Het Nederlandse Waddengebied

Mooiste natuurgebied van Nederland

Voor de vele Waddenliefhebbers was het geen verrassing: Het Nederlandse Waddengebied, van de vaste landskust tot de eilanden, is door het publiek gekozen tot Nederlands allermooiste natuurgebied en prijkt nu bovenaan het lijstje van natuurgebieden van Wereldklasse. Waarom? Als je de eilanden kent, behoeft het geen toelichting. Wonderschoon is dit unieke stukje Nederland.

Het Waddengebied is het grootste natuurgebied van Nederland en herbergt een wildernis die zijn weerga niet kent: de Waddenzee. De natuur is ronduit prachtig. Niet voor niets is de Waddenzee in 2009 uitgeroepen tot Natuurlijk Werelderfgoed van UNESCO. Dankzij eb en vloed verandert het landschap continu: het ene moment is het land en kun je er wadlopen, dan weer is het zee en kun je er zeehonden spotten. Dankzij eb en vloed leven er bijzondere planten en dieren. De zes miljoen vogels die de eilanden aandoen gebruiken het wad om bij te tanken tijdens hun trektochten.

Iedereen die wil ontsnappen aan het dagelijks leven kan in de natuur van de Wadden op adem komen. Zo geniet je op Schiermonnikoog van de breedste stranden van Nederland - wind, water en land hebben er vrij spel; de natuur gaat zijn eigen gang - en kun je op Texel de grootste lepelaarskolonie van ons land aanschouwen.

Praktische informatie

Het Nederlandse Waddengebied kent twee Nationale Parken (NP). Namelijk NP De Duinen van Texel en NP Schiermonnikoog. Er zijn twee bezoekerscentra:

  • Bezoekerscentrum Schiermonnikoog, Torenstreek 20, Schiermonnikoog
  • Bezoekerscentrum en Ecomare, Ruijslaan 92, De Koog, Texel

Activiteiten

Kijk voor nog meer leuke activiteiten op de websites van Natuurmonumenten (Schiermonnikoog) en Nationaal Park Duinen van Texel.

Dieren

Grijze en gewone zeehonden, steltlopers, blauwe kiekendief, bruinvis (in de winter of het vroege voorjaar), schapen, lepelaar.

Highlights

  • Zeehonden, vogels
  • Breedste stranden van Nederland
  • Uitgestrekt duingebied
  • Varen op de Waddenzee met een excursie naar een wadplaat
  • Vogelparadijs De Muy
  • Sluftervallei

Honden

Op Schiermonnikoog is een aantal routes uitgezet waar je je hond onaangelijnd kunt uitlaten. In de duinen van Texel worden honden alleen aangelijnd toegestaan en op veel stranden mogen honden los.

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

In NP De Duinen van Texel vind je diverse gastheren en -vrouwen (horeca en accomodatie).

Schiermonnikoog

Routes

Speciaal voor jou geselecteerd