De leukste familie uitjes in Limburg

In samenwerking met Go-Kids

Limburg is geliefd om haar prachtige heuvelachtige landschap en overheerlijke vlaaien. Maar niet alleen volwassenen, óók kinderen komen graag in deze provincie. Voor de vele speelparken, de spannende rondleidingen in de mijngangen van Valkenburg en om hun TV-held te ontmoeten in Mattel Play. Samen met Go-Kids hebben we de leukste gezinsuitjes in Limburg verzameld. Daar gaan we.

En de winnaars zijn…

Elk jaar houdt de ANWB een verkiezing voor het leukste uitje van het jaar. Iedereen mag een stem uitbrengen, waarna de winnaars per provincie bekend worden gemaakt. De volgende drie uitjes zijn gekozen tot leukste familie uitje in de provincie Limburg 2022.

1. Kasteeltuinen Arcen in Arcen 

De Kasteeltuinen in Arcen zijn dit jaar door de leden van de ANWB wederom verkozen tot leukste familie uitje van Limburg. Rond een kasteel uit de 17de eeuw liggen 15 prachtig aangelegde tuinen. Het ene moment denk je dat je in Frankrijk bent, om vervolgens door Japanse sferen te wandelen. Kinderen ontdekken de tuinen aan de hand van een leuke speurtocht. Ook is er een avontuurlijke midgetgolfbaan, waarbij je onder watervallen door loopt. En dan is er nog een grote speeltuin mét vlot. Tip: bestel een picknick en kies zelf je plek uit.

Bestel je tickets voor Kasteeltuinen Arcen met korting.

2. Kasteelpark Born in Born 

Kasteelpark Born is dit jaar op de tweede plek geëindigd. Dit kleine maar fijne dierenpark is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Koop bij de entree wat zakjes voer en de dieren zijn meteen hun beste vriend. Via de looproute kom je langs allerlei verschillende soorten, van herten tot stekelvarkens en een paar kamelen. Het middelpunt van dit park is de Kasteelruïne. Daarnaast ligt een speeltuin waar de ouders op het terras kunnen zitten. Vaak worden er voor kinderen ook nog leuke activiteiten georganiseerd in het park. 

3. Mind Mistery in Horst

Op de derde plek staat een wel heel bijzonder themapark: Mind Mistery. Hier brengen jullie je zintuigen in de war en zullen jullie versteld staan hoe eenvoudig je jezelf voor de gek kunt houden. Je volgt het verhaal van Siebrandt Jacob van Moelberen, een uitvinder uit vervlogen tijden. Zijn hele leven lang heeft hij zich bezig gehouden met het verzamelen van allerlei rariteiten en optische illusies vanuit de hele wereld. Maar bij het uitvoeren van een experiment is hij met een grote knal van de aardbodem verdwenen. Wat resteerde was een huis, dat nu op z’n kop staat, gevuld met de meest indrukwekkende optische illusies. Dit themapark is vooral geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

Pretparken en Attractieparken

Uiteraard heeft Limburg ook leuke pretparken. Kleine prins(es)en gaan graag naar het Sprookjesbos of Toverland. En dierenliefhebbers moeten in Gaiazoo zijn. Voor de allerkleinsten is speelpark Klein Zwitserland een aanrader. Je leest het: voor ieder wat wils.

4. Toverland in Sevenum 

Het pretpark Toverland heeft 35 attracties, verdeeld over zes verschillende werelden. Hier kunnen kinderen zich dus met gemak een hele dag vermaken. Snelheidsduivels stappen in de Troy; de snelste, hoogste én langste houten achtbaan van de Benelux. De Fenix is de nieuwste attractie, waarbij je vliegt als een vogel. Ook de kleine kinderen beleven een magisch dagje uit met allerlei familie attracties.

Bestel je tickets voor Toverland met korting.

5. GaiaZOO in Kerkrade 

In GaiaZoo zie je meer dan honderd verschillende diersoorten zoals gorilla’s, leeuwen en dwergnijlpaarden. Er zijn hier veel nagebootste natuurlijke gebieden waar de dieren in verblijven. Kinderen kijken gebiologeerd naar de spectaculaire roofvogelshow. Je verwacht het niet, maar GaiaZOO heeft zelfs een van de grootste binnenspeeltuinen van Nederland: Dinodome. In deze gigantische overdekte speeltuin van 2.500 m2 klimmen en klauteren de kinderen er flink op los. 

Bestel je tickets voor GaiaZOO met korting.

6. Sprookjesbos in Valkenburg

Het Sprookjesbos in Valkenburg richt zich vooral op de kleintjes. Op de heuvels bij Valkenburg hebben ze helemaal het gevoel in een sprookje te zijn beland. Urenlang vermaken ze zich in de speeltuinen, en sommigen durven zelfs een schommelritje te maken in het grote piratenschip. Houden je kinderen van dansen, dan leven ze zich helemaal uit in de silent disco. 

7. Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen

Speelpark Klein Zwitserland is een van de oudste speeltuinen van Europa. Ze hebben hier een kinderzwembad, de Adventure Midget Golfbaan en een Avonturenbos. Ook vind je er Europa's hoogste schommel en de langste buisglijbaan. Ze staan zelfs in het Guinnessbook of Records. Verder kun je er hutten bouwen, broodjes bakken, spelen op het speelschip en klimmen in een spacebal.

Binnenuitjes

Het blijft Nederland, dus regenachtige dagen horen erbij. Gelukkig zijn er in de hele provincie ook leuke indoor activiteiten. Dat wordt gamen in Roggel, speuren als een prins of prinses door Kasteel Hoensbroek of het grootste indoor skidorp van Europa bezoeken; SnowWorld Landgraaf.

8. Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek

In het sprookjesachtige kasteel Hoensbroek voelen kinderen zich echte ridders en prinsessen. Ze speuren het kasteel af naar de geheime kamer en brengen een spannend bezoek aan de eeuwenoude kelder. Ze gaan op ontdekkingstocht met de Ontdek-het-Kasteel-tocht en vinden de tien meest bijzondere plekken van Kasteel Hoensbroek. Ook beklimmen ze de treden van de middeleeuwse wenteltrap en bekijken het 16e-eeuwse torenuurwerk op de grote zolder. Komt het zonnetje even tevoorschijn? Dan kunnen de kinderen buitenspelen op het plein en het kasteel van buiten bewonderen.
Bestel je tickets voor Kasteel Hoensbroek met korting.

9. Snowworld Landgraaf

Bij SnowWorld Landgraaf heb je meteen een wintersportvakantie-gevoel. Er ligt kraakverse sneeuw (wel 35.000 m2) en er zijn uitdagende pistes. Landgraaf heeft een officiële wedstrijdpiste en vier andere pistes tot 400 meter lang. Daarmee is SnowWorld Landgraaf het grootste indoor wintersportdorp van Europa. Voor jong tot oud en beginner tot gevorderd. Maak halverwege de piste een tussenstop bij de Berghütte voor een drankje, of bij de Bierstube in het dal. Voor de stevige trek moeten jullie bij zelfbedieningsrestaurant Snowfriends, het fonduerestaurant of het sfeervolle Bistro restaurant zijn.

10. E-Village in Roggel

E-Village in Roggel is een gamecentrum voor alle leeftijden. Alle spellen zijn laagdrempelig en aan te passen aan het eigen 'fysieke' niveau. Ook leven kinderen zich helemaal uit in het E-Village Air World met meer dan 500 meter aan opblaasbare glijbanen (tot wel acht meter hoog), klimwanden en stormbanen. De muziek en lichtshow geven een extra beleving. In de grote Lasergame arena laten kinderen hun laser-schiet-skills zien. Lasergamen kan alleen op zaterdag en zondag en je moet van te voren een plekje reserveren.

11. Discovery Museum in Kerkrade

In het Discovery museum in Kerkrade staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Het museum is voor een groot deel volledig op kinderen gericht. Ze leren hoe je het beste huizen bouwt in aardbevingsgebieden, meer van hun lichaam en het gebruik van robots. Kleine wetenschappers moeten in het Science Theater zijn, waar ze op een grappige en knallende manier rare feitjes over alledaagse voorwerpen en stofjes te weten komen. Vervolgens kunnen ze relaxen in een echt 3D filmtheater.

Bestel je tickets voor Discovery Museum met korting.

12. Mattel Play in Sevenum

Bij Mattel Play stappen kinderen in de wereld van hun favoriete TV-helden. In de acht speelwerelden maken ze kennis met Thomas de Stoomlocomotief, steken ze net als Bob de Bouwer de handen uit de mouwen en dansen ze mee met Angelina Ballerina. En misschien nog wel het leukste: ze leren hoe je branden moet blussen net als Brandweerman Sam. Ook kunnen kinderen hier uitdagende bouwwerken maken met de grote en unieke blokken in Mega Bloks. De wat meer ervaren bouwers moeten bij Mega Construx zijn. Verder is er een Soft Play binnenspeeltuin en kunnen ze hun moves op de rolschaatsen laten zien in de Roller Disco.

Bestel je tickets voor Mattel Play met korting.

Avontuurlijke uitjes

Reis terug in de tijd of juist naar de andere kant van de wereld. Van een ritje in een historische stoomtrein tot het afdalen naar de kolen en de duisternis, om te ervaren hoe het was om te werken als mijnwerker. Leer alles over oude ambachten of reis met een echte Fokker F50 naar Midden Amerika. Spannende en leuke uitjes die kinderen een kijkje geven in het leven van vroeger, en andere plekken in de wereld laten zien.

13. De Miljoenenlijn in Simpelveld

De Miljoenenlijn is een van de mooiste spoorlijntrajecten van Nederland. Laat op Station Simpelveld je kartonnen kaartje knippen door de conducteur en stap in de nostalgische stoomtrein van ruim 100 jaar oud. Kinderen dromen weg in het luxe pluche van de eerste klasse rijtuigen en vergapen zich aan de vergezichten van het Zuid-Limburgse Heuvelland. Neem ook een kijkje bij het Treindepot in Simpelveld, waar al het rijdend materieel door vrijwilligers wordt onderhouden. In de gezellige stationsrestauratie Perron 4 kunnen jullie wat drinken, met een stuk Limburgse vlaai erbij.

14. Openluchtmuseum de Locht in Melderslo

In Openluchtmuseum de Locht in Noord Limburg leren kinderen alles over het Limburgse boerenleven van vroeger tot nu. Ze zien hoe de mensen vroeger leefden, en hoe ze werkten en woonden op het platteland. Ook staan er op het terrein veel oude panden. Voor de kinderen organiseren ze regelmatig activiteiten en er zijn ook vaak demonstraties over oude ambachten. Het jonge grut vindt het misschien nog wel het leukst om zich te verkleden in kledij die de kinderen 100 jaar geleden droegen. 

15. Steenkolenmijn in Valkenburg

Daal in de steenkolenmijn af in de wereld van kolen, lawaaiige machines en duisternis. In deze laatste overgebleven bezoekersmijn ervaren jullie hoe het vroeger was om te werken als mijnwerker. De rondleiding duurt ongeveer 75 minuten, waarbij een gids jullie meeneemt. Die weet waar hij het over heeft, want diegene heeft zelf ook in de mijnen gewerkt of is er altijd nauw verbonden mee geweest. Het oorverdovende geluid van de drilboren, het geloei van de luchtverversing en de absolute duisternis maken het een spannende belevenis. 

16. Wereldpaviljoen in Steyl

Op woensdag- en zondagmiddag zijn jullie van 13.00 tot 17.00 uur toerist in een heel andere wereld; het Wereldpaviljoen. Je reist met een échte Fokker F50 naar Nicaragua in Midden-Amerika. Na de landing controleert de douane grondig jullie wereldpaviljoen paspoort. Vervolgens reizen jullie door naar het dorpje San Pedro, waar kinderen ervaren hoe het is om als jongere in Nicaragua te leven. Er zijn veel interactieve dingen te doen en je leert hoe je van afval weer iets moois maakt. Via een gang lopen jullie Ghana in Afrika binnen waar veel te ontdekken valt en je een Virtual Reality busreis maakt. 

Overdekte zwembaden in Limburg

Limburg heeft mooie indoor zwembaden, waar je meteen in de subtropische sfeer belandt. We geven je er twee waar kinderen van de glijbanen roetsjen en met de stroom meegaan in de wildwaterbaan. 

17. Zwemparadijs op Landal vakantiepark De Lommerbergen in Reuver 

Het zwembad van Landal vakantiepark De Lommerbergen is in 2020 helemaal vernieuwd. Zo zijn er voor de waaghalzen meerdere nieuwe spectaculaire glijbanen bij gekomen. Maar ook aan de kleintjes is gedacht. Die vermaken zich urenlang in het KinderDoeBad, het KidsJungleBad of het Sprudelbad. Van waterpret krijg je natuurlijk trek; het park heeft meerdere restaurants.

18. Mosaqua in Gulpen 

Het mooie subtropische zwembad Mosaqua ligt in Zuid-Limburg aan de rand van het centrum van Gulpen. Ze hebben niet alleen een binnenbad, maar ook een buitenzwembad voor als de zon schijnt. Kinderen spetteren en plonsen in het water. Of laten zich gaan op een van de vele glijbanen en de wildwaterbaan. De ouders ontspannen in de whirlpool of onder de belevingsdouche.

Uitjes in de natuur en rondom het water

In Limburg kunnen kinderen zich heel goed buiten vermaken. Van zeilen op de grindgaten bij Roermond tot wandelen in de prachtige heuvels van Zuid-Limburg. Laat de kinderen zich Tarzan voelen in Fun Forest Venlo of krijg vieze voeten op het vier kilometer lange blotevoetenpad.

19. Fun Forest Venlo

Bij Fun Forest Venlo voelen kinderen zich een echte Tarzan of Jane. Het bos heeft negen verschillende parcoursen, van drie tot achttien meter hoogte. Een ultiem avontuur in de natuur met klimmen en klauteren, maar natuurlijk wel veilig. Kinderen bewegen zich via touwen, ladders, bruggen en tokkelbanen door de bomen. Dit klimbos bestaat al tien jaar en is leuk voor jong en oud. Tenminste, als jullie geen last hebben van hoogtevrees.

Bestel je tickets voor Fun Forest Venlo met korting.

20. Irrland in Kevelaer 

Wat ooit begon als kleine speeltuin is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een enorm groot speelparadijs. Bij Irrland in Kevelaer (net over de grens bij Arcen) zullen jullie je dan ook makkelijk een hele dag vermaken. Vergeet je zwemkleding niet, want ook aan waterpret geen gebrek. Veel kinderen krijgen maar geen genoeg van de zeer hoge glijbanen; pak een matje en laat je gaan. 

21. Blotenvoetenpark in Brunssum

Trek de schoenen en sokken uit en stap het grootste blotevoetenpad van de Benelux op. BloteVoetenPark Brunssum laat je het bos met alle zintuigen ervaren met zo nu en dan een uitdaging tussendoor. Het pad is maar liefst vier kilometer lang. Dat wordt klimmen, klauteren en het evenwicht testen in de speelcirkel. Speel de vrolijke voetenspelletjes en spring van kei naar kei op het Obelixpad. Kinderen kunnen het zo modderig en vies maken als ze zelf willen. De kans is groot dat dat sowieso tot hun knieën is. Voor de durfals zijn er spannende hindernisbanen over de vijver. 

22. Wandelroutes en kabouterpaden

In Limburg valt er veel te wandelen. Bij de Leumolen in de buurt van Haelen is een leuke kinderwandeling uitgezet. Of ga wandelen door de rust van De Pelen met indrukwekkend moeras. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig. Ook nationaal park de Meinweg is een aanrader met het voor Nederland unieke terrassenlandschap, met een drietal steile overgangen tussen de verschillende terrassen. Bekijk het gebied vanaf de uitkijktoren of maak met de allerkleinsten een wandeling over het Kabouterpad De Meinweg. En zo zijn er nog meer leuke wandelroutes voor het hele gezin.

23. Zwemmen in de buitenlucht

Doordat veel recreatiegebieden zijn ontstaan na de ontginning van zand of grind, heeft Limburg veel zwemwater. De grootste grindgaten vind je rond Roermond. Hier kun je heel goed zeilen en zelfs duiken. Midden op deze grindgaten zwemmen niet toegestaan, want de gaten zijn wel tot 40 meter diep en ze kennen daardoor ook koude waterstromingen. Langs de randen is het wél veilig en daar zijn dan ook verschillende dagstranden. Bij Palm Beach Area X lig je te luieren in de zon, terwijl de kinderen zich uitleven op het drijvende klim-parcours. Bij het dorpje Reuver vind je in een oude zandafgraving Billybird Park Drakenrijk. Hier vermaken kinderen zich urenlang met zwemmen, spelen, graven en ontdekken. 

Dit vind je misschien ook interessant: