Top 10 bezienswaardigheden Leeuwarden

Historische herenhuizen, sfeervolle grachten, honderden monumenten, boeiende musea en veel winkels en cafés: niet voor niets wordt Leeuwarden Klein Amsterdam genoemd. Fijne bonus is dat de trotse hoofdstad van Friesland ondanks al het moois níét wordt overspoeld door toeristen. Onze tien tips bezienswaardigheden Leeuwarden.

Tip 1: Oldehove beklimmen

Vol goede moed startten de Leeuwarders in 1529 aan de bouw van wat de hoogste kerktoren van Nederland moest worden. Met een geplande hoogte van 120 meter was de sky the limit, maar al na 10 meter zakte de toren scheef... Toch is de 39 meter hoge Oldehove dé trots van Leeuwarden. Beklim daarom zeker de 183 traptreden van de Nederlandse toren van Pisa en geniet van een prachtig uitzicht tot aan de Waddeneilanden.

Tip 2: Fries Museum

Grote kans dat je bij Friesland snel denkt aan de Elfstedentocht, het Fries en fierljeppen. Uiteraard heeft Fryslân veel meer te bieden dan deze clichés. Ben je benieuwd wat? Het moderne Fries Museum toont je via vaste tentoonstellingen en verrassende workshops alle ins en outs van de veelzijdige provincie.

Tip 3: Praamvaren door de grachten

Een rondvaart door de grachten en singels is een van de mooiste manieren om de historische binnenstad in volle glorie te aanschouwen. Zo leidt de nostalgische fluisterpraam je geruisloos langs de bekendste bezienswaardigheden, verborgen schatten en de gezelligste terrasjes. Opstappen aan de Nieuwestad.

Tip 4: Nieuwestad

Zin om te shoppen of neer te ploffen op een van de uitnodigende terrassen aan het water? De Nieuwestad is de bruisende winkelstraat van Leeuwarden en barst van de restaurants en cafés. Bovendien vind je aan deze sfeervolle straat tientallen rijksmonumenten, waaronder De Waag. Dit eeuwenoude gebouw doet tegenwoordig dienst als restaurant en is een van de meest geliefde plekken van de stad. Tip: duik voor meer winkelplezier ook de Kleine Kerkstraat in.

Tip 5: Princessehof

Het Princessehof is niet alleen een fraai stadspaleis uit de 18e eeuw, maar ook een toonaangevend museum over keramiek. Van verfijnd Chinees porselein tot Friese klei en van Delfts Blauw tot beeldende kunstwerken van Picasso: het mooiste keramiek van over de hele wereld vind je in Leeuwarden.

Tip 6: Blokhuispoort

De Blokhuispoort heeft de looks van een kasteel, maar dat was het ruim vijfhonderd jaar allesbehalve. Tot 2008 zaten hier namelijk heel wat beruchte criminelen gevangen, zoals meesterkraker Aage Meinesz en Willem Holleeder. Tegenwoordig is het een cultureel bedrijvencentrum en kun je er elke zaterdag een rondleiding krijgen van een oud-cipier. Na afloop is het gezellig toeven in Café De Bak. Wordt het erg laat? Blijf dan slapen in een cel. Het Alibi Hostel laat je de volgende ochtend gewoon weer vrij...

Tip 7: Museumhaven

Op kruipafstand van de Blokhuispoort ligt de Museumhaven. Hier eert Leeuwarden zijn historische band met de scheepsvaart en vind je een indrukwekkende verzameling drijvende monumenten. Hét paradepaardje van deze nostalgische haven is de Stânfries X, een gerestaureerd stoombeurtschip van ruim 30 meter.

Tip 8: Sint-Bonifatiuskerk

Lopend over de levendige winkelstraat Voorstreek doemt ie- in de verte al op: de 87 meter hoge Sint-Bonifatiuskerk. Deze blikvanger is zowel van binnen als van buiten een plaatje, maar ook bovenop de kerk kijk je je ogen uit. Zie je een 360 graden uitzicht over de stad en verre omgeving wel zitten? In de zomermaanden kun je elke woensdag- en zaterdagmiddag de toren beklimmen.

Tip 9: AquaZoo Friesland

Ga je op stap met je gezin? Als hét familiepark van Noord-Nederland mag je AquaZoo Friesland niet missen. In deze fraai gelegen dierentuin in een waterrijk recreatiegebied net buiten de stad beleef je een spetterend avontuur tussen de bijzondere bewoners. Ga bijvoorbeeld op zeehondensafari, feest mee tijdens het Pinguïn Haringhapfestijn en geniet van het Zeeleeuwen Spetter Spektakel. In alle rust de nijlkrokodillen, ijsberen en kangoeroes bewonderen kan natuurlijk ook.

Tip 10: Beerenburger Museum

Je hebt het vast weleens gedronken: Beerenburg. Dit populaire Friese drankje is onlosmakelijk met Leeuwarden verbonden en alleen daarom al is het Beerenburger Museum een bezoek waard. Hier krijg je een interactieve geschiedenisles over het familiebedrijf, zie je hoe de traditionele kruidenbitter wordt gemaakt en volgt na de rondleiding een smakelijke proeverij. Proost!

Speciaal voor jou geselecteerd