Wat te doen op Texel

11 tips voor een lang weekend Texel

Een vakantie op Texel begint al op de boot. Onderweg naar het grootste Waddeneiland van Nederland adem je de frisse zeelucht in. Twintig minuten later ben je in een compleet andere wereld.

Zand, strand en een prachtig landschap zijn de ingrediënten om volop te kunnen genieten op het Texel. De dorpen hebben allemaal hun eigen uitstraling en zijn omgeven door natuur. Vogels, bijzondere planten en vele schapen zorgen voor volop afwisseling. Ontdek de duinen en natuurgebieden te voet of op de fiets. Geniet van schapenkaas, Skuumkoppe en dartelende lammetjes.

Tip 1: Ecomare

Bekijk zeehonden op aaiafstand, maak kennis met bruinvissen of leer meer over de Wadden en Noordzee! In natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare krijg je een compleet beeld van de (onderwater)wereld van de Wadden. Vooral de leuke en leerzame voederpresentaties zijn populair.

Tip 2: Vuurtoren van Texel

Voor de gevaarlijke noordkust van Texel vergingen tot ver in de 19e eeuw veel schepen. Om te voorkomen dat het scheepskerkhof nog groter zou worden, bouwden de Texelaars in 1864 op het noordelijkste puntje een vuurtoren. Tegenwoordig is de felrode vuurtoren hét icoon van het eiland en een uitkijkplatform. Na 118 traptreden op 45 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over Texel, Vlieland en de Waddenzee.

Tip 3: Fiets door de duinen

Texel is een verzameling van bijna alle Nederlandse landschappen. Door schapen begraasde dijken, de glooiing van een stuwwal, uitgestrekte polders met akkers en weilanden, geurend naaldbos, met heide begroeide duinen. Stap op de fiets, volg de Dijken en duinenroute (41 km) en ontdek hoe mooi Texel is!

Tip 4: Zeehondentocht

Vanuit de haven van Oudeschild kun je de Waddenzee op om zeehonden te spotten. Als je geluk hebt, zwemmen de nieuwsgierigste wadbewoners langs de boot.

Tip 5: Nationaal Park Duinen van Texel en de Slufter

De Slufter is een uniek gebied dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Duinen van Texel. De slufter is een grote kweldervlakte die in open verbinding staat met de Noordzee. Daardoor is het een broedplaats voor vogels. Een groot gebied wordt als vogelreservaat beheerd, maar het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. Laarzen aan, verrekijker mee en gaan!

Wandelroute: Struinen door de duinen

Struin door de Texelse duinen (10 km) en val van de ene verrassing in de andere. Steile duinen gaan over in heidevelden met zoetwaterplassen. Bossen worden afgewisseld door kleurige bloemenweides. Het noordelijke deel van de route raakt aan de Slufter en in de beschutte duinvalleien groeien zeldzame orchideeën. Langs het Noordzeestrand is het heerlijk uitwaaien.

Tip 6: Wadlopen op Texel

Door de speling van het tij valt de bodem aan de waddenkant van Texel droog. Hét moment om te wadlopen onder leiding van een gids. Maak een bijzondere tocht over de bodem van de zee. Onderweg ziet je schelpdieren, zeevogels en geniet je van de unieke natuur.

Tip 7: De Koog

Wil je een zon-, zee- en strandvakantie? Dan moet je naar De Koog. Ooit was dit een rustig vissersdorpje, maar tegenwoordig is het een bruisende badplaats. Met veel hotels, winkels, terrassen, restaurants en cafés vormt de Dorpsstraat het kloppende hart van De Koog.

Tip 8: Texelse Bierbrouwerij

Steeds meer cafés in het hele land hebben 'm op de tap: de Texelse Skuumkoppe. Het paradepaardje van de Texelse Bierbrouwerij is slechts een van de vele speciaal bieren die wordt gebrouwen in de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Tijdens een rondleiding zie je hoe het bier wordt gemaakt (uiteraard gevolgd door proeverij).

Tip 9: Kaap Skil

In het levendige (openlucht)museum Kaap Skil ontdek je de wereld van de jutterij en maak je kennis met het vissersleven en het roemrijke maritieme verleden van Texel. Van spannende verhalen van strandjutters, VOC-schepen en een duiksimulator tot demonstraties touwslaan en visroken. Dit museum is een leerzaam dagje uit.

Tip 10: Parachutespringen op Texel

Alleen voor de echte durfals: parachutespringen! Stap aan boord en maak op drie kilometer hoogte de sprong je van je leven. Samen met je instructeur suis je met een snelheid van 200 kilometer per uur naar beneden. Geen zorgen, na een halve minuut opent de parachute en zweef je zo vrij als een vogel boven het eiland.

Tip 11: Net zoveel schapen als mensen

Met evenveel schapen (14.000!) als mensen is Texel een echt schapeneiland. De Texelaar is zelfs een wereldberoemd schapenras. In het voorjaar komen er vele duizenden lammetjes bij. Op de schapenboerderij, bij de kaasboerderij en in de Schapenboet kom je alles te weten over deze schapen!

Schapenboerderij

Leer alles over schapen houden bij de Schapenboerderij. In het voorjaar maak je misschien zelfs de geboorte van een lammetje mee! In de zomer kun je kijken naar het schapendrijven, schaapscheren en mag je knuffelen met pasgeboren lammetjes.

Kaasboerderij Wezenspyk en het Schapenmuseum

Net buiten Den Burg, het grootste dorp op het eiland, ligt kaasboerderij Wezenspyk. Al meer dan 35 jaar wordt hier Texelse kaas gemaakt.  Je kunt op de boerderij (schapen)kaas kopen, het maakproces zien en een Texelse tosti of kaasfondue eten in het kaascafé.

Vanaf kaasboerderij Wezenspyk volg je het landschapspad naar de Schapenboet, waar het Schapenmuseum is gevestigd. Ontdek tijdens deze route alles over de Texelse schapenhouderij, de geschiedenis van Texel en het Texelse boerenleven. Toegang is gratis.

Meer tips over Texel?

In de ANWB Extra Reisgids Texel vind je nog veel meer bezienswaardigheden en tips die de moeite waard zijn.

Speciaal voor jou geselecteerd