De leukste familie uitjes in Friesland

In samenwerking met Go-Kids

Tel je land en water bij elkaar op, dan is Friesland de grootste provincie van Nederland. Met al dat water is het er een paradijs voor kleine waterratten. Maar ook aan wal valt er genoeg te beleven. Kinderen ontdekken de Friese geschiedenis en cultuur in de musea, leren al spelend over het leven op de boerderij en ravotten erop los in een van de Friese speelbossen. We vertellen je wat de leukste gezinsuitjes in Friesland zijn.

En de winnaars zijn…

Elk jaar houdt de ANWB een verkiezing voor het leukste uitje van Nederland. Iedereen mag een stem uitbrengen, waarna de winnaars per provincie bekend worden gemaakt. Dit zijn in 2022 de drie leukste familie uitjes van Friesland.

1. Verkeers- en attractiepark Duinen Zathe in Appelscha

Net als in 2019 en 2020 heeft verkeers- en attractiepark Duinen Zathe dit jaar weer de gouden award in de wacht gesleept. Hier raken kinderen niet snel uitgespeeld; er zijn niet alleen veel speeltoestellen, maar ook attracties zoals de achtbaan The London City Coaster, een spookhuis, Flying Heli's en een Flying Swing. Jonge chauffeurs halen hier hun hart op, want het verkeerscircuit van Verkeerspark Assen is in 2017 hierheen verhuisd. Ze leren invoegen op de snelweg, de rotonde over rijden, tanken bij een tankstation en met de auto naar de garage rijden. Geslaagd? Dan krijgen ze hun eigen rijbewijs met foto. Sinds kort is er ook een speelhal voor peuters – Kinderland - met achttien mini-attracties in het overdekte deel van dit pretpark. Het is een zeer betaalbaar uitje; de entreeprijs is inclusief eten en drinken, parkeren en toegang tot alle attracties. 

2. AquaZoo Leeuwarden 

Bij AquaZoo Leeuwarden spot je 88 verschillende diersoorten die voornamelijk in het water leven, zoals krokodillen, ijsberen, zeehonden, pinguïns, wallabies, flamingo's, reuzenotters en beverratten. In een aantal bijzondere verblijven kun je zelfs tussen de dieren lopen. Met de speurtocht leren kinderen onderweg van alles over ze. Ook zijn er dagelijks educatieve presentaties. Houd de tijden op het ‘zoo programma’ goed in de gaten, zodat jullie de Zeehondensafari, het Pinguïn Haringhapfestijn en het Zeeleeuwen Spetter Spektakel niet missen.

Bestel je tickets voor AquaZoo Leeuwarden met korting.

3. Kinderboerderij de Naturij

De Naturij is de grootste kinderboerderij van het Noorden. Het is een uniek natuur- en recreatiegebied van maar liefst zeven hectare groot aan de rand van Drachten. Naast veel dieren is er ook een grote speeltuin, een indoor speelhal en een leuk verkeerscircuit. Of laat de kinderen huppelen, klauteren en rennen in het Speelbos. Zo is er onder andere een kabouterpad, een kabelbaan, een Blotevoetenpad en een waterbeleefroute. Ook op een pony rijden kan bij De Naturij. Of rijd met de hele familie mee op de Ponykar.

Speelparken

Kinderen zijn natuurlijk gek op ‘gewoon’ spelen, dus doe je ze geen groter plezier dan naar een speelpark te gaan. Friesland heeft er verschillende, waar het ook voor de ouders goed toeven is. 

4. Sybrandy's speel- en natuurpark in Oudemirdum

Het nog altijd kleinschalige attractiepark Sybrandy's Speelpark is al 50 jaar een begrip in Friesland. In 2020 is het verhuisd van het oude ‘Vogeltjespark’ in Rijs naar recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum. Kinderen tot 13 jaar leven zich helemaal uit in het ruime en overzichtelijke Sybrandy's speel- en natuurpark met meer dan 40 attracties en speeltoestellen. Ouders zitten graag op het grote terras bij de cafetaria, of op een van de vele picknickbanken in het park. 

5. Kameleondorp Terherne 

Zijn je kinderen fan van de boekenserie De Kameleon met de avonturen van Hielke en Sietse? Of hebben ze de film De schippers van de Kameleon al tig keer gezien? Ga dan naar Kameleondorp Terherne. Hier komen de verhalen tot leven; vaar mee in de Kameleon, survival op het avontureneiland en slenter door de straten van het dorp Lenten. Luister naar de pratende melkbussen, die je door het hele dorp heen leiden en je het dorpsmysterie verklappen. 

6. Sanjes Safari in Feanwâlden

Hebben de kinderen zin om te spelen én om naar de dierentuin te gaan? Ga dan op Sanjes Safari. Dat wordt een dagje dieren kijken, klimmen en klauteren in het indoor speelparadijs (met een goudmijn!) om vervolgens buiten nog even verder te springen, glijden en racen in het speelpark. In Sanjes Safari is het een echte beestenboel. Ze hebben er een heus caviadorp. Daar leven de cavia’s samen in echte huizen. Er wonen niet alleen boerderijdieren in het park, maar ook ‘wilde’ dieren, zoals een kameel, neusberen, stokstaartjes en een wallaby. De meeste dieren kun je van heel dichtbij bekijken en soms zelfs aanraken. 

Beleefboerderijen

Naast veel water, sfeervolle dorpen en mooie natuur staat Friesland natuurlijk ook bekend om haar groene landerijen met hoge boerderijen. In deze provincie kun je samen met de kinderen nog het echte boerenleven beleven. Dit zijn de leukste uitjes op de ‘Fryske pleats’ op de boerderij.

7. Boer Barts’ Speelboerderij in Rotstergaast

Op Boer Barts’ Speelboerderij spelen kinderen pas écht buiten. En tegelijkertijd leren ze al spelend waar het eten op ons bord vandaan komt. Ondertussen relaxen de ouders in het restaurant met veel gezonde lekkernijen, gemaakt van eigen producten zoals yoghurt, vlees en eieren. Maak voor de complete beleving een wandeling over het Boerenpaad. Jullie komen dan langs de kipcaravan, kalfjes, groentetuin, waterval en het stiltebankje. Tijdens deze virtuele rondleiding scan je de QR-codes om filmpjes te zien waarin Boer Bart en zijn vrouw Rianne je uitleggen wat je ziet op die plek. Onderweg mogen jullie eieren rapen en de kalfjes melk geven.

9. IJs- en beleefboerderij Boereiis bij Akkrum

Op IJs- en beleefboerderij Boereiis mag je ook altijd even een kijkje nemen bij de koeien in de melkstallen. Deze dames hebben namelijk voor de melk gezorgd van je verse Friese roomijsje. Is het op? Naast het gezellige terras ligt een speelweide, waar kinderen zich uitleven op de klimtoestellen, wipkippen en het springkussen.

10. Kaas - en beleefboerderij De Deelen in Tijnje

Op Kaasboerderij De Deelen wordt kaas gemaakt van melk van de eigen koeien. Je mag hier op eigen houtje de boerderij ontdekken. Hoe? Meld je aan in de winkel, dan krijg je een plattegrond en vragenlijst. Er is ook een fijne speeltuin en een terras.

Binnenuitjes: kindermusea en zwemparadijzen

Bij Friesland denk je misschien al snel aan uitwaaien op het water, maar ook binnen valt er genoeg te doen. Van een OnderWaterSafari tot zelf je eigen bootjes knutselen, en van roeien op een Vikingschip tot zwemmen in een golfslagbad. 

11. Fries Museum Leeuwarden

Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, van de elf steden tot het platteland. Hier ontdek je hoe Friesland door mensen is gemaakt, wat Fries is en wat eigenlijk helemaal níet. Naast de Friese zijn er ook andere wisselende tentoonstellingen te bewonderen. De familieroutes maken het voor de kinderen extra leuk, waarbij het verhaal van de tentoonstelling op een belevenisvolle manier wordt uitgelegd. Gaan jullie tijdens de schoolvakanties naar Fries Museum Leeuwarden, dan zijn er altijd leuke workshops voor kinderen in hetzelfde thema als de tentoonstelling.

12. Natuurmuseum Fryslân

In Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden gaan jullie op avontuur in de natuur. De Friese natuur welteverstaan. Omdat kinderen altijd graag alles zelf willen doen, staat zelf doen centraal in dit museum. Ze kunnen hier de natuur zien, horen, ruiken en voelen. Onder andere in de Walviszaal, die is gewijd aan allerlei zeezoogdieren. Je vindt hier ook een vijftien meter lang skelet van een potvis, die ooit is aangespoeld op Ameland. Of ga op een bijzondere safari. De OnderWaterSafari is een educatieve ‘ride’ waarbij je onder de waterspiegel duikt en tóch droge voeten houdt. 

13. Fries Scheepvaart Museum

In het interactieve kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek leren ze alles over de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland. Het Kindermuseum is een speciale zaal binnen het Fries Scheepvaart Museum. Hier kunnen kinderen de zeilen hijsen, mee roeien op een Vikingschip, een skûtsje trekken, de werking van katrollen ontdekken en zelf een vlot bouwen. Maar ook samen met piraat Wijerd J. schatzoeken. Met een grote schatkaart en een kist met allemaal vreemde dingen gaan ze samen het raadsel van de museumschat oplossen. Kinderen die gek zijn op knutselen, moeten bij het boat-lab zijn. Daar kunnen ze een eigen bootje bouwen. Ze mogen kiezen uit drie verschillende, geschikt voor elke leeftijd: IIsbear Ahoi, Koark Deluxe en Hi-Tech Houtsjes. Ze mogen het bootje in het museum in elkaar knutselen en direct uitproberen in de museumvijver.

14. Waterpret in de binnenbaden

Is het een dagje niet zulk lekker weer? Ga dan naar een van de binnenbaden van Friesland. Zoals het subtropisch zwembad Swimfun in Joure waar kinderen mee deinen in het golfslagbad, van de 55 meter lange waterglijbaan Magic Oval roetsjen of zich laten meevoeren in de wildwaterbaan Wild River. Ook De Blauwe Golf in Leeuwarden is een subtropisch zwembad. Met twee interactieve glijbanen, stroomversnellingen, bubbelbaden en een golfslagbad. Er is ook een peuterbad en een horecaterras met zwemmersbar voor de ouders.

Buitenuitjes: natuur, water & avontuur

In Friesland zijn er zoveel leuke plekken in de natuur om te ontdekken. Zoals speelbossen waar kinderen lekker buiten spelen, ravotten en ontdekken. Ook leuk: de blotevoetenpaden waarbij je (met blote voeten dus) door het bos of een weiland struint, door modderpoeltjes heen en met leuke opdrachten en spelletjes onderweg. ‘Normaal’ wandelen kan natuurlijk ook op een van de leuke wandelroutes. En zo hebben we nog meer natuurtips voor met de kids.

15. De Alde Feanen in Earnewâld

Dit natuurgebied ligt midden in Friesland in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Het is een laagveengebied met meren, rietlanden en moerasbossen. Kinderen ontdekken hier verschillende landschapstypes en diersoorten. Ze varen ‘met’ Freek Vonk, gaan survivallen en spelen piraat op een heus piratenschip. Ook zijn er drie rugzakroutes uitgezet. Hierbij speuren de kinderen het gebied af naar routepaaltjes en voeren ze opdrachten uit zoals roofvogels spotten, waterdieren zoeken, kikkersprongen maken en spoorzoeken. Bij Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen vind je alle beschikbare routes voor een vaar-, kano-, wandel- of fietstocht. 

16. Speuren in het Rijsterbos in Gaasterland

Het Rijsterbos is een bijzonder en verassend mooi bosgebied in het zuidwesten van Friesland, aan het IJsselmeer. Wandel het Hippe Heksen- en Paddenstoelenpad. Kleine avonturiers wanen zich voor heel even een heks die zoekt naar de tien vrolijke paddenstoelen met een opdracht. Zo leren ze alles over paddenstoelen, dieren en bomen in dit sprookjesachtige bos.
 
Liever een Kabouterpad? Dat is er ook, maar dan in bos Elfbergen. Alle informatie en routes vind je bij bezoekerscentrum Mar en Klif.

17. Nationaal Park Drents-Friese Wold; het bos bij Appelscha

Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Dit nationale park is meer dan bos alleen, want je dwaalt van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. In en om Buitencentrum Nationaal Park Drents-Friese Wold valt genoeg te ontdekken over dit mooie natuurgebied. Willen jullie het woud echt ‘voelen’? Loop dan op jullie blote voeten over het Blotevoetenpad en voel de natuur tussen je tenen. Of zet al jullie zintuigen op scherp tijdens een zintuigentocht. Bij de speelse opdrachten komen alle zintuigen aan bod. Er is ook een Speelbos waar kinderen kunnen klimmen, klauteren, kruipen en sluipen. Stoere jongens en meiden springen slootje en bouwen hutten.

18. Zwemmen en varen in Friesland

In Friesland is natuurlijk meer dan genoeg water voor een duik. In dit overzicht vind je de fijnste strandjes en andere mooie zwemplekken. Gaan jullie op vakantie met de boot? Lees dan voor vertrek wat de leukste aanlegplaatsen zijn tijdens jullie vaarvakantie met de kinderen in Friesland. Zo is jachthaven De Kuilart in Koudum onderdeel van het gelijknamige vakantiepark, waarbij jullie als gasten gebruik mogen maken van het overdekte zwembad en het piratenschip. Of kies voor jachthaven Sneekerhof: verkozen tot mooiste jachthaven van Friesland, met een eigen speeltuin en skelters.

19. Terug in de tijd met een Escape Tour 

Ontdek de Friese steden Leeuwarden en Bolsward op een totaal andere manier dan je bent gewend: met een escape tour. Tijdens het spel komen jullie langs alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Jullie gaan terug in de tijd en kruipen in de huid van een lokale held. Zijn leven is niet veilig en hij moet ontsnappen uit de stad via de geheime uitgang. Wanneer jullie alle opdrachten voltooien en de aanwijzingen ontcijferen in een snelle tijd, dan verdienen jullie misschien wel een plekje op de Wall of Fame.

Bestel je tickets voor de Escape Tour met korting.