Nationaal Park De Groote Peel

Wandel door de geschiedenis van turfwinning

Zo'n beetje elke vierkante meter in ons land is benut en kent meerdere functies. Op de grens van Noord-Brabant en Limburg in De Groote Peel niet. In een van de weinige stukken hoogveenvlakte van Nederland staat de natuur op nummer 1 en wordt de geschiedenis van de turfwinning goed zichtbaar. Te voet zonder autowegen of hoogspanningsmasten.

Wandelschoenen aan! De Groote Peel, een oneindig veenmoeras, is alleen te voet te beleven. Bang voor drassigheid en modderige schoenen? Gelukkig zijn de meeste paden goed begaanbaar. En waar dat iets minder het geval is, krijg je ook een unieke belevenis: het wandelen over een veenbodem. In dit rustige en weidse natuurgebied herinnert alles aan het vroegere veen. De geschiedenis van de turfwinning wordt duidelijk zichtbaar in de grote variatie in het landschap: waterplassen, moeras, veenputjes, peelbanen en -vaarten, bos en heide.

Natuur en cultuurhistorie gaan hand in hand. Dankzij het vele water en de enorme weidsheid is De Groote Peel rijk aan bijzondere trekvogels (de kraanvogel) en broedvogels (blauwborst). Lopend over de knuppelbruggen kun je hoogveenplanten zoals veenmos, kleine zonnedauw en veenpluis tegenkomen. Of dansende vlinders en libellen zien. Maak kennis met het spiegeldikkopje en de venwitsnuitlibel.

Praktische informatie

De Groote Peel heeft een oppervlakte van 1.400 hectare. Het Buitencentrum De Pelen vind je aan de Moostdijk 15 in Ospel-Nederweert

Activiteiten

Kijk voor meer leuke activiteiten op de website van Staatsbosbeheer.

Dieren

Heikikker, trekvogels (kraanvogel), broedvogels (nachtzwaluw, blauwborst en roodborsttapuit) en zeldzame vlinders en libellen (spiegeldikkopje en venwitsnuitlibel).

Highlights

  • Wandelen over de verende veenbodem.
  • Hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, kleine zonnedauw en veenpluis.
  • Geschiedenis van de turfwinning is goed zichtbaar.
  • Walhalla voor trek- en broedvogels en zeldzame vlinders en libellen.

Honden

Honden mogen aangelijnd het park en het Buitencentrum in (niet in horecadeel).

ANWB Gastvrijpunten in de buurt

In het buitencentrum zit het inpandige café 'De Peelkiosk' (met serre en buitenterras).

Routes

Speciaal voor jou geselecteerd