Tips Leeuwarden

Van leden, voor leden

Over de betekenis van de naam Leeuwarden is nog niet echt duidelijkheid. Het tweede deel van de naam - wareden - komt in elk geval van ward dat verwijst naar 'verhoogde woonplaats' of terp. Mogelijk is leeuw afkomstig van het Germaanse 'hjeunjo' dat luwte betekent.

Een weekendje Leeuwarden volgens bewoners

Leeuwarden is een 'jonge' stad met (samen met de omstreken) ongeveer 120.000 à 130.000 inwoners. Jong omdat er ca. 33.000 studenten (nationale maar ook internationale) woonachtig zijn in de stad, die studeren aan 4 HBO-, 2 MBO-instellingen en de campus van de Universiteit Groningen.

Leuke straatjes – Parken – Musea – Festivals – Activiteiten

Achmeatoren

Bovenin de Achmeatoren in hartje Leeuwarden zie je de Culturele Hoofdstad aan je voeten liggen. Laat je tegelijk verrassen door de tentoonstelling over het werk van Abe Bonnema, de Friese architect die zoveel heeft betekend voor het aanzien van Leeuwarden.

De toren is iedere zaterdag van 10:30 tot 15:00 uur geopend.

Us Mem

Us Mem is een bronzen standbeeld van een koe en is het symbool voor de welvaart die de veeteelt in Friesland heeft gebracht. Het standbeeld dateert uit 1954 en kreeg een markante plaats in Leeuwarden op het Zuiderplein. In de jaren '90 verhuisde het beeld naar de Harlingersingel. Op deze plek kijkt ze uit op het stadspark de Prinsenhof en de Oldehove, het Friese alternatief voor de Toren van Pisa.

Praamvaren Leeuwarden

Bekijk Leeuwarden eens van een andere kant! Stichting Praamvaren Leeuwarden verzorgd van 15 maart t/m 1 november diverse rondvaarten: 

  • De Prinsentuin- en Blokhuispoortroute: Rondvaart (< 1 uur) door de grachten en singels van Leeuwarden. 
  • De Potmargeroute: Rondvaart (1½ uur) door grachten, singels en het natuurgebied de Potmarge (nat rijksmonument). 
  • De '8' van Leeuwarden: Rondvaart (1½ uur) uitgebreide rondvaart door de grachten en singels.

City Train

CityTrain Leeuwarden, de ideale manier om Leeuwarden te ontdekken. Zodra de trein gaat rijden hoor je via het koptelefoontje wat je links en rechts van je ziet. De audio is beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Fries, Duits, Frans en Engels. De rondrit start op het Wilhelminaplein, op marktdagen (donderdag en vrijdag) start de trein in de straat naast het paleis van justitie.

Joodse Synagoge Leeuwarden

De Synagoge van Leeuwarden  uit 1805 en één van de weinige Joodse overgebleven gebouwen in Leeuwarden. Hoewel er tegenwoordig een dansschool in de synagoge zit, wordt het gebouw nog wel af en toe gebruikt als joods ontmoetingscentrum.

Kleine Kerkstraat

Er zijn tal van kleine winkelstraatjes met eigenzinnige boetiekjes en Friese speciaalzaken. De Kleine Kerkstraat is hier een goed voorbeeld van. Deze straat is meerdere malen uitgeroepen tot 'leukste winkelstraat van Nederland'! 

Oldehove

De Oldehove uit 1529 staat schever dan de Toren van Pisa: zo'n 2 meter uit het lood! Je kunt hem van binnen en buiten bewonderen. De in 2011 ingebouwde lift brengt je naar de eerste verdieping. Vanaf daar zal je de wenteltrap naar het dak moeten bedwingen. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht op de stad. De Torenwachters kunnen je van alles over de toren en zijn geschiedenis vertellen.

Lân fan taal: Talentuinfestival

De Prinsentuin in Leeuwarden is in 2018 getransformeerd tot Talentuin, een heerlijke taal-ontdekplek voor jong en oud! Er zijn twee tijdelijke paviljoens: MeM Livingroom of Languages en Paviljoen Liwwadders. In MeM staat elke week een andere (minderheids)taal centraal en kun je terecht voor een hapje en drankje. In Paviljoen Liwwadders ontdek je o.a. inwoners van Leeuwarden van vroeger, nu en straks.

Tresoar

Tresoar is de bewaarplaats van de geschiedenis van Friesland. Je vindt hier talloze in Friesland verschenen kranten en tijdschriften en honderdduizenden boeken. In het gebouw bruist het van activiteiten voor jong en oud: concerten, lezingen, tentoonstellingen, educatieve projecten, kindercolleges. 

HCL (Historisch Centrum Leeuwarden)

Het centrum voor het Leeuwarder historisch erfgoed. Duizenden strekkende meters aan historische documenten, vanaf de Middeleeuwen tot heden, worden hier bewaard en voor iedereen toegankelijk gemaakt. De exposities laten jong en oud de indrukwekkende geschiedenis van Leeuwarden beleven. In het archief is een schatkamer ingericht, waarin de topstukken van de Leeuwarder geschiedenis te zien zijn. Er zijn wekelijks stadswandelingen, lezingen en vele andere activiteiten.

Fries Landbouwmuseum

Het Fries Landbouwmuseum toont de leef-, werk- en woon-omstandigheden van de boer tijdens verschillende perioden, zoals de terpentijd, de middeleeuwen, de periode rondom 1870 en voor en na de oorlog. Naast de vaste expositie zijn er jaarlijks verschillende tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen.

Eigen Brood Bovenal

Eigen Brood Bovenal is een complex 64 arbeiderswoningen met bijbehorend poortelement, bestaand uit acht blokken van elk acht woningengebouwd in 1863, 1870 en enkele jaren later in Ambachtelijk traditionele bouwstijl door een van de vroegste woningbouwverenigingen van het land en de eerste in Friesland.

Poëzieroute

Leeuwarden biedt een unieke verzameling gedichten in steen. Wandelend door de straten van de binnenstad, nadenkend over strofen en zinsneden van lokale, maar ook van landelijk bekende dichters en schrijvers. Even stilstaan, de omgeving in je opnemen en de geboden tekst tot je nemen. Het merendeel van de inmiddels 49 stenen is te vinden in de historische binnenstad. Een routeboekje dat je langs alle gedichten leidt is verkrijgbaar in bij de VVV-winkel.

Stadhuis

Het stadhuis van Leeuwarden is gebouwd op de gewelven van de oude Auckamastins. Volgens het opschrift op de gevel zou de eerste steen in 1715 gelegd zijn door de 3 jarige Willem Carel Hendrik Friso, de zoon van Maria Louise en de latere stadhouder Willem IV. Het stadhuis wordt nog steeds gebruikt als kantoor door de Burgemeester en Wethouders.
Achter de bolle ramen bevindt zich de prachtige Oranjezaal.

Luilekkerland

Luilekkerland is een hofje dat voor 1716 is gesticht door de parochie van de hervormde kerk. De bewoners waren enkel vrouwen en die konden hier gratis wonen, kregen gratis te eten en kregen waarschijnlijk ook nog een toelage.

Natuurmuseum Fryslân

In Natuurmuseum Fryslân kun je de natuur zien, horen en ruiken. Maar ook voelen. Boven en onder water. In de lucht en op het land. Want bezoeken is beleven. Voor jong en oud. Op drie verdiepingen vol bijzonderheden uit de natuur. En een overdekt binnenplein voor nog meer leuke activiteiten.

AquaZoo Friesland

AquaZoo Friesland vind je aan de prachtige Friese wateren. Geniet van het Zeeleeuwen Spetter Spektakel, feest mee tijdens het Pinguïn Haringhapfestijn en stap samen met een dierverzorger op een trekschuit tijdens de Zeehondensafari.

Koop tickets met korting

Blokhuispoort

De Blokhuispoort is een cultureel centrum dat gevestigd is in een oude gevangenis. Waar vroeger gedetineerden zaten, werken nu de creatieve geesten die schuilgaan achter de bedrijven die hier gevestigd zijn. Je kunt je laten rondleiden in de oude gevangenis van Leeuwarden. Ga terug naar het verleden en zie hoe mensen vroeger gevangen zaten. Je wordt hierbij rondgeleid door een oud bewaarder.

't Andere Museum

Het Andere Museum van oldtimer tot kant is een ware schatkamer van verzamelingen. In dit museum is de eerste elektrische auto te bewonderen met zijn oplaadpaal. In totaal zijn er meer dan 30 vooroorlogse oldtimers te bewonderen. Ook is er een spectaculaire treinbaan van groot spoor en een collectie radio’s en meccano te zien. De permanente tentoonstelling 'kantreis door Europa' laat je kennismaken met kant.

Prinsentuin

De Prinsentuin is het stadspark van Leeuwarden, waar het fijn verblijven is, om te wandelen, picknicken, zonnebaden en elkaar te ontmoeten, kortom, om te genieten. Er is een romantische muziekkoepel waar veel en vaak wordt opgetreden, een mooi grand café en daarnaast óók de mooiste jachthaven van Nederland. 

Pier Pander Museum

In de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander.

Prinsentuinconcerten

De Prinsentuin is al vele jaren een geliefde locatie in de Friese hoofdstad voor kleinschalige concerten en evenementen. De laatste 30 jaar vinden er steevast de gratis Prinsentuinconcerten plaats, voornamelijk op de zondagmiddagen.

Fries Museum

In het Fries Museum kom je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Van Mata Hari tot Grutte Pier. Geniet van werk van (wereld)beroemde kunstenaars en slow design van toonaangevende ontwerpers - stoer en duurzaam, met oog voor traditie en vakmanschap.

Oude Stadsbegraafplaats

Een uit de jaren 30 uit de 19e eeuw stammende begraafplaats met poortgebouwen en grafstenen en mausolea. De Oude Stadsbegraafplaats is in tweeën gedeeld: de andere helft herbergt de Joodse begraafplaats.

Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof is gehuisvest in een oud stadspaleis en herbergt een schat aan historisch en modern keramiek. In aansluiting op de vaste presentaties, organiseert het museum tentoonstellingen die een verrassende kijk geven en nieuwe inzichten bieden op de veelzijdigheid van de historische en eigentijdse keramiek. Ook voor de kinderen zijn er leuke dingen te zien en te doen.

Kanselarij

De Kanselarij is een monumentaal gebouw in Leeuwarden gebouwd in de periode 1566-1571, met een trapgevel met negen beelden.

Hotel & Grand Café Post-Plaza

Post-Plaza is een uniek hotel in Leeuwarden ;gevestigd in het oude Postkantoor. Centraal gelegen aan een van de mooiste straten en midden in het hartje van de stad.

De Kelders

De Kelders is een historische winkelstraat in het centrum van Leeuwarden en nabij de Waag. De naam is afgeleid van de aanwezige werfkelders langs de gracht, waar vroeger aan de Bierkade geloste goederen onder de openbare weg door naar de panden gebracht kon worden. Aan De Kelders is op nummer 33 het geboortehuis van Mata Hari gevestigd.

Centraal Apotheek

Het pand is gebouwd in 1904/1905 in art-nouveau-stijl. Aan de gevelkant aan de Voorstreek zie je een tegeltableau waarop Hygieia, de Griekse godin van de gezondheid, is afgebeeld. 

Bonifatiuskerk

De Sint Bonifatiuskerk werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H. Cuypers. Dezelfde architect die ook het Centraal Station in Amsterdam bouwde. Het interieur is rijk versierd met beschilderde wandpanelen, er zijn vijf altaren, enorme gebrandschilderde ramen en vele bijzondere ornamenten. De kerk heeft twee orgels. De kerkbanken komen uit het atelier van Cuypers evenals de piëta.

Grote of Jacobijnerkerk

De Grote of Jacobijnerkerk is de oudste en bouwkundig belangrijkste kerk van Leeuwarden. Al meer dan zeven eeuwen lang ontmoet men elkaar in dit indrukwekkende monument. Bij binnenkomst verrast de fraaie combinatie van de moderne inrichting met de eeuwenoude elementen, zoals de graven voor Friese Nassau's in het koor, de 17e-eeuwse preekstoel en het beroemde Müllerorgel.

Stadsstrand

Het stadsstrand Leeuwarden is een strand met paviljoen en is aangelegd op een deel van het parkeerterrein van NDC media aan de Potmarge in Leeuwarden waar je met vrienden of familie een heerlijke middag kunt doorbrengen. Op het stadsstrand is er de mogelijkheid om te SUPpen en de SUPskool Leeuwarden is er gevestigd.

Welcome to the Village

Welcome to The Village is het mooiste festivaldorp van Nederland, middenin de zomer. Slenter door het bos- en waterrijke terrein langs meer dan zeventig acts van over de hele wereld, van gevestigde festivalhelden tot aanstormend talent, van hiphop, indie tot wereldmuziek en alles daartussenin. Naast muziek staan ook theater, dans, innovatie, kunst & design en voedsel op het programma.

Noordelijk Film Festival

Ontdek de meest spraakmakende cinema tijdens het grootste filmfestival van noord Nederland; het Noordelijk Film Festival. Geniet van grote publieksfilms, speciale premières, muziekfilms en nog veel meer.

City Proms

CityProms is het muziekfestival met een klassiek hart! CityProms er is voor jong en oud, voor kenners en beginners, voor professionals en amateurs. Geniet van de magische wereld van de klassieke muziek. Locatie is de bruisende binnenstad van Leeuwarden. Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

Vrijdagmarkt

Wekelijkse markt op het Wilhelminaplein met een gevarieerd aanbod. Van kleding tot groente en alles wat daar tussen zit.

Museum De Grutterswinkel

Het museum De Grutterswinkel ligt in het centrum van Leeuwarden en biedt een kijkje in grootmoeders tijd. In de voormalige woonkamers wordt een vers kopje koffie of thee geschonken met oranjekoek en een echt Frysk Dúmke. 

Boomsma Beerenbrug Museum

Reis terug in de tijd naar de distilleerderij in de jaren dertig. In een interactieve film wordt je meegenomen naar de oorsprong van Boomsma Beerenburger en wordt je stap voor stap getoond hoe deze traditionele kruidenbitter wordt gemaakt.  Ook krijg je een rondleiding langs allerlei erfstukken uit de oude distilleerderij.

Museumhaven

De Museumhaven Leeuwarden bestaat uit een collectie bijzondere historische binnenvaartschepen aan de Leeuwarder Willemskade, met als boegbeeld het voormalige stoom- beurtschip Stânfries X.

Souvenirs – Winkeltips

Fryske Dúmkes

Dúmkes zijn zoete met anijs gekruide duimgrote koekjes uit de oven. Vroeger drukte een bakker na het bakken zijn duim in het nog zachte deeg om zo een soort handtekening achter te laten.

Oranjekoek

Oranjekoek is een typisch Friese lekkernij. De oranjekoek dankt zijn naam aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken.

Oldehove Drop

In het kader van LF2018 is de Leeuwarder Oldehove in de vorm van een dropje ontwikkeld, oftewel de Oldtimers Ljouwerter Tuorren. Dat is zacht en zoet met een krachtige smaak die lang blijft hangen.

Fryske Sûkerbôle

Fries suikerbrood is wittebrood waarin korrels suiker zijn meegebakken. Naast tot 40% parel- of greinsuiker wordt er kaneel en soms ook gembersiroop aan toegevoegd. In Friesland werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje.

Boomsma Beerenburg

Een Friese Beerenburg met 30% alcohol in een unieke stenen kruik. Bevat een selectie van 14 kruiden met onder andere zoethout, kalmoes en gezegende distel. Is eetlustopwekkend en komt het best gekoeld tot zijn recht.

Fryske Droege Woarst

De smaak is afhankelijk van de toegevoegde kruiden. Kruidnagel is daarvan de meest gebruikte. De Friese droge worsten worden op ambachtelijke wijze gerookt met eikenhout en turf.

Friese Nagelkaas

Een oude boerenkaas die zijn kruidige, pikante smaak dankt aan de toevoeging van kruidnagels. Oorspronkelijk komt de kaas uit Gaasterland in Friesland en werden de kruiden vroeger toegevoegd om de mindere kwaliteit van de melk te maskeren.

Afûk Fryske boek- en kadowinkel

Afûk heeft een groot en uitgebreid aanbod van alles in en over de Friese taal en Fryslân. Van Friestalige prentenboeken tot romans en dichtbundels, van woordenboeken tot Friestalige strips, van kookboeken tot geschiedenisboeken. Van tijdschriften tot cd's, ansichtkaarten, souvenirs.

Banketbakkerij Salverda

Bankerbakkerij Salverda werd meer dan 224 jaar gevestigd aan de Voorstreek en vind je sinds 2 jaar aan de Kleine Kerkstraat en de Oostergrachtswal. Hét adres voor taarten, gebak, chocolade en nog veel meer.

Koffietentjes – Lunchen – Restaurants – Cafeetjes

Grand Café De Walrus

De Walrus is de ideale plek om te genieten van een heerlijke kop koffie met gebak, een snelle of juist uitgebreide lunch maar ook een voortreffelijk diner. Het sfeervolle restaurant biedt een prachtig uitzicht over het historisch centrum van Leeuwarden. Ook op het gemoedelijke terras voor het monumentale pand is het goed toeven, zowel met als zonder zon.

Brasserie Maria Louise

Brasserie Maria Louise is gelegen op de hoek van de Grote Kerkstraat en de Olderhoofsterkerkhof waar je kan genieten van koffie met gebak, een heerlijke lunch of een gezellig diner.

Grand Café Z

Grand Café Z is gevestigd in het oude waterleiding gebouw en is een gemeentelijk monument aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het wordt nu het 'Z-gebouw' genoemd. Iedereen is welkom om uitgebreid te  lunchen en dineren en waar je terecht kunt voor de top 6 koffie van Nederland gemaakt door de huisbarista.

Onder de Kelders

Restaurant Onder de Kelders is gevestigd op een voor Leeuwarden historische locatie. Begin 15e eeuw werd het gebied waar u nu zit namelijk het handelscentrum van Leeuwarden. Daarvoor handelde men er voornamelijk in bier, vandaar ook de naam Bierkade. Het restaurant zelf bestaat uit uitgebreide huiskelders die toebehoorden tot de panden aan de Kelders.

Eetcafé Spinoza

Eetcafé Spinoza is gevestigd in een oud koninklijk pand waar je vorstelijk en ongedwongen kan genieten van dagverse en zelf bereide gerechten.

Eetcafé De Winze

In Wijns, in een prachtige landelijke omgeving, bevindt zich Eetcafé De Winze met een ruim en gezellig terras aan het water en een goede keuken. Hier ben je aan het goede adres voor een kopje koffie, lunch of diner.

IJssalon La Venezia

IJssalon La Venezia heeft een zeer uitgebreid assortiment zelfgemaakt ijs volgens recpt van Antonio Talamini uit 1934.

Eetcafé Het Leven

Eetcafé Het Leven is al 30 jaar een begrip in Leeuwarden waar het draait om lekker eten in een gezellige, ongedwongen sfeer, die mede bepaald wordt door de inrichting én onze vlotte en informele bediening.

De Burgemeester van Napels

Pizzeria De Burgemeester van Napels biedt een goede kop koffie of thee, een lekkere lunch, een borrel of een Italiaanse maaltijd. 's Avonds knappert het vuur in de traditionele stenen houtoven op maar liefst 450°C. waarin de ambachtelijke Napolitaanse pizza's worden bereid.

Muziekcafé Scooters

Scooters is een gezellig ingerichte bruine kroeg met veel kaarslicht, volle wanden en goede muziek. De muziekkeuze loopt uiteen van de betere pop- & rock muziek. Uiteenlopend van gouwe ouwe tot de 'betere' hedendaagse muziek.

Drink & Eetlokaal Proefverlof

Bij Proefverlof kun je eten in de oude gevangemis van Leeuwarden 'De Blokhuispoort'. Je kan hier ook kiezen voor cel-dining of geboeid eten. Een terras aan het water maakt alles compleet.

Grandcafé De Dikke van Dale

De Dikke van Dale is de plek in Leeuwarden om lekker te eten, gezellig te borrelen of gewoon na een dagje shoppen in alle rust bij te kletsen met goede koffie en de welbekende verse appeltaart.

Restaurant de Koperen Tuin

Rustig bijkomen van een wandeling door het park, heerlijk lunchen of een gezellige high tea. In het restaurant De Koperen Tuin (vernoemd naar de roman van Simon Vestdijk) in de Prinsentuin bied je veel mogelijkheden. De stad uit, maar toch de stad niet uit zijn. Je bent elke dag van de week vanaf 10 uur 's ochtends van harte welkom.

Van leden voor leden: met inside kennis de leukste weekendjes weg in Nederland

Arrangementen stellen we samen met de kennis van onze leden. Hiervoor zijn we in elke stad met leden gaan zitten, zodat zij als echte ambassadeurs van hun stad ons konden vertellen wat andere leden echt niet mogen missen. Inside tips van echte kenners dus, voor een uniek weekendje weg.

De tips variëren van interessante musea, goede restaurants en leuke activiteiten voor gezinnen tot bijzondere winkeltjes, verborgen plekjes en wandelroutes. Het arrangement bevat in ieder geval 1 of 2 overnachtingen, koffie met gebak en een (optionele) stadswandeling onder leiding van een gids, inclusief een lunch. Ook heb je de mogelijkheid om extra uitjes, met korting, bij te boeken.

Boek ons bijzondere arrangement in Leeuwarden

De leukste uitjes in Leeuwarden op een rij

We hebben de leukste uitjes voor je weekendje weg naar Leeuwarden op een rij gezet. Sommige zijn gratis, op andere krijg je ledenvoordeel.

Boek de leukste uitjes in Leeuwarden

Speciaal voor jou geselecteerd