Winkelen in Arnhem

Wie kent er beter de weg dan de mensen die er wonen? Hier de beste adressen voor mode en design in Arnhem volgens de Arnhemse meisjes Floor en Nesrin. De Gelderse winkelstad barst van de bijzondere boetieks, leuke eetzaakjes en koffietenten. Vooral het Modekwartier is een creatief bolwerk van aanstormend talent, gevestigde namen en ambachtslieden. Waarom wisten wij dit niet eerder? Op naar Arnhem!

1. Uitkijktoren op de bieb: Rozet

“Ga eerst even naar het dakterras van de bieb, voordat je straks verdwaalt in het labyrint van al die winkelstraatjes,” tipt Floor. Op de bovenste verdieping van het gebouw wacht ons een majestueus uitzicht over de stad en de Rijn. Rozet (bibliotheek, historisch museum en volksuniversiteit in één) is vrij toegankelijk. - Kortestraat 16.

2. Meubels met allure: Meijer & Floor

Meijer & Floor: een klinkende naam in Arnhem als het gaat om interieurdesign. Het barst hier van de Nederlandse vedettes, zoals ‘Pols Potten’ en ‘Linteloo’, maar ook elegante staaltjes Scandinavisch design. Liefhebbers van kleur zijn aan het verkeerde adres: zwart, wit en grijs maken de dienst uit.– Koningstraat 31.

3. Dutch design: Arnhem Coming Soon

Deze ‘conceptstore’ presenteert dan wel de crème de la crème van Nederlandse ontwerpers, maar heeft verder weinig kapsones. De collectie bestaat vooral uit alledaagse voorwerpen (lampen, keukengerei, laptoptassen). Stuk voor stuk wonderlijk vormgegeven! - Arnhem Coming Soon.

4. Handgesorteerde cadeautjes: Van Mij

De naam van deze giftshop zegt het al: je wordt een beetje bezitterig van alle snuisterijtjes. Eigenaresse Mariëlle haalt de mooiste spulletjes uit alle windhoeken: snoepig servies, handgemaakte dekentjes en ouderwetse botanische muurprenten. Het mafste item: een mini-tuintje in een glazen lamp. www.van-mij.nl

5. Luxe linnen: Bad & Tafel

Nesrin: “Dit is mijn geheime adresje voor beddengoed. Hier scoor je echt topkwaliteit en helemaal niet duur.” Bad & Tafel importeert het fijnste linnen uit België en Frankrijk: smaakvol damast en dikke donzige badlakens, maar ook vrolijke bistro-tafelkleedjes voor een vleugje ‘Provence’ in huis. - Wielakkerstraat 30.

6. Biologische super foods: Mimint

Over de herkomst van haar biologische producten weet eigenaresse Milou van Mimint werkelijk álles. Ze vertelt met zoveel bezieling dat Floor plots met amandelmeel, agavesiroop en pompoenpitolie bij de kassa staat: “Geen idee wat ik ermee ga doen, maar ik Google thuis wel wat leuke recepten.” – Turfstraat 15.

7. Arnhemse Meisjes: Mousset

De krokante koekjes van Mousset, traditioneel Arnhems, zijn een perfect cadeautje voor de thuisblijvers. Als ze de terugreis overleven… Volgens schrijver Roald Dahl is het een hemelse ervaring: “The taste and texture were unbelieveable. This, I told myself, is the best biscuit I’ve ever eaten in my life.” – Kronenburgpassage

8. Lekker lunchen: Urban Chef

Nesrin is aardig verslingerd aan de Italiaanse menukaart van Urban Chef en zij is niet de enige. De eigenaresse vertrouwt ons toe dat sommige klanten bijna flippen als de ultra-populaire pasta genovese op is. “Dat is geen enkel probleem,” zegt ze laconiek. “Ik bereid een verse portie terwijl ze wachten.”Koningstraat 50.

9. Cadeautjes van klei: Arnhems Keramiek Atelier

Esthers keramiekshop markeert het startpunt van het bekende Modekwartier. Ze maakt het waar je bij staat: Barbie’s been als roerstaafje, een Mona-toetje als hanglamp of poppenhandjes als kastknopjes. Achterin Arnhems Keramiekatelier is haar werkplaats waar ze klanten ooggetuige maakt van haar liefde voor klei. – Hommelstraat 57.

10. Tweedehands en vintage: Froufrou’s

Het beste bedevaartsoord voor vintage-fanaten is Froufrou’s. Rekken vol kleding, schoenen en accessoires, allemaal verleidelijk op kleur gesorteerd. Floor is dolblij met haar ‘nieuwe’ vintage zonnebril: “De zon schijnt niet eens, maar ik vond ‘m zo mooi.” – Sonbeeksingel 102A.

11. Kunstenaarscafé: Tape

Tape weet van gekkigheid ook niet meer hoe het zichzelf moet omschrijven: espressobar, platenzaak of toch expositieruimte? Ach, waarom zou je kiezen. Het publiek, vooral jonge creatievelingen, drinkt er geen biertje minder om. Floor bestelt een obscuur Russisch pilsje en Nesrin proost met een rabarberlimonade. Hommelstraat 66.

12. Kleding reïncarnatie: Studio Bolder

Topidee: gloednieuwe kleding gemaakt van oude stoffen. In het naaiatelier, achterin de winkel, zie je de meest stoutmoedige creaties ontstaan. Mocht je nou op zoek zijn naar een jurk gemaakt van een jaren ‘80 trainingsbroek- want dat ben je uiteraard- ga dan eens langs bij Studio Bolder. – Klarendalseweg 534.

13. Lokale specialiteiten: Bar Florian

Het gloedvolle interieur van bar en restaurant Florian is een feest voor het oog. Het won zelfs een design prijs. Biologisch vlees, brood, wijn en gebak komen van de beste handelaren uit de omgeving. Gemiddelde prijs voor een hoofdgerecht: 15 euro. - Jansplein 59.

14. Hotel Modez – Slapen in stijl

Nederlandse modeontwerpers van de Arnhemse kunstacademie ontfermden zich over de inrichting van Hotel Modez. Dat leidde tot twintig fascinerende en uiteenlopende designs, van een minimalistische loft tot een kleurentornado van printjes en patronen.

15. Sonbeekpark – Arnhemse achtertuin

Het Sonbeekpark is de geliefde achtertuin van veel Arnhemse huishoudens. Het landgoed heeft een weelderig karakter dankzij het oeroude beukenbos, watervallen, beekjes en aangelegde tuinen in Engelse stijl.

16. Museum Arnhem – Realisme aan de Rijn

Museum Arnhem biedt een indrukwekkende collectie uit de realistische kunststroming, met werk van kopstukken als Willink, Breitner en Toorop.  Het museum is gevestigd op de oude stuwwal aan de rand van Arnhem in een voormalige herensociëteit uit 1873.

17. Historische kelders – Ondergrondse wandeling

In de veertiende eeuw was Arnhem een bloeiende handelsstad. Grote, luxe koopmanswoningen werden voorzien van ondergrondse kelders voor opslag. Dertig daarvan zijn samengevoegd in de Historische Kelders, wat het mogelijk maakt om er doorheen te wandelen onder leiding van een gids.

18. Arnhemse Stockdagen – Couture festival

Van 25 t/m28 juni zijn de Arnhemse Stockdagen, een soort couture festival. Dit is hét walhalla voor fashionistas. Hier vind je Nederlandse couture voor een zacht prijsje. Niet alleen designer kledingstukken, maar ook stoffen en fournituren worden verkocht.

Bekijk alle tips voor een dagje Arnhem

Speciaal voor jou geselecteerd