepvaartmuseum te bekijken. In het museum is er een junior audiotour, waarbij ze ontdekken wat er zoal te eten was op het VOC-schip, en waarom het niet slim is om op walvissen te jagen. 

Koop nu je tickets met korting voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

23. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

In het binnen- en buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum valt genoeg te beleven voor jong en oud. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes, volg een speurtocht met Marretje de meeuw, trek ouderwetse klederdracht aan of stap aan boord van een echt vissersschip. Trek gekregen van alle indrukken? Ga dan voor de vers gerookte vis bij de visrokerij of haal Oudhollandse snoepjes in het snoepwinkeltje. Het buitenmuseum is van april t/m oktober geopend.

Koop nu je tickets met korting voor het Zuiderzeemuseum.

24. Rondvaart in Amsterdam

Amsterdam zie je pas echt goed vanaf het water. Stap in een van de boten van Rederij Lovers of Blue Boat Company, om de imposante grachten- en pakhuizen te bewonderen. Zittend bekijken jullie de belangrijkste bezienswaardigheden die Mokum rijk is. Je vaart onder andere over de Amstel, langs de bekende Magere Brug, het wereldberoemde Anne Frank Huis en de Westerkerk. 

Bestel je tickets voor Rederij Lovers of Blue Boat Company met korting. 

Beleef nog veel meer familie uitjes in Noord-Holland

We zijn er nog niet, want er zijn nog veel meer leuke gezinsuitjes in Noord-Holland. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een dagje zandkastelen bouwen op het strand of mooie wandelingen of fietstochten maken. 

Weekendje weg in Noord-Holland

Er valt zo veel te beleven in de provincie Noord-Holland, dat je je hier dagen (zo niet weken) kunt vermaken. Boek daarom een weekend weg met ANWB en profiteer van aantrekkelijke voordelen.

Bekijk hier alle tips voor gezinsuitjes in Noord-Holland, van leuke attracties tot een 3-daagse stedentrip.