Nijmegen in zeven tips

Hotspot van het oosten

Groen, hip en bourgondisch. Is er eigenlijk iets wat deze stad aan de Waal niet heeft? Wij toeren op een elektrische scooter van de Honigfabriek naar een Zweedse koffietafel. Heb je zelf nog tips voor Nijmegen? Plaats ze onder dit artikel.

Tekst Stephanie Pander Fotografie Marloes Bosch

Nijmegen in 7 tips

De binnenstad ís al leuk, maar ook ‘het randje’ van Nijmegen is een bezoek meer dan waard!

1. Oude soepfabriek

Het hipste stukje Nijmegen is het terrein van de voormalige Honig-fabriek. In de Smeltkroes, een van de oude fabriekshallen, zitten ateliers, kunstenaars en leuke vintagewinkels als Petit Village. Eten en drinken kan bij het indrukwekkende restaurant Meesterproef. Maar loop ook zeker binnen bij Brouwerij Oersoep voor een craft-biertje of voor koffie bij Blommers Coffee Roasters. Er is ook een indoorspeeltuin.

2. Langs de Waal

Nijmegen is bijzonder groen, ook direct buiten de stad. Het Waalgebied en het Rijk van Nijmegen ontdek je eenvoudig op een elektrische scooter, die maken geen lawaai en je hoeft geen helm op. Heerlijk met de wind door je haar over de Waalbruggen of door de Ooijpolder zoeven.

3. Muzieum gezien?

Ervaar hoe het is om blind of slechtziend te zijn. In het Muzieum heb je een virtual-reality-bril op, die je voor even slechtziend maakt en je wordt begeleid door een blinde of slechtziende gids, die een persoonlijk verhaal vertelt. Ook is er een Expeditie Ribbelroute door het stadscentrum van Nijmegen.

4. Oud-Hollands of Zweeds

Het gezellige terras van Café de Blonde Pater aan de Houtstraat zit altijd vol en de latte’s, espresso’s en slow-coffee vliegen over de toonbank. Weer een hele andere beleving is koffiedrinken bij Fika. Fika is een Zweeds koffie-ritueel. En dat is veel meer dan alleen koffiedrinken. Ze serveren er huisgebakken zoetigheden en geweldige smörrebröd, rijkelijk belegde boterhammen die meteen doorkunnen voor een lunch.

5. Braderie in een winkel

Bij Ieder z’n vak huren meer dan 100 designers, kunstenaars en kleine zelfstandigen een (paar planken in een) kast, waar ze hun producten verkopen: meubels, kleding, cadeaus, sieraden, je kunt het zo gek niet bedenken! Zoek je een cadeau of ben je gek op hebbedingen, dan moet je hier zeker langs!

6. Picknicken in het groen

Met mooi weer voelt Nijmegen een beetje als het buitenland en dan wil je het allerliefst buiten zijn. Bij Bairro Alto op de Kannenmarkt kun je een picknickmand bestellen en neerstrijken op het strand bij de Waal of in een van de groene stadsparken.

7. Geheim van de stad

Verstopt achter de Stevenskerk in een van de kanunnikenhuisjes zit Philipse Koffie & Brocante. Je eet er ovenverse appeltaart van een bloemenbordje (dat ook nog eens te koop is!). Er staan spelletjes in de kast en met warm weer kun je buiten zitten in de schaduw van de oude kerk.

Bekijk tips van leden over Nijmegen

Speciaal voor jou geselecteerd