Naar artikel

De Loosdrechtse Plassen

Ontdek deze veelzijdige plassen met onze tips

Vier de lente en zomer in het water, op het water of langs het water: de Loosdrechtse Plassen zijn van alle kanten de moeite waard.

In de achtertuin van Amsterdam en Utrecht is het goed toeven. Maar liefst zeven verschillende plassen telt het gebied van de Wijdemeren, met de Loosdrechtse Plassen als bekendste. Vanaf het water kun je de omgeving uitgebreid in je op nemen: waterlelies, ganzen, vogels, wuivende rietkragen en vrolijk groetende medevaarders.

Op en rond het water

Watersporten

Een open deur, maar met stip op 1: de mooiste manier om van de Loosdrechtse Plassen te genieten, is op het water. En hier zijn heel wat mogelijkheden voor. Roeien, kanoën, suppen, zeilen, sloepvaren, windsurfen, wakeboarden, waterskiën, waterfietsen... het kan allemaal! Bij de plaatselijke VVV vind je meer informatie.

En wil je even bijkomen op het terras? Bij Ottenhome, Eetcafé De Eend en Fletcher Loosdrecht-Amsterdam leg je je boot zo aan. Alle drie onderdeel van ANWB Gastvrij, de leukste adresjes voor onderweg, met speciaal voordeel voor ANWB-leden. Meer informatie over Gastvrij.

Maak een rondvaart

Stap aan boord van een rondvaartboot en laat het typische Hollandse landschap aan je voorbij glijden. Je kijkt je ogen uit terwijl je meer te weten komt over de natuur, geschiedenis en bezienswaardigheden van het Plassengebied. Afhankelijk van de gekozen route kom je ook langs enkele schilderachtige dorpjes aan de Vecht, zoals Vreeland en Loenen aan de Vecht.

Zelf het water op kan natuurlijk ook! Bestel de ANWB Waterkaart voor de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen.

De Mijndense Sluis

De Mijndense Sluis is met zo'n 20.000 passerende (plezier)boten per jaar de belangrijkste toegangspoort tot de Loosdrechtse Plassen. Vooral met mooi weer is het er een vrolijke boel. Rijendik wachten recreatieschepen dan in een stoet van tientallen meters lang op hun beurt. Dit bijzondere tafereel voltrekt zich onder het oog van het publiek op het terras aan de kade, dat de georganiseerde chaos met plezier gadeslaat.

Luieren aan het strand

Zin om een dagje te luieren aan het water? Dan is recreatieterrein De Strook bij Breukeleveen de meest ideale plek. Dit gebied is gratis toegankelijk, heeft een breed zandstrand en beschikt over picknickbankjes, barbecueplekken, een paviljoen, volleybalveld en sanitaire voorzieningen. Bovendien is de waterkwaliteit zeer goed.

De Spiegelplas

De Spiegelplas in Nederhorst den Berg is onderdeel van de Vechtplassen. Er zijn in ons land weinig zwemlocaties die zo mooi opgaan in de natuurlijke omgeving. Kenmerkend is het uitzonderlijk heldere water, waarin je heerlijk kunt zwemmen en zelfs duiken. De plas is over het water bereikbaar via de sluis ten noorden van de plas naar de Vecht. 

Ontdek de omgeving te voet

Wandel de zompige zoddenroute

Wandel een van de mooiste wandelroutes van het Groene Hart: de Zompige Zoddenroute (13 km). Na een landelijk weggetje langs monumentale boerderijen in Tienhoven en Oud-Maarsseveen wandel je lekker door de natuur. Dwars door het veenland, langs weide, open water, rietvelden, trilveen en moerasbos. Een paradijs voor water-, moeras- en weidevogels. Én rustzoekers!

Ontdek 's-Graveland

Op een paar kilometer van de Loosdrechtse Plassen ligt 's-Graveland, een pareltje in de gemeente Wijdemeren. Welvarende kooplieden uit de Gouden Eeuw bouwden, erfden of kochten hier landgoederen en buitenplaatsen en brachten er de zomers door. Nieuwsgierig naar de statige panden, lanen en tuinen? Volg dan wandeling Vers van het land (15 km).

Fiets langs de plassen

Een rondje Loosdrechtse Plassen op de fiets is een geweldige ervaring. In onze handige fietsknooppuntenplanner kun je zelf je route bepalen.

Onderweg kun je ook op de Fietsboot stappen. Deze vaart op de Loosdrechtse Plassen en over de Vecht. De veerdienst in Loosdrecht vaart in juli en augustus op en neer tussen de Porseleinhaven in Oud Loosdrecht en de Fuut/Muyeveld in Breukeleveen. Bij Nieuwersluis kun je van mei tot september opstappen voor een tocht over de Vecht die eindigt in Oud Zuilen (of andersom).

Liever een bestaande route fietsen?

Fiets dan de Buitenplaatsenroute (43 km). In de gouden eeuw bouwden welgestelde Amsterdammers buitenplaatsen langs de Vecht. Zij geven de Vecht een bijzondere charme, die nog eens versterkt wordt door het groen langs de rivier. Het noordelijke deel van de route voert langs over de oevers van de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het zuidelijke deel brengt je naar het romantische Slot Zuylen en door de Molenpolder bij Maarsseveen.

Een duik in de geschiedenis

Oud-Loosdrecht

Bewonder dan de kapitale villa's en monumentale boerderijen en plof erna neer op een van de mooi gelegen terrassen aan het water.

Kasteel Sypesteyn

Jonkheer Henri van Sypesteyn droomde van een kasteel-museum, ter nagedachtenis aan zijn familie. Zijn droom werd werkelijkheid. Tussen 1912 en 1927 bouwde hij Kasteel-Museum Sypesteyn. Tegenwoordig is het kasteel met zijn collectie Loosdrechts porselein en stijlvolle tuin een bezoek meer dan waard.

Bommelstein

Franse troepen staken het kasteel Nederhorst in 1672 in brand, maar werd begin 18e eeuw hersteld. In de volksmond wordt het kasteel Bommelstein genoemd. Vernoemd naar het slot van Toonders creatie Olivier B. Bommel. Volg de Bommelsteinroute (10 km) en ontdek al wandelend de geschiedenis.  

Misschien vind je dit ook interessant:

Ontdek de mooiste natuurgebieden
Zomerse wandelroutes
Goedkoop en gratis dagje uit