De geheimen van Groningen onthuld

Van leden, voor leden

Er gaat niets boven Groningen. Hoog tijd dus voor een bezoekje aan deze gezellige studentenstad als onderdeel van onze speciale van leden voor leden-reeks. We leren van Groningers de geheimen van hun stad kennen. Want als bezoeker stuit je dan misschien wel makkelijk op het Groninger Museum en de Martinitoren, maar de stad bestaat uit zoveel meer, vaak verborgen plekjes. Onze leden onthullen ze hier voor je.

Een weekend weg naar Groningen met inside tips van Groningers

De nuchtere Stadjers, zoals de inwoners van Groningen ook wel worden genoemd, zijn eg trots op hun stad. We vroegen hen dan ook naar de beste tips voor een weekendje weg in Groningen. Onderstaande tips horen bij ons speciale van leden voor leden arrangement in Groningen. Hiermee ontdek je tijdens je weekendje weg in Groningen snel en makkelijk de geheime plekken van de stad.

Groninger Museum

Dit futuristische, kleurige gebouw springt onmiddellijk in het oog als je vanaf het station Groningen bezoekt. Naast de vaste collectie moderne kunst, met onder meer schilderijen van De Ploeg, zijn er vaak spraakmakende tijdelijke exposities. Adres: Museumeiland 1. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur. Prijzen: vanaf € 3,00. Vind meer informatie over het Groninger Museum.

Stationsgebouw en het Peerd van Ome Loeks

Het statige stationsgebouw, een rijksmonument, begroet sinds 1896al menig reiziger aan Groningen. Ook als je niet met de trein komt, is dit een bezoek waard (makkelijk te combineren met een bezoekje aan het Groninger Museum). Pronkstuk is het plafond van de Stationshal. Buiten vind je het iconische Peerd van Ome Loeks, afgeleid van een Groninger volkswijsje. Adres: Stationsplein 26.

Folkingestraat en Zwanestraat

Vanaf het station of het Groninger Museum, loop je makkelijk in één rechte lijn de Folkingestraat in. In 2014 werd deze straat nog verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. De straat bestaat uit een leuke mix van eettentjes en bijzondere winkeltjes voor onder andere kleding, sieraden en leuke spulletjes. De Zwanestraat, even verderop, is minstens even veelzijdig en ook het wandelingetje waard. Ketens vind je hier niet, daarvoor kan je terecht in de Herestraat. Vind meer informatie over de Folkingestraat en Zwanestraat

Academiegebouw

Vanaf de Zwanestraat is het maar een korte wandeling naar het Academiegebouw. Samen met de tegenovergelegen Universiteitsbibliotheek, is dit het kloppende hart van studentenstad Groningen en prachtig in zijn Neo-Renaissancestijl. Struikel niet over de fietsen als je besluit om het gebouw ook van binnen te bewonderen. Adres: Broerstraat 1. Leer meer over het Academiegebouw.

Martinitoren beklimmen

Van beneden is de Martinitoren al wonderschoon, maar beklim je hem bij helder weer dan heb je ook nog eens een magnifiek uitzicht over de stad. Ook bij minder goed weer is het uitzicht over de beneden gelegen Grote Markt het nog steeds waard. Adres: Martinikerkhof 3. Openingstijden: maandag: 12.00 – 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 11.00 – 17.00 uur, zondag: 12.00 – 16.00 uur. Bezoek valt te regelen bij het naastgelegen VVV op de Grote Markt, openingstijden: maandag van 12.00 – 18.00, dinsdag t/m vrijdag 9.30 – 18.00 uur, zaterdag: 10.00 – 17.00 uur en zondag: 12.00 – 16.00. Meer informatie over de Martinitoren beklimmen.

Korenbeurs

Het voelt misschien niet juist om naar de supermarkt te gaan tijdens je weekendje weg, maar deze Albert Heijn is wel erg bijzonder. Hij bevindt zich in de aan de Vismarkt gelegen Korenbeurs. Het 19e-eeuwse neoclassicistische gebouw diende lange tijd als handelsplek voor graan. Adres: Akerkhof 1. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 08.00 – 21.45. Zondag: 12.00 – 21.45.

Synagoge

Hij is makkelijk te missen, maar kijk je dan toch omhoog bij Folkingestraat 60, dan zie je de prachtige synagoge met haar  minaretten. Naast rondleidingen, vind je hier ook wisselende exposities. Adres: Folkingestraat 60. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag: 13.00 – 17.00. Prijzen: vanaf € 5,00. Meer informatie over de synagoge.

Noorderzon

Jaarlijks muziek- en theaterfestival in en rond het Noorderplantsoen. Dit jaar licht het plantsoen weer op van 18 tot 28 augustus. Het park is omgetoverd tot een lieflijk festivalterrein, met tenten, kraampjes, terrasjes en heel veel lichtjes. Woon een bijzonder optreden bij, of hang samen met een hoop Groningers, lekker in het Noorderplantsoen. Meer informatie over Noorderzon.

Theeschenkerij Prinsentuin

Aan de rand van het drukke centrum vind je de Prinsentuin. Deze idyllische hoog ommuurde tuin waar je de merels hoort zingen en je omringt bent door rust, kan je lekker thee drinken en lunchen. Adres: Turfsingel 43. Openingstijden: van 1 april tot 1 oktober elke dag van 10.00 – 18.00 uur. Meer informatie over de Prinsentuin.

Brouwerij Martinus

Per ongeluk vind je Brouwerij Martinus niet zo snel. Het ligt in een steegje achter de Radermarkt. Deze nieuwe stadsbrouwerij maakt zijn eigen echt Groningse bieren. Je kan hier terecht voor rondleidingen door de brouwerij. In het cafégedeelte is het resultaat van al dat gebrouw te proeven. Elke vrijdag en zaterdag kan je hier dineren. Met mooi weer op het fijne dakterras. Adres: Kostersgang 32-34. Openingstijden: woensdag en donderdag 15.00 – 21.00 uur, vrijdag en zaterdag: 14.00 – 23.00 uur en zondag 14.00 – 21.00 uur. Meer informatie over Brouwerij Martinus.

Winterwelvaart

De schattige lichtjes van Winterwelvaart twinkelen je in december tegemoet. Elk jaar vindt dit meerdaagse evenement in een weekend vlak voor kerst plaats. Hier leer je meer over de maritieme geschiedenis van Groningen. Er liggen historische schepen in de grachten, verschillende cafeetjes en barretjes zijn bij het evenement aangesloten en er is een kerstmarkt. Adres: Hoge der A, Lage der A, Kleine der A en de Brugstraat. Meer informatie over Winterwelvaart.

Noorderplantsoen

‘Doe mij maar het gras van het Noorderplantsoen,’ klinkt een bekend Gronings studentenlied. Maar alle Groningers zijn verliefd op dit lieve park met zijn heuveltjes, vijvers en grasvelden. Door de vele soorten begroeiing is dit stadsparkje elk moment van het jaar een bezoek waard. Hier vind je onder andere een restaurant, grote speeltuin en basketbalveld. Meer informatie over het Noorderplantsoen.

Rondvaart door de grachten

Groningen vanaf het water geeft weer een compleet ander perspectief. Comfortabel zijn de rondvaartboten waar je op kan varen of de sloepjes die je kan huren. Wie een sportief weekendje weg wil, kan een kano huren of suppen door de grachten. Kano’s huren kan bij ’t Peddeltje. Suppen kan bijvoorbeeld bij Supexperience

De zaterdagmarkt

Behalve op maandag is er elke dag markt in Groningen. Is het niet op de Grote Markt, met vooral kramen met spulletjes, dan wel op de Vismarkt, waar je vooral kraampjes met eten vindt. De markt op zaterdag wordt het drukst bezocht. Vind hier meer informatie over de markten in Groningen.

Knol’s Koek

Op het Gedempte Zuiderdiep, in hun eigen winkeltje, vind je Knol’s Koek. De lokale smaakvolle kruidkoek, de notenvariant is een aanrader. Overigens wordt de koek op veel plekken verkocht en kan je hem ook in veel café’s krijgen. Adres: Gedempte Zuiderdiep 154. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur, zaterdag 09.00 – 17.00 uur. Meer informatie over Knol’s Koek.

Imono

Hier kan je na een middagje winkelen lekker neerploffen en onbeperkt sushi eten.In zes rondes, mag je 2,5 uur lang je buik rond eten aan de lekkerste sushi, sashimi en andere Aziatische gerechten. Lekker handig gewoon in het centrum. Adres: Gelkingestraat 18. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 16.00 – 22.30, zondag 16.00 – 22.00. Meer informatie over Imono.

Proevens

Voor een uitgebreid avondje culinair genieten, kun je bij Proevens terecht. Hier word je in de watten gelegd en krijg je elke gang weer een verrassing, die er ook nog prachtig uitziet, voor je neus. Adres: Gelkingestraat 58. Openingstijden: 17.30 – 00.00 uur. Meer informatie over Proevens. Lees meer over Proevens.

Restaurant Bla Bla: Vlees noch vis

Een walhalla voor vegetariërs en veganisten in een idyllisch en rustig stukje van de stad. Makkelijk te voet te bereiken vanuit het centrum. Of met de auto door te parkeren op de Ossenmarkt. Adres: Nieuwe Boteringestraat 9. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 17.30 – 22.00 uur. Meer informatie over Restaurant Bla Bla.

Curryhuis

Ongecompliceerd Indiaas eten in deze zijstraat van het Noorderplantsoen. Lekker kitscherig ingericht en je kan alleen met cash betalen. Adres: Kerklaan 23. Openingstijden: elke dag 17.00 – 22.00 uur. Meer informatie over Curryhuis.

Boccaccio

In een sprookjesachtig verlicht straatje vind je onder andere Boccaccio. Hier kan je lekker buiten zitten met mooi weer, of sfeervol binnen bij typisch Nederlands weer. Heerlijke Toscaanse gerechten. Adres: Steenstilstraat 38. Openingstijden: elke dag 17.00 – 22.00 uur. Meer informatie over Boccaccio.

Black and Bloom

Met originele quotes op het krijtbord buiten lokt de eigenaar van Black and Bloom je vanaf de stoep al naar binnen. Daar serveert hij, volgens onze leden, de beste koffie van Groningen. Ook heerlijke thee en zoete lekkernijen. Adres: Oude Kijk in ’t Jatstraat 32. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.30 – 18.00 uur, zaterdag 09.00 – 18.00 uur, zondag 11.00 – 17.00 uur. Meer informatie over Black and Bloom.

Eetcafé Lambik

Even een lekker broodje eten, of een warme hap, met uitzicht op het Noorderplantsoen. Heerlijk terras onder de schaduw van de bomen bij dit gezellige eetcafé. Adres: Grote Kruisstraat 73. Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 12.00 – 23.00 uur. Meer informatie over Eetcafé Lambik.

Mr. Mofongo

Overdag onmisbaar als je zin hebt in een tosti. Wordt geserveerd met hun eigen speciale mayonaise naar eigen recept. ’s Avonds de perfecte plek voor een cocktail, die wel heel high-tech met hulp van een robotarm voor je wordt gemaakt. Adres: Oude Boteringestraat. Openingstijden: maandag t/m zondag 11.00 – 03.00 uur. Meer informatie over Mr. Mofongo.

Bioscoopje pakken bij Groninger Forum

In het rode pluche van dit filmhuis zie de beste films, van arthouse tot enkele blockbusters. Ook een prima plek om te borrelen of even snel een hapje te eten. Adres: Hereplein 73. Openingstijden bioscoop: elke dag vanaf 15.30 uur. Openingstijden Eetcafé: woensdag t/m zondag 17.00 uur tot een uur na het eind van de laatste voorstelling. Meer informatie en de agenda van het Groninger Forum.

Belgisch Biercafé De Pintelier

In dit gezellige biercafé begeef je je tussen de locals en proef hier de meest bijzondere Belgische pintjes. Met zonnig weer hebben ze een mooi beschut gelegen terras. Adres: Kleine Kromme Elleboog 9. Openingstijden: zondag t/m woensdag 15.00 – 02.00 uur, donderdag t/m zaterdag 15.00 – 03.00 uur. Meer informatie over De Pintelier.

De Hoornseplas

Met de fiets ben je zo bij De Hoornseplas. Deze ondiepe zwemplas heeft uitgebreide zandstrandjes, zonneweiden, een speeltuin, snackbar en faciliteiten als toiletten en douches. Fietsen rond De Hoornseplas is ook populair. Meer informatie over de Hoornseplas.

Hofjes en Gasthuizen

De Middeleeuwse hofjes van Groningen worden ook vaak gasthuizen genoemd. Kleine oases van rust door een toegangspoort afgesloten van de binnenstad. Gelukkig doen de Groningers er niet geheimzinnig over. De VVV helpt je online of ter plekke met je hofjeswandeling naar keuze. VVV op de Grote Markt, openingstijden: maandag van 12.00 – 18.00, dinsdag t/m vrijdag 9.30 – 18.00 uur, zaterdag: 10.00 – 17.00 uur en zondag: 12.00 – 16.00. Meer informatie over de Groninger hofjes en gasthuizen.

Stadswandeling van de VVV

Met de stadswandelingen van de VVV leer je Groningen van verschillende kanten kennen. De algemene wandeling focust op de Groningse geschiedenis en leidt je langs de hoogtepunten van Groningen, je kan er ook eentje langs de moderne architectuur van de stad maken, of langs plekken die herinneren Groningen als handelsstad. VVV op de Grote Markt, openingstijden: maandag van 12.00 – 18.00, dinsdag t/m vrijdag 9.30 – 18.00 uur, zaterdag: 10.00 – 17.00 uur en zondag: 12.00 – 16.00. Meer informatie over de stadswandelingen.

Fietstocht naar Café Hammingh

Na een mooie fietstocht door de weilanden kan je lekker uitrusten op het heerlijke terras van Café Hammingh, een Gronings begrip. Ze serveren hier veel lekkere broodjes gemaakt met streekproducten. Adres: Hunzeweg 32, Garnwerd. Openingstijden: april t/m aug: dinsdag t/m zondag vanaf 10.00 uur, september: woensdag t/m zondag vanaf 10.00 uur, november t/m februari donderdag t/m zondag vanaf 11.00 uur, maart en oktober: woensdag t/m zondag vanaf 11.00 uur. Meer informatie over Café Hammingh.

Het Pieterpad

Het beroemde Pieterpad voert van Pieterburen in het noorden van Groningen, naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Wie vanuit de stad Groningen even lekker de natuur in wil, kan een deel van het pad richting het noorden of het zuiden volgen. Meer informatie over het Pieterpad.

Stichting De Jonge Onderzoekers

In deze leuke werkplaats ontdekken kinderen van 8 tot 18 jaar alles over techniek en wetenschap. Met proefjes worden kinderen uitgedaagd op onderzoek uit te gaan. Adres: Dirk Huizingastraat 13. Openingstijden: woensdag 13.00 – 17.00 uur, vrijdag 19.00 – 22.00 uur, zaterdag 10.00 – 16.00 uur. In de vakanties zijn er extra openingstijden, vind daar meer informatie over bij De Jonge Onderzoekers. Prijzen: € 5,50.

Kinderboerderij Stadspark

Op en top kindervermaak met de beesten van de Kinderboerderij Stadspark. Je vindt hier onder andere kippen, geiten, koeien, ezels, konijnen en cavia’s. Adres: Concourslaan 3. Openingstijden: zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur (van 5 maart t/m 23 oktober), in schoolvakanties regio Noord maandag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur. Meer informatie over de Kinderboerderij Stadspark.

Speurtocht door de stad

Met de kijk- en zoektocht van de VVV leer je Groningen op speelse wijze kennen. De speurtocht van ongeveer anderhalf uur kan je online kopen of bij de VVV op de Grote Markt. Openingstijden: maandag van 12.00 – 18.00, dinsdag t/m vrijdag 9.30 – 18.00 uur, zaterdag: 10.00 – 17.00 uur en zondag: 12.00 – 16.00. Op de site van de VVV kun je de speurtocht ook kopen.

Stripmuseum

In dit museum kan je zien hoe een strip tot stand komt, je kan meekijken over de schouders van bekende tekenaars, of  lekker je eigen strip maken. Adres: Westerhaven 71. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 12.30 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 10.00 – 17.00 uur. Prijzen: vanaf € 5,00. Meer informatie over het Stripmuseum.

Familiepark Nienoord

Op twintig minuten rijden van de stad vind je dit gezellige familiepark. Kinderen kunnen hier spelen, glijden, zwemmen, klimmen en klauteren. Ouders kunnen meespelen of even lekker relaxen. Adres: Nienoord 20. Openingstijden: elke dag 10.00 – 18.00 uur (25 maart t/m 30 oktober). Prijs: € 8.00 per person. Meer informatie over het Familiepark Nienoord.

Parkeren in Groningen

Ga je met de auto naar Groningen? Als ANWB-lid ontvang je 15% korting op parkeren in de binnenstad. Bekijk de actie.

De leukste uitjes in Groningen op een rij

We hebben de leukste uitjes voor je weekendje weg naar Groningen op een rij gezet. Sommige zijn gratis, op andere krijg je ledenvoordeel.

Boek de leukste uitjes in Groningen

Speciaal voor jou geselecteerd