10 tips voor een dagje uit in Breda

Een dagje Breda is altijd goed. De stad draagt niet voor niets de titel 'Beste Binnenstad' van Nederland. Slenter door de knusse straatjes, lunch of dineer bij fijne restaurants, bekijk de stad vanaf het water en shop in de vele boetiekjes die de stad rijk is.

1. Knullen en knollen

'Let's make the potato great again', is het motto van De Jongens van Zand & Klei, ofwel van horecaondernemers Tako Hoefsloot, Miranda Brouwers en van drie 'aardappelb(r)oeren' uit Tilburg. In dit restaurant worden aardappels van de beste kwaliteit bereid tot heerlijke originele gerechtjes. Denk aardappelspaghetti, aardappeltosti en zelfs sushi van aardappel met Japanse mayonaise, zeewier en wasabi. Hartstikke veelzijdig, die knol.

2. Aan de haven

Zeker doen: bezoek Breda vanaf het water, geeft altijd zo’n andere beleving. In 2007 is de historische haven van Breda weer officieel geopend (tussen 1965 en 2007 was de haven gedempt). Huur hier een kano of motorbootje of stap in een van de rondvaartboten voor een mooie tour. Tijd voor een biertje? In de straat Haven, een van de oudste straten van Breda, stikt het van de leuke tentjes. Proost!

3. Naar NOOS31

Even in zo'n ‘zin om iets leuks te kopen’-bui? Dan kun je maar beter direct richting NOOS31. Wat een geweldige accessoires voor in huis hebben ze hier, van statige kaarsenhouder tot hippe hanglamp. Maar ook speelgoed, boeken en bijzondere kunst voor aan de muur kun je hier prima inslaan. Wees gewaarschuwd: geld rolt hier je zak uit.

4. Dames en wijn

Naast de 'jongens' (van Zand & Klei) kent Breda ook dames: bij Wijnbar & Restaurant Dames Pellens kunnen wijnliefhebbers lekker aan het slobberen. De van oorsprong wijnbar is uitgebreid als restaurant toen de (Franse) gerechten die bij de wijn werden aangeboden nogal goed in de smaak vielen. Het assortiment? Wijnkoperij Dames Pellens biedt wel 550 verschillende soorten, die je trouwens ook kunt inslaan voor thuis op de Graaf Hendrik III-laan.

5. Lekker koninklijk

Je kunt er dan misschien niet in, want sinds 1826 is de Koninklijke Militaire Academie hier gevestigd, maar een blik werpen op het Kasteel van Breda kan natuurlijk wel. Móet wel, want het prominente bouwwerk speelt toch een grote rol in het Bredase stadsgezicht. Al zijn veel van de oorspronkelijke versterkingen niet meer aanwezig, bij het Spanjaardsgat zijn nog twee zevenhoekige torens zichtbaar. In juni geniet je hier drie weken lang van het muzikale Spanjaardsgat Festival.

6. PuiCk plan

Lunchen met een 'PuiCke' versie van de Tom kha kai (soep) of dineren met een citroenkippetje of spicy mosselen: bij PuiCk kun je je lekker neerploffen voor een smakelijk gerecht. Een bakje koffie tussen het shoppen door kan in deze hippe tent (vol planten) trouwens ook. Koffie, lunch, borrel en diner alleen op vrijdag en zaterdag.

7. Parkploffen

Niets fijner dan in de hectiek van de stad even de rust opzoeken: in Breda kun je daarvoor naar het Park Valkenberg. Plof neer op een bankje met een boek, staar naar het ruisende water van de fontein of wandel een rondje tussen het groen. In het park zijn meerdere kunstwerken te bewonderen en ook nog een restant van verdedigingstorens, vroeger onderdeel van de stadsmuur. Zo, nog wat historie meegepakt ook.

8. Mooie merken

Dolce&Gabbana voor een prikkie? Dan ga je naar Ins and Outs op de Ginnekenweg 41: in deze hippe tweedehandswinkel voor merkkleding (dames en kinderen) koop je merken als D&G, Isabel Marant, Diesel, Chloe en Tommy Hilfiger voor een zeer aantrekkelijk prijsje. Nee, geen stokoude collectie, hartstikke recent items. Dat wordt shinen.

9. Doe of je thuis bent

Nog zo'n fijn tentje om te lunchen is Yirga. Hippe inrichting, vriendelijke bediening en zoals ze zelf zeggen, de sfeer van 'je huiskamer in de stad'. Even tijd om bij bij te tanken dus. Ga voor een heerlijk stuk zelfgemaakte taart of neem rond borreltijd een glaasje natuurwijn met een kaas- of vleesplankje. Bij mooi weer ga je hier het terras op.

10. Aan het boeren

Met de kinderen op pad? Neem ze mee naar boerderij Wolfslaar, waar ze op pad kunnen met een ezeltje, genieten van speurtochten of de boer meehelpen met het verzorgen van de dieren. Ook leuk voor volwassenen trouwens, want ze organiseren hier veel excursies (zoals een reeënexcursie) en workshops (met paarden bijvoorbeeld).

Zin gekregen in Breda?

Zin in een tripje naar Breda? ANWB Ledenreizen heeft een leuke aanbieding voor je, waarbij geldt: hoe langer lid, hoe meer gratis extra's!

Bekijk aanbieding Breda met ledenvoordeel

Misschien vind je dit ook interessant:

Betoverend Breda
Wandeling: De achtertuin van Breda
Dagje Breda

Speciaal voor jou geselecteerd