De leukste familie uitjes in Brabant

In samenwerking met Go-Kids

Denk je aan een familie uitje in Brabant, dan komt de Efteling misschien als eerste in je op. Maar er valt voor kinderen nog zoveel meer te beleven in deze provincie. Van een safari in de dierentuin tot spelen in een pretpark met het grootste AquaFunPark van heel Nederland. En ook aan binnenuitjes geen gebrek met verschillende musea en escape rooms. We zetten de leukste gezinsuitjes van Brabant voor je op een rij.

En de winnaars zijn…

Elk jaar houdt de ANWB een verkiezing voor het leukste familie uitje van het jaar. Iedereen mag een stem uitbrengen, waarna de winnaars per provincie bekend worden gemaakt. De volgende drie uitjes zijn gekozen tot leukste uitje in de provincie Brabant 2022.

1. Museum Klok & Peel in Asten

Het Klok en Peel Museum in Asten is allesbehalve saai. Kinderen verbazen zich hier over de grote dieren die vroeger in Nederland leefden. En met de indrukwekkende videoprojectie hebben ze het gevoel te zwemmen tussen de prehistorische haaien, dolfijnen en een enorme vinvis. Ook heeft het museum de grootste collectie klokken en beiaards ter wereld, met de mechanische speeltrommel van de 17de eeuwse Hattemer beiaard en het astronomische uurwerk. Een leuk dagje uit voor jong en oud, met veel leerzame doe-activiteiten.

Bestel je tickets voor Museum Klok & Peel met korting.

2. ZooParc Overloon in Overloon

In ZooParc Overloon gaan kinderen op expeditie met hun eigen dierengids door zeven verschillende gebieden. Daar leven cheeta’s, tijgers, apen en andere bijzondere diersoorten. De kids gaan op zoek naar alle dieren, lossen puzzels op en verzamelen stempels om hun reis te voltooien. Onderweg staan ze ineens oog in oog met een reuzenmiereneter of een leeuw. Er zijn hier zelfs kleine panda’s. De sluippaadjes maken het bezoek extra avontuurlijk. Hebben de kinderen nog energie over, dan kunnen ze die kwijt in de grote speeltuin.

Bestel je tickets voor ZooParc Overloon met korting.

3. Dierenrijk in Mierlo

Bij Dierenrijk in Mierlo zie je de dieren van wel héél dichtbij. Zo observeer je onder andere de cheeta’s extra goed. Maar ook zijn er bijvoorbeeld neushoorns, ijsberen en leeuwen. Volg samen de wandelroute door het park. Tijdens de leerzame presentaties kom je van alles over de dieren te weten. Ook leuk: ga op pad met een bingokaart (verkrijgbaar bij de kassa). Op de route speur je naar de afgebeelde diersoorten en items. Heb je als eerste een van de rijen vol? Dan heb je bingo. Als de kinderen zijn uitgekeken, kunnen ze zich uitleven in de speeltuinen in het park.

Bestel je tickets voor Dierenrijk met korting.

Pretparken en Attractieparken

Brabant heeft veel attractieparken. Natuurlijk is de Efteling geweldig, maar ook bij Avonturenpark de Bergen, BillyBird Park Hemelrijk of attractiepark DippieDoe gaan jullie een hele leuke dag tegemoet vol verrassende attracties.

4. De Efteling in Kaatsheuvel

In deze Wereld vol Wonderen kijken de allerkleinste hun ogen uit in het sprookjesbos, waar hun lievelingssprookjes tot leven komen. De grotere durfals hebben een doldwaze rit in de dubbele achtbaan Max & Moritz. Of ze stappen in de houten achtbaan Joris en de Draak en gaan de strijd aan tegen het beest. Er zijn ook rustige attracties, zoals een boottochtje in Gondoletta. En natuurlijk mogen jullie de bekende Droomvlucht met elfen en trollen niet overslaan.

Bestel je tickets voor de Efteling met korting.

5. DippieDoe in Best

Attractiepark DippieDoe heeft meer dan 25 leuke en spannende attracties voor kinderen tot 13 jaar. Ze kunnen hier buiten én binnen spelen. Ideaal tijdens wisselvallige dagen. In de Buitenhaven vind je onder andere twee achtbanen, een zweefmolen, een strandkussen XXL en een schommelschip. Kinderen stappen met kloppend hart in de spannende achtbaan Tyfoon, zwieren rond in de Draaikolk en maken een vrije val in de Stormtoren. Klimmen en klauteren doen ze in de Binnenhaven. En de allerkleinsten? Die vermaken zich opperbest in de Dreumesbaai.

Bestel je tickets voor DippieDoe met korting.

6. BillyBird Park Hemelrijk in Volkel

Weer of geen weer, bij BillyBird Park Hemelrijk heb je sowieso een geslaagd dagje uit. Er zijn meerdere buitenspeelgebieden, ze hebben een enorme binnenspeeltuin en er is zelfs een strandbad. Kinderen maken een spectaculaire rit in de achtbaan, razen van de bootjesglijbaan Splash! en beklimmen de 15 meter hoge speelberg Hemelaya. Het speelgebied Kinderland is deels overdekt. Het staat hier vol attracties zoals de Ballenfabriek, het Speelcircus, airtrampolines, een zweef- en draaimolen en de Helihaven. Zeeroversland is een enorme binnenspeeltuin vol glijbanen, klimtoestellen en springkussens. Sinds 2020 heeft Hemelrijk ook nog eens het grootste AquaFunPark van heel Nederland.

7. Avonturenpark De Bergen in Wanroij

Ook de Wanroijse Bergen heeft een binnen en buiten speelparadijs, én een strandbad. Kinderen maken een reis om de wereld in de binnenspeeltuin, rennen van hot naar her tussen de vele attracties in de buitenspeeltuin en spetteren erop los in het strandbad. De buitenspeeltuin ligt in het bos en heeft hoge schommels, lange glijbanen, avontuurlijke touwladders, springkussens en snelle mini-cars. Kinderen beklimmen de grote vulkaan en verliezen zichzelf in het gevecht om de Taj. Ondertussen genieten de ouders van een kop koffie op het treinstation.

Dierenparken en dierenuitjes

Kinderen zijn gek op uitjes met dieren. Naast de winnaars Zooparc Overloon en Dierenrijk in Mierlokun je nog veel meer kanten op. Ga op safari in Safaripark Beekse Bergen, houd een slang vast in Reptielenhuis de Aarde in Breda of voer de alpaca’s bij Alpacafarm Vorstenbosch.

8. Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek

Bij Safaripark Beekse Bergen lijkt het net of jullie in Afrika zijn. Ga samen op safari met de eigen auto, stap op de boot voor een tocht over het water of trek de wandelschoenen aan om de meest fascinerende Afrikaanse diersoorten te bewonderen. Laat de kinderen de Big Five spotten en luisteren naar de knorrende nijlpaarden. In Speelland komen ze bijna tijd te kort, zoveel als daar te doen is. Van de Waverider tot de Kid Karts.
Bestel je tickets voor Safaripark Beekse Bergen met korting.

Maak er meteen een mini vakantie van en blijf een weekend of midweek slapen. ’s Morgens word je wakker van brullende leeuwen en ontbijten jullie met nieuwsgierige giraffen voor de deur. Vervolgens stappen jullie het safaripark in of nemen een duik in het overdekte Junglebad. Bekijk deze twee aantrekkelijke overnachtingsarrangementen: Safari Resort Beekse Bergen en Vakantiepark Beekse Bergen.

9. Reptielenhuis de Aarde in Breda

Durven jouw kids een slang vast te houden? Het mag in Reptielenhuis de Aarde in Breda. Het mooiste reptielenhuis van Nederland. In deze kleine overdekte dierentuin leren ze alles over de verschillende reptielen. Van krokodillen tot slangen en schildpadden. Ze zien ze van dichtbij en ontdekken hoe ze leven. Doe samen een speurtocht en scan de smartphone educatiebordjes voor meer informatie. Dat wordt een bijzonder en leerzaam familie uitje.

10. Alpaca’s voeren of kamelen melken

Bij Alpacafarm Vorstenbosch mogen kinderen de alpaca’s in de wei met een bekertje voer lokken naar het hek, en ze uit hun hand laten eten. Via het gangpad komen jullie bij de stal en de weides. Op de boerderij wonen ook wat lieve cavia’s, die ze op schoot mogen nemen om te aaien.

Of bezoek de enige kamelenmelkerij van Europa: Kamelenmelkerij Smits in Berlicum. Daar bewonder je de kamelen van dichtbij en mag je ze aanraken. In het restaurant bij de melkerij zitten jullie in oosterse sferen met een panorama-uitzicht op de kamelen. Schrik niet: het vliegende tapijt brengt jullie drinken.

Benieuwd naar nog meer dierenuitjes in Brabant? Ook ZOO Veldhoven, BestZoo in Best, zorgdierentuin Dierenpark Zie-Zo in Volkel en een leuke kinderboerderij zijn aanraders. Je vindt ze allemaal hier.

Binnenuitjes

Tijdens regenachtige dagen is een binnenuitje een beter idee. Gelukkig zijn er daar veel van in Brabant. Van spanning en sensatie in een escape room tot waterpret in een overdekt zwembad. Of ga naar een leerzaam museum met leuke kinderactiviteiten.

11. Escape rooms voor gezinnen

Ontsnappen uit een escaperoom vinden kinderen reuze spannend. Het hele gezin buigt zich over de opdrachten die de hersenen flink laten kraken. Escaping Breda heeft een familie escape room voor kinderen vanaf 9 jaar. Jullie gaan een bank beroven en via verschillende kamers kom je steeds een stapje verder.

Ook bij Escaperoom Geldrop is de escape room aangepast aan het niveau van de jonge gasten. Zo kraken kinderen vanaf 8 jaar samen met hun leeftijdsgenootjes de kluis van De Geldropse Bank. Kijk op Go-Kids voor nog meer uitdagende escaperooms voor het hele gezin.

12. Kindvriendelijke musea in Brabant

Bij het preHistorisch Dorp in Eindhoven gaan jullie terug in de tijd. Er is hier van alles te doen, binnen én buiten. Willen jullie nog meer van vroeger weten, dan is Oorlogsmuseum Overloon ook een aanrader. Daar ervaren kinderen hoe het leven in de Tweede Wereldoorlog was. Er zijn verschillende tentoonstellingen en het museum heeft meer dan 200 vlieg-, vaar- en voertuigen.

In het Philips Museum in Eindhoven ontdekken jullie alles over de gloeilamp. Met de leuke speurtocht struinen jullie door het museum. Het Speelgoedmuseum in Oosterhout is extra leuk in combinatie met het Stedelijk Museum Breda. Je kunt dan namelijk de Nassauwandeling lopen; een speurtocht die deels door het museum en deels door de binnenstad van Breda loopt.

Dino fans moeten in het Oertijdmuseum Boxtel zijn. En kleine prinsen en prinsessen gaan graag naar een kasteel, zoals Kasteel Heeswijk of Kasteel Helmond. Dat wordt een interessant dagje cultuursnuiven met de kinderen.

Bestel je tickets voor Oorlogsmuseum Overloon en Kasteel Helmond met korting.

13. Trampolineparken

Zijn je kinderen gek op trampolinespringen? Dan kunnen ze in Brabant alle kanten op. Laat ze jumpen in een van de overdekte trampolineparken zoals Jumpsquare in Eindhoven, Street Jump in Breda of Veldhoven en Krazy Kangaroo. Of ga naar iets unieks; Bounce Valley Breda, een park met aaneengesloten luchtkussens en veel speelelementen. Hier zullen ze eindeloos bouncen en plezier maken. Bij SportsPlanet in Best kunnen kinderen naast trampolinespringen ook klimmen, klauteren, lasergamen, bowlen en apenkooien.

14. Speelparadijzen

Kleine klimapen voelen zich helemaal thuis bij Monkey Town. In Brabant vind je daar meerdere vestigingen van. Een ander speelparadijs is Kids Wonderland in Molenschot, een overdekt pretpark. Bij de Vossenberg in Gilze spelen kinderen binnen of buiten en knutselen ze op de knutselzolder. Doloris’ Meta Maze is ook een geliefd speelparadijs. Hier gaan kinderen op avontuur door een surrealistische wereld. Ze verdwalen, klimmen, klauteren en ervaren ruimtes die door meer dan 40 kunstenaars zijn gebouwd.

Bestel je tickets voor Doloris Meta Maze met korting.

Uitjes in de natuur

Brabant is geliefd om zijn mooie natuur en bossen. In de hele provincie Brabant vind je dan ook Natuurpoorten, de startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Kinderen vinden de blotevoetenpaden eigenlijk veel leuker, of willen klimmen in de natuur. Gelukkig kan dat allemaal.

15. Klimbossen

Brabant heeft meerdere klimbossen, zoals Klimrijk Brabant, Klimpark Uden en het grootste klimbos van de Benelux; Klimbos De IJzeren Man in Vught. In een klimpark volg je met touwen, netten en platforms een route door de bomen. In West-Brabant is het flink klimmen geblazen bij Treehouse Mosten, Klimpark Biesbosch of in Bergen op Zoom bij klimbos Brabantse wal. Extra leuk; hier ligt een blotevoetenpad naast, dat jullie zeker even moeten meepakken.
Bestel je tickets voor Klimrijk Brabant met korting.

16. Smokkelpaden, blotevoetenpaden en kabouterpaden

Kinderen vinden het fijn om in het bos te zijn. In Brabant wordt er veel gewandeld bij de bekende Natuurpoorten. Maar het jonge grut wil natuurlijk wat meer avontuur. Ga het Vlonderpad op in het Mastbos van Breda of pak het oude smokkelpad bij de grens met België in Strijbeek. In Brabant zijn er veel blotevoetenpaden om met kinderen te ontdekken. Dat wordt struinen met modder tussen jullie tenen, over krakende blaadjes en kleine stenen. Voor de allerkleinsten zijn deze kabouterpaden in Brabant een aanrader.

17. Pluktuinen en speelbossen

De pluktuinen in Oost-Brabant en West-Brabant zijn leuk voor jong en oud. Pluk met de kinderen een fleurig boeket bij elkaar, of een bakje vol met fruit. Het seizoen bepaalt de vangst. Of bezoek eens een van de natuurspeelterreinen. De leukste speelbossen en natuurspeeltuinen in Brabant vind je in dit handige overzicht.

18. Legendejagers wandelingen in Breda

Nog nooit gehoord van een legendetocht? Het zijn uitgezette wandelingen rondom een bijzondere plek met een spannend verhaal uit de regio. Wandel een legendetocht van de legendejagers om erachter te komen welke legendes er zijn. Naast een georganiseerde legendewandeling is er ook een verhalenbijeenkomst rondom een kampvuur. Stel je eigen programma op maat samen of wandel zelf een legendetocht.

Benieuwd naar nog meer kindvriendelijke wandel- en fietsroutes? Dit zijn de leukste voor het hele gezin.

Op en in het water

De meeste kinderen zijn gek op water. Je maakt ze dan ook niet blijer dan door naar een zwembad of zwemmeer te gaan. Brabant heeft allerlei zwembaden, met (VR) glijbanen en stroomversnellingen. Of vaar rond in een zwaan op het Victoriameer. We geven je allerlei ideeën voor een dag vol waterpret.

19. Plonzen en zwemmen

Brabant heeft verschillende overdekte zwembaden waar je het hele jaar door plezier beleeft. Het Golfbad Oss heeft (je raadt het al) een golfslagbad en de kleintjes spetteren erop los in de Berenbaden. In City Sport Veldhoven liggen er speelmatten, ballen en opduikringen waar kinderen eindeloos mee kunnen spelen. En Zwembad Sonsbeeck in Breda heeft zelfs een VR glijbaan en een Crazy River. Heeft je kind altijd al willen zwemmen als een zeemeermin of haai? Dat kan bij Zwembad 't Hoogkoor in Boxmeer.

De gezinscamping De Kurenpolder heeft niet alleen een groot subtropisch zwembad met lange waterglijbaan, maar ook een zwemmeer met zandstranden en ligweiden. Een andere mooie groene ligweide vind je bij strandbad Witven bij Veldhoven, met prachtige oude bomen die zorgen voor schaduw op warme zonnige dagen. Bij Beachclub Sunrise in Best genieten de ouders op het luxe terras, terwijl de kinderen zich vermaken in het water of de omheinde speeltuin. En zo hebben we nog meer zwemtips.

20. Avonturen op het water

Ook óp het water zijn er genoeg avonturen te beleven. Zoals een tocht over het Victoriameer bij Speelland Beekse Bergen in een grote zwaan. Kinderen fietsen over het water en bepalen zelf welke koers ze varen. Bij mooie dagen vermaken ze zich urenlang op het strand en in het water.
Bestel je tickets voor Speelland Beekse Bergen met korting.

Of maak in De Biesbosch een twee uur durende vaartocht en spot een bever of zeearend. Tijdens de rondvaart vertelt de schipper wat jullie allemaal zien onderweg. Doen jullie een dagje Den Bosch? Op het nostalgische schip de Ouwe Dirk varen jullie een uur rond om de stad vanaf het water te ontdekken. Dat vinden de kinderen nog veel leuker dan lopend.