Tips Den Bosch

Van leden, voor leden

Inwoners van een stad kennen hun stad het beste, zo redeneerden wij. Daarom vroegen we in onze Van Leden Voor Leden-serie aan onze leden in Den Bosch wat je tijdens een weekendje weg in hun mooie stad echt niet mag missen. Met hun tips maakten we een uniek en onmisbaar arrangement voor iedereen die de geheimen van Den Bosch wil leren kennen.

Een unieke stedentrip in Den Bosch

Heb je plannen voor een weekend weg naar Den Bosch? Dan vind je op deze pagina de beste tips om deze stad te leren kennen. We hebben de mooiste plekken volgens geboren en getogen Bosschenaren op een rijtje gezet. Van restaurants, musea en unieke winkeltjes tot verborgen plekjes, festivals en bijzondere wandelingen. Wil je zelf Den Bosch ontdekken?

Stedelijk Museum

Het gebouw is zelf al een hedendaags kunststuk. Binnen vind je meer beeldende kunst. Hoogtepunten zijn onder andere werken van Pablo Picasso, Alessandro Mendini, Emmy van Leersum en Gijs Bakker. Leer het museum echt goed kennen met een rondleiding of vind je innerlijk kunstenaar met een van de vele workshops. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur. Adres: De Mortel 4. Vind meer informatie op de site van het Stedelijk Museum.

Kasteel Heeswijk

Dit typische kasteel, inclusief torens, kantelen en een gracht, is bepalend geweest voor de geschiedenis van Den Bosch en Brabant. Nu leidt een gids je rond en vertelt spannende verhalen over de baron die ooit in het prachtige kasteel woonde. Openingstijden: dinsdag t/m donderdag en zondag van 11:00 – 17:00 uur. Adres: Kasteel 4. Op de site van Kasteel Heeswijk vind je meer informatie.

Vughterstraat  & Schapenmarkt

Niet alleen twee van de oudste straten van Den Bosch, maar samen ook de langste winkelstraat van de stad. Hier vind je het makkelijkst alles wat je nodig hebt. Naast ketens ook interessante unieke zaakjes. Loop hem helemaal uit, dan kom je de leukste winkels tegen. Op de site van De Vughterstraat vind je meer informatie.

Café in de kleine Werelt

Een begrip in Den Bosch, bekend om zijn grote terras en het echte Bossche huiskamergevoel. Ligt midden in het winkelgebied, dus de perfecte plek om even te pauzeren voor een flinke portie Brabantse gezelligheid. Misschien wel met die bekende Bossche Bol? Openingstijden: van 10:00 tot 20:00 uur, soms al eerder en tot later open. Adres: Markt 10-12-16. Ga naar de site van In de Kleine Werelt voor meer informatie.

Oeteldonks Gemintemuzejum

Wie klaar is met de stad Den Bosch, duikt in het Oeteldonks Gemintemuzejum in de geschiedenis van het durp Oeteldonk. De naam waaronder Den Bosch tijdens carnaval beter bekend staat. Leer alles over het carnaval in dit wel heel kleurrijke museum. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.11 uur tot 17.11 uur (gesloten op 11 november en de drie carnavalsdagen). Prijzen: vanaf €2,50. Adres: Zusters van Ortenpoort 27. Meer informatie vind je op de site van het Oeteldonks Gemintemuzejum.

Mariapaviljoen

Belanden in het ziekenhuis tijdens je weekendje weg is natuurlijk niet ideaal. Behalve als het het Mariapaviljoen is. Een voormalig ziekenhuis in het centrum waar je van een lekker borrelplankje geniet in een bijzondere sfeer. Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 11.00 uur tot ’s avonds laat. Adres: Burgemeester Loeffplein 70. Meer informatie vind je op de site van het Mariapaviljoen

Verkadefabriek

Van frou-frou naar film, zeggen ze zelf bij de Verkadefabriek. Het bekende koekjesmerk zat in dit prachtige historische pand tot en met 1993. Nu kan je er nog steeds koekjes vinden, maar dan in het restaurant. Hier drink je ook een Verkadebiertje of kan je genieten van een avondvullend diner. En je kan hier terecht voor de beste films, theaterstukken, muziek en debatten. Openingstijden: dagelijks vanaf 11.00 uur. Prijzen: vanaf € 10,-. Adres: Boschdijkstraat 45. Ga naar de site van de Verkadefabriek voor meer informatie. 

Parkeergarage St.-Jan Parkeren

Deze is echt van het gebaande pad, maar zeker een bezoekje waard. Zelfs zonder auto. Deze parkeergarage is onder de oude stadsmuur gebouwd. Stap je uit de futuristisch uitziende garage, dan sta je midden in de prachtige Casinotuin en het Zuiderpark.  Maar een paar minuten lopen van hartje Den Bosch. Kosten: € 2,20 per uur (betalen per minuut). Adres: Hekellaan 25. Ga naar de site van St.-Jan Parkeren voor meer informatie.

Hint en Tint

Medewerkers van Cello, mensen met een beperking, maken en verkopen handgemaakte producten in een karakteristiek oud pand. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09:00 – 17:00 uur en zaterdag van 10:00 – 17:00 uur. Adres: Hinthamerstraat 96c. Vind meer informatie over Hint en Tint op de site van Cello.

Cursus Bosch Praote

Met twee grappige acteurs maak je kennis met het oer-Bossche dialect en echte Bossche tradities. Inclusief borreltje en een Bossche koek. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.11 tot 17.11 uur. Adres: Orthenstraat 2. Op de site van Stadscafé den Burger vind je meer over de cursus Bosch Praote.

Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. De museumcollectie omvat meer dan 30.000 objecten, zoals schilderijen, prenten, tekeningen, textiel, munten & penningen, glas, zilver, kunstnijverheid, archeologie en typisch Brabantse objecten. Ga naar de site van het Noordbrabants Museum voor meer informatie. 

Rondleiding door het Provinciehuis

Laat je verrassen door het voor Bossche begrippen jonge Provinciehuis uit 1971. Tijdens een gratis rondleiding vertelt een gids alles over de kunstwerken in, en de architectuur van het gebouw. Openingstijden: Alle werkdagen van 8:30 – 17:00 uur. Adres: Brabantlaan 1. Ga naar de site van het Provinciehuis voor meer informatie. 

LAS

Mocht je tijdens carnaval naar Den Bosch komen dan kan je je outfit shoppen bij deze hysterische feestwinkel. Openingstijden: maandag t/m zaterdag vanaf 9.30 uur, donderdag tot 20.30, vrijdag tot 18:00 uur, en zaterdag tot 17:00 uur. Ga naar LAS voor meer informatie.

OAK

Een mini-warenhuisje voor stijlvolle, vrouwelijke en betaalbare spullen met merken als Nümph, Komono en Bloomingville. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur, zaterdag 10:00 – 17:30 uur en zondag 13:00 – 17:00 uur. Adres: Snellestraat 45. Ga naar OAK voor meer informatie.

Robbies

Wanneer voor kleding shoppen niet genoeg is, maar je ook direct wel zin hebt in koffie of een lekkere lunch. Bij Robbies kan het allemaal. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 09:00 – 18:00 uur en zondag van 11:00 – 18:00 uur. Adres: Verwersstraat 33. Ga naar Robbies voor meer informatie.

Hout-doe

In deze speelgoedwinkel is alleen speelgoed te vinden dat is gemaakt van duurzaam hout.
Adres: Minderbroederstraat 27. Ga naar Hout-doe voor meer informatie.

Chocolata

Voor echte chocoladeliefhebbers die gedroogde bosaardbeitjes gedompeld in pure chocola naar huis willen meenemen. Adres: Achter het Stadhuis 20. Ga naar Chocolata voor meer informatie.

Snoepwinkel Tum Tum

Je waant je in oude tijden tussen de glazen potten vol kleurige snoepjes. Bossche grootouders nemen hun kleinkinderen mee naar dit knusse winkeltje waar ze zelf als kind ook al kwamen. Na het deurbelletje bij binnenkomst word je verwelkomd door de zoete lucht van allerlei soorten snoep. Openingstijden: 13:00 – 17:00 uur (op sommige dagen eerder open en later gesloten). Adres: Ridderstraat 11. Ga naar snoepwinkel Tum Tum voor meer informatie.

De Broodspecialist

Voor je oog hebt voor de lekkernijen bij dit kleine bakkertje, wordt eerst je oog naar de enorme tegeltableaus op de muur getrokken. Ze verbeelden hoe koren brood wordt. Maar ze maken wel degelijk meer dan alleen brood. Probeer verschillende Bossche specialiteiten als De Koeck der Lusten, gebaseerd op de Bosch’ beroemde schilderij De Tuin der Lusten. Of Daniëls Bossche Koek of Bossche Koekwaus. Onze leden raden ook de heerlijke worstenbroodjes aan. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 08:00 – 17:30 uur, zaterdag van 07:30 – 16:00 uur. Adres: Hinthamerstraat 89. Ga naar De Broodspecialist voor meer informatie.

Café Bar le Duc

Gezellig bruin biercafé waar het altijd gezellig is. Probeer bijvoorbeeld eens hun eigen bier ’t Kolleke dat ze in hun stadsbrouwerij maken. Aan de bar kun je lekker borrelen, in de opkamer kan je van een bourgondisch maal genieten. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 02.00 uur, zondag van 12.00 tot 02.00 uur, maandag van 13.30 tot 02.00 uur. Korenbrugstraat 5-7. Meer informatie vind je op de site van Café Bar le Duc.

Café Plaats Royaal

Met zijn hele familie staat eigenaar Robbie de Vaan in dit gezellige huiskamercafé. Je wordt gegarandeerd gastvrij ontvangen. Hier zit je tussen de echte Bosschenaren te borrelen alsof het je eigen stamkroeg is in het centrum van Den Bosch. Openingstijden: dinsdag 11.00-20.00, woensdag 11.00-21.00, donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 02.00 uur. Zondag van 16.00 tot 20.00 uur. Ridderstraat 19. Op Café Plaats Royaal vind je meer informatie.

Boekhandel Adr. Heinen

Nadat je rustig in de boeken van boekhandel Adr. Heinen hebt staat neuzen, kan je lekker lunchen in de lunchroom van de boekenzaak. Boek en koek noemen ze het zelf. Openingstijden: van 12:00 tot 17:00 uur, soms eerder open, en later dicht. Adres: Kerkstraat 27. Op boekhandel Adr. Heinen vind je meer informatie. 

StadsBiEB

Ook in de bibliotheek van Den Bosch combineren ze gezelligheid met lezen. Bij hun Bon Appetit kan lekker lunchen. Openingstijden: van 13:00 tot 17:00 uur op sommige dagen eerder open en later sluit. Adres: Hinthamerstraat 72. Ga naar de site van de bibliotheek voor meer informatie.

Café ’t Opkikkertje

Je hoeft niet perse aan het bier of de Bossche Bol, bij dit café geniet je van een heerlijke high tea in hartje Den Bosch. Een biertje kun je er ook gewoon krijgen. Openingstijden: verschillend. Adres: Markt 38. Ga naar Café 't Opkikkertje voor meer informatie.

Maasuiterwaarden

Je bevindt je natuurlijk in rivierenland in Den Bosch. In de stad merk je dat misschien niet zo, maar op een wandeling door de Maasuiterwaarden des te meer. Begin je tocht bij Treurenburg en maak een prachtige wandeling door het natuurgebied. Lunch bij De Lachende Vis in Empel, zodat u klaar bent voor de terugweg. Vind op de site van Natuurmonumenten meer informatie over de Maasuiterwaarden.

Sightwalk

Lekker in de stad lopen, zonder zelf ergens over na te hoeven denken kan met een stadsrondleiding van Ingeborg Duffhues. Zij weet alles over de stad en laat je vol enthousiasme bijzondere plekjes zien. Vind meer informatie op Sightwalk.

Loon en Drunense Duin

Verken zelfstandig te voet, met de fiets, per paard of met GPS het Nationaal Park Loon en Drunense Duin dat vlak bij Den Bosch ligt. Je kan je tocht starten bij één van de zes hoofdpoorten. Vind meer informatie op Loon en Drunense Duin

 

De Uilenburg

Al wandelend door de smalle autovrije straatjes betegeld met kinderkopjes kun je genieten van de sfeer en charme van deze authentieke wijk. Bezichtig het standbeeld van Zoete Lieve Gerritje, gevelgedichten en monumentale panden en rust uit bij een gezellig terrasje. Ga naar De Uilenburg voor meer informatie. Meer inforamtie over de Uilenburg

Recreatiegebied Oosterplas

In dit meer, ten oosten van Den Bosch, nemen vele Bosschenaren hun Nieuwjaarsduik. Hiernaast is het een geliefd recreatiegebied met ecologische gebieden, een belevingspark, natuurspeelplaats, strandpaviljoen en kinderboerderij Oosterhoeve. Adres: Oosterplas. Ga naar Recreatiegebied Oosterplas voor meer informatie.

Spionmissie

Maak je een wandeling door Den Bosch liever wat spannender? Volg de speurroute van Spionmissie.

 

Kindertheater Kersouwe

Een openluchttheater waar je lekker middenin de natuur van theater en cabaret kan genieten met je kinderen. Adres: Kersouwelaan 1. Ga naar Kindertheater Kersouwe voor meer informatie

Speeltuin ’t Kwekkeltje

Gratis toegankelijke supergrote speeltuin in Rosmalen. Openingstijden: van 1 april tot 1 november, dagelijks van 10:00 – 19:00 uur. Adres: Sportlaan 14a. Ga naar 't Kwekkeltje voor meer informatie.

De ontdekhoek

Hier kunnen kinderen, van 4 – 14 jaar, allemaal leuke proefjes te doen. Openingstijden: woensdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 – 17:00 uur, dinsdag en donderdag alleen op afspraak. Prijzen: Kinderen € 10,- en Volwassenen € 8,-. Adres: Onderwijsboulevard 3. Ga naar De ontdekhoek voor meer informatie.

Kinderboekenwinkel Nooitgenoeg

Het aanbod van de winkel bestaat uit een ruim assortiment boeken voor baby’’s tot jongvolwassenen, maar ook leuke spulletjes als knuffeltjes, kaarten, spelletjes en allerlei hebbedingetjes voor kinderen en volwassenen. Adres: Stoofstraat 22. Ga naar Kinderboekenwinkel Nooitgenoeg voor meer informatie.

De Graven van Leuven

Hier kun je van een gezellige borrel en een heerlijke lunch genieten. De tosti’s zijn beroemd in de hele stad. Er is ook een kinderhoek. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10:00 – 20:00 uur. Adres: Wolvenhoek 8. Ga naar De Graven van Leuven  voor meer informatie.

Pannenkoekenboot

Eet het leukste diner voor jong en oud aan boord. Prijzen: Volwassenen € 20,- en kinderen tot 12 jaar € 15,-. Adres: St. Janssingel. Ga naar Pannenkoekenboot Den Bosch voor meer informatie.

Van leden voor leden: met inside kennis de leukste weekendjes weg in Nederland

Elke maand lanceert Land van ANWB een arrangement in een andere Nederlandse stad. De arrangementen stellen we samen met de kennis van onze leden. Hiervoor zijn we in elke stad met leden gaan zitten, zodat zij als echte ambassadeurs van hun stad ons konden vertellen wat andere leden echt niet mogen missen. Inside tips van echte kenners dus, voor een uniek weekendje weg.

De tips variëren van interessante musea, goede restaurants en leuke activiteiten voor gezinnen tot bijzondere winkeltjes, verborgen plekjes en wandelroutes. Het arrangement bevat in ieder geval 1 of 2 overnachtingen, koffie met gebak en een (optionele) stadswandeling onder leiding van een gids, inclusief een lunch. Ook heb je de mogelijkheid om extra uitjes, met korting, bij te boeken.

Boek ons bijzondere arrangement in Den Bosch

Speciaal voor jou geselecteerd