's-Hertogenbosch in 9 tips

Een worstenbroodje met chique vulling, film kijken in een oude koekjesfabriek: in Den Bosch is alles nét even anders. Behalve de Bossche bol: die smaakt nog precies zoals-ie eruitziet! Negen tips.

1. Chique worstenbroodjes

Ze zijn uit nood geboren, vertelt Marloes van Steen, eigenaresse van Boergondisch.Tijdens het carnaval zat ze klaar met erwtensoep en honderden rookworsten van de huisslager van De Librije, maar haar kraampje ging niet door. En wat bedenkt een Brabantse dan? Bourgondische worstenbroodjes!

2. Hart van de stad

Statig staat de Sint-Jan al eeuwenlang in het hart van de stad. Een paar keer per jaar gaat de imposante basiliek op in het feestgedruis eromheen, zoals tijdens het Theaterfestival Boulevard (augustus).

3. Bossche bol

De rij voor de deur is bijna net zo fameus als de Bossche bollen zelf, maar bakkerij Jan de Groot heeft een geolied systeem om honderden sjeklade-bollen gesmeerd over de toonbank te laten gaan.

4. Vughterstraat

De Vughterstraat barst van de cadeauwinkels, zoals Daily Poetry en Koekwaus – 'mafketel' in Brabants dialect – waar twee zussen mooie kleding, accessoires en kaarten verkopen.

5. Koffie met een extraatje

Bij een kop koffie krijg je in 's-Hertogenbosch vaak iets leuks, zoals katten knuffelen, een beetje groen om je heen, uitzicht op leuke woonaccessoires of een puntig terras tussen twee oude straatjes.

6. Oeteldonk

Trek je tijdens het carnaval flink uitgedost door 's-Hertogenbosch, dan sla je de plank een beetje mis. In het Oeteldonks Gemintemuzejum zie je het hele jaar door hoe het echte Bourgondische carnaval wordt gevierd en wat de officiële dresscode is: de boerenkiel, maar wel de juiste!

7. Culturele koekjesfabriek

Koekjes hebben in de Verkadefabriek plaatsgemaakt voor theater, film en horeca. Ook andere oude fabriekspanden in de buurt zijn weer open, nu als het knalroze Restaurant Van Aken en het Koudijs Kafé met een terras aan de kade.

8. Zoete lieve Gerritje

Altijd al willen weten wie die 'Zoete lieve Gerritje' nou eigenlijk is uit het kinderliedje? Dan is deze stadswandeling in Den Bosch een tip. De route is ook leuk om te wandelen tijdens een weekendje weg in de Noord-Brabantse hoofdstad.  De route is ook geschikt voor kinderen.

9. Binnendieze & Het Bossche Broek

Tuffend in een bootje over de Binnendieze krijg je de kans om ook ónder eeuwenoude overkluizingen te kijken, terwijl de schipper uitpakt met verhalen. Vaar door Het Bossche Broek, een natuurgebied pal tegen de binnenstad aan, of neem daar plaats op een bankje-met-uitzicht.

Speciaal voor jou geselecteerd