De leukste familie uitjes in Drenthe

In samenwerking met Go-Kids

Drenthe is dé oerprovincie van Nederland, met een aantal grote natuurgebieden zoals De Hondsrug en Holtingerveld met verschillende leuke wandelroutes voor het hele gezin. Kinderen gaan op avontuur in de bossen, rennen over de heide en bewonderen de grote hunebedden. Maar er is nog meer vermaak, want de provincie heeft (indoor) speeltuinen, klimbossen, trampolineparken en avonturenparken zoals WILDLANDS. Genoeg te doen dus. We geven je tips voor een familie uitje in Drenthe.

En de winnaars zijn…

Elk jaar houdt de ANWB een verkiezing voor het leukste familie uitje van het jaar. Iedereen mag een stem uitbrengen, waarna de winnaars per provincie bekend worden gemaakt. De volgende drie uitjes zijn gekozen tot leukste uitje in de provincie Drenthe 2022.

1. Outdoor Klimpark Grolloo

In Outdoor Klimpark Grolloo heb je meer dan 20 outdoor activiteiten in het Outdoor Belevingspark. Denk aan Geo Caching, vlotten bouwen, kanoën, survivallen, klimmen en boogschieten. Kleine klimfanaten vanaf 5 jaar moeten in het Klimpark zijn, waar ze hoog de bossen van Grolloo in gaan op een van de zes parcoursen. Via hindernissen (balken, planken, netten, kabels en tonnen) klimmen ze van boom naar boom, tot wel zeven meter hoog. Tot 13 jaar moeten de kinderen begeleiding krijgen van een volwassene. Voor ouders is het (daarna) goed toeven in het paviljoen aan het strand van de Kleine Moere, waar ze met uitzicht over het water genieten van een drankje.

2. Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe in Ruinerwold

Wie denkt dat kinderen bij De Drentse Koe alleen een ijsje eten en op een klimrek klauteren, heeft het helemaal mis. Ze raken hier niet uitgespeeld met al die traptrekkers, skelters, springkussens en trampolines. Er is zelfs een kabelbaan, een maisdoolhof en boerenbiljart. En is het slecht weer, dan vermaken ze zich ook binnen prima met de speelmanege, klim- en glijtoren, bouwzolder met mega blokken, Glow-in-the-Dark en Oud-Hollandse spellen. Een dierenweide is er ook, met schapen, geiten, ezels, konijnen en pony’s. Ouders zitten ondertussen in het restaurant of op het terras. Of ze struinen door de boerderijwinkel met een mand vol lekkers.

3. Drouwenerzand in Drouwen

Drouwenerzand is een leuk pretpark voor kinderen vanaf drie jaar. Ze rennen van de speeltoestellen naar de attracties en weer terug. Er is voor ieder wat wils, van de rustige oldtimerbaan tot de spannende Para Jump die over de kop gaat. Ook van de Freak Out, Dumbo, Teacups en de Dierenmolen krijgen kinderen maar geen genoeg. Vers fruit, belegde broodjes, frites, snacks, koffie, thee, limonade en softijs zijn allemaal bij de entreeprijs inbegrepen.

Dierentuinen en dierenuitjes

In Drenthe heb je dierenuitjes in alle soorten en maten. Zoals het indrukwekkende WILDLANDS met boottochten langs olifanten en safari’s over de savanne waar je leeuwen spot. Of ga juist naar de kleinste dierentuin van ons land: Zoo Bizar met slangen en insecten.  

4. WILDLANDS in Emmen

Bij dierentuin WILDLANDS wandel je door verschillende klimaatzones, waar steeds weer andere dieren thuishoren. Bij Nortica sta je oog in oog met de ijsberen en in het tropische Jungola vaar je met een boot over de Rimbula River langs apen en Aziatische olifanten. De nijlpaarden wachten jullie op bij Serenga. Rijd met een truck over de savanne om zebra’s, gnoes, struisvogels, neushoorns en leeuwen te spotten. En dan is er ook nog een kinderwereld, Animazia, met een grote overdekte speeltuin en diverse dierenverblijven.

Bestel je tickets voor WILDLANDS met korting

5. Zoo Bizar in Orvelte

Zoo Bizar was in 2017 nog een van de leukste uitjes van Drenthe. Het is de kleinste dierentuin van Nederland (misschien zelfs wel van Europa) en ligt in het mooie toeristische museumdorp Orvelte. Geen zorgen, de kinderen raken hier niet snel verveeld. Deze mini-zoo heeft namelijk exotische dieren zoals slangen, spinnen, een skinny cavia, een gordeldier en verschillende insecten. Een leuk uitje in combinatie met een bezoek aan het bekende dorp.

6. Met Alpaca’s wandelen in Tiendeveen

Bij Zonneveld Alpaca’s wonen zo’n dertig alpaca’s in meerdere kuddes. Kinderen mogen een wandeling met ze maken door de mooie omgeving. Tijdens de Feed & Greet zijn ze een uur met deze bijzondere dieren samen, waarbij de kinderen meer over ze te weten komen. Ze mogen namelijk al hun brandende vragen stellen. De meeste alpaca's eten uit je hand, zijn heel nieuwsgierig en besnuffelen je graag.

Pretparken en kabouterwerelden

Tijdens een familie uitje in Drenthe kunnen jullie zomaar een kabouter tegen het lijf lopen. Is het niet Kabouter Plop in pretpark Plopsa Indoor Coervorden, dan wel een van de honderden kabouters ergens in het magische interactieve bos in Eext.

7. Plopsa Indoor Coevorden

Plopsa Indoor Coervorden is (je raadt het al) volledig overdekt. Hier ontmoeten kinderen hun grote helden, van Bumba tot Kabouter Plop en K3. Kinderen dansen erop los in de K3-disco, ontdekken de grote speelboom en varen mee op de hoge golven van de Woeste Zee. Hoe harder kinderen trappen op de Vliegende Fietsen, hoe hoger ze gaan. En in de spannende twister Anubis draaien ze alle kanten op. Er is zelfs een K3-Verkeerspark. Voor de kleinste bezoekers is er een Bumbaspeeltuin en ze kunnen een avontuurlijke rit maken in de Bumbamolen.

Bestel je tickets voor Plopsa Indoor Coevorden met korting.

8. Ontdek de wondere wereld van de kabouters

Naast Kabouter Plop zijn er nog veel meer kabouters in Drenthe. Waar ze zich allemaal verstoppen? In het Rijk der Kabouters in Eext wonen er wel honderden. Je ziet ze als je over de kronkelpaadjes door het magische en interactieve bos loopt. Daar werken ze en maken ze plezier. In de Kabouterstraat kunnen kinderen skelteren, er is een behendigheidsbaan en ze spelen een potje kaboutergolf. Ook is er een omheinde speeltuin om te klimmen, glijden en te bouwen met xl blokken.

In Kabouterland in Exloo loop je samen door een enorm konijnenhol, bespieden jullie de kabouters in hun huisjes en maken jullie een spannende tocht door de trollengrot. Kabouterland heeft ook een aantal exotische dieren zoals apen, otters, stokstaartjes en uilen.

Binnenuitjes

In Nederland hebben we zo nu en dan een regenachtige dag te pakken, waarop we het liefst zoveel mogelijk binnen blijven. We geven je wat tips voor overdekte gezinsuitjes, van trampoline springen tot een museum bezoeken. Drenthe heeft leuke luchtige musea zoals het Gevangenismuseum, maar ook indrukwekkende. Kamp Westerbork bijvoorbeeld.

9. Indoor speeltuinen

Bij Go Play Indoor Meppel springen de kinderen op de mega trampoline, razen ze uit in de toffe voetbalkooi en klimmen ze op de reusachtige klimrekken. In de attractie Luchtfietsen gaan de kids al trappend via een monorail vooruit en overzien ze het hele speelparadijs. De allerkleinsten leven zich uit in het speciale peutergedeelte.

Urban Jump & playground in Emmen is een trampoline- en speeltuinpark voor kinderen van alle leeftijden. Zijn de kinderen uitgesprongen, dan staat ze heel wat ander entertainment te wachten. Zoals Arcade machines in de vorm van airhockey, een boksbal en basketbal. In de mini jump leren kinderen van 1,5 tot en met 6 jaar samen met ouders op een leuke en veilige manier springen, vallen en weer opstaan.

10. Leuke musea

Musea saai voor kinderen? Zeker niet. Zo ontdekken ze in het Gevangenismuseum in Veenhuizen alles over het heden en verleden van misdaad en straf. Ze mogen er aan de schandpaal staan en zien hoe een cel er van binnen uitziet. Ze mogen zelfs even op de stoel van de rechter zitten. Of ga naar het Drents Museum in Assen, met kunst en speciale familieroutes vol kijk-, spel-, doe- en denkopdrachten voor jong en oud. Zo maak je in het grootste Poppenhuis van Nederland kennis met het Drenthe van de 18de eeuw, en in Codename: Energy ga je samen op avontuur door de wereld van energie.

Ook leuk is het speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden met oud speelgoed zoals antieke poppen, treinen, auto’s, lego en oude speelautomaten. Je kunt er fietsen op oude bijzondere fietsen, spelen met diabolo’s en er is zelfs een knutselzolder en treinpark. Denken kinderen aan Drenthe, dan zien ze vast een hunebed voor zich. Leuk dus om ze er meer over te leren in het Hunebedcentrum. Hier komen ze interactief in contact met de hunebedbouwers. In het Oertijdpark staan ze oog in oog met de oermens en dan komt nog het leukste: het grootste hunebed bewonderen.

Bestel je tickets voor Gevangenismuseum met korting.
Nog meer leuke musea voor kinderen vind je op de website van Go-Kids.

11. Indrukwekkende musea

Drenthe heeft bijzondere (maar ook heftige) historische plekken. Zoals Kamp Westerbork, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden kinderen zaten opgesloten. Leo Meijer was zeven jaar oud toen hij hierheen werd gebracht. Samen met zijn vader en moeder zat hij er bijna twee jaar gevangen. Bij de receptie kun je een gratis speurtocht over Leo ophalen. Hiermee komen jullie meer te weten over het leven in kamp Westerbork. Er is ook een kinderroute met luisterpalen op het terrein, met verhalen over en voor kinderen.

Een ander indrukwekkend museum is Museum de Proefkolonie in Frederiksoord; een interactief museum waar kinderen het kolonieleven van 200 jaar geleden ontdekken. Zo leer je in het museum digitaal weven, ervaar je hoe zwaar het is om boter te karnen en probeer je op te klimmen tot vrijboer. De Koloniën van Weldadigheid zitten ook vol duistere geheimen. Wie lukt het om de complotten te ontrafelen en de code te kraken? In een Da Vinci Code-achtige speurtocht gaan fanatieke puzzelaars aan de slag om de geheimen te onthullen. Wie daarin slaagt, kan de cryptex openen.

Bestel je tickets voor Museum de Proefkolonie met korting.

De natuur in

Uiteraard valt er in Drenthe ontzettend veel te wandelen. Bijvoorbeeld in de grote natuurgebieden De Hondsrug, Dwingelderveld, het Drents Friese Wold en het Holtingerveld met verschillende leuke wandelroutes voor het hele gezin. Variërend van 800 meter tot 7 kilometer. Maar er is meer te beleven in de natuur van Drenthe. Van het spoor van de sabeltandtijger volgen tot een excursie door de natuur in een 100% elektrische Eko-Explorer.

12. Volg het spoor van de Sabeltandtijger

Het Sabeltandtijgerspoor vind je in het sprookjesachtige Hunzebos. Deze slingerende speelroute is zo’n twee kilometer lang over heuvels uit de ijstijden. Dat wordt springen, klimmen, balanceren en zwiepen met de kabelbaan naar beneden. Installeer de app op je telefoon, zodat kinderen onderweg spannende games kunnen spelen. Ze leren van alles over de harige mammoet en ontdekken of ze slimmer, sterker én sneller zijn dan de sabeltandtijger.

13. De leukste klim- en speelbossen

Kinderen vermaken zich al snel in het bos. Ze bouwen hutten van takken, zoeken paddenstoelen en verzamelen kastanjes. Extra leuk is Outdoor Klimpark Grolloo, die we al bespraken in het rijtje winnaars van de leukste familie uitjes in Drenthe. Maar er zijn nog meer leuke speelbossen. Zo heeft het klimbos van Actief Veenhuizen 22 hindernissen op 5 tot 8 meter hoogte. Belevingsbos Kerkenveld is ook een aanrader, met houten hindernissen, boomstammen om op te klimmen en een echte boomhut. Er hangen klimtouwen en er zijn tunnels om doorheen te kruipen. In het uitgestrekte Speelbos Lorken zijn speeltoestellen, een schommel, een waterpomp en veel materialen om hutten te bouwen. En dan hebben we het Boomkroonpad in Drouwen nog, waar je een boswandeling tussen de toppen van de bomen maakt.

14. Op excursie met een 100% elektrische Eko-Explorer©

Je beleeft Drenthe en de natuur weer op een heel andere manier met een 100% elektrische Eko-Explorer©. Boek je een excursie bij Eko-Tours, dan komen jullie op plekken waar je anders niet komt. Je rijdt zelf in de 100% elektrische Eko-Explorer© door het bos en ervaart de natuur en cultuur van het Drentse landschap. Deze Drentse safari in de omgeving van Exloo en het mooie Unesco-gebied van de Hondsrug duurt ongeveer 3 uur. Er is ook een ‘vroege expeditie’, waarbij je het bos en de heide beleeft als die net wakker worden. Jullie moeten even vroeg uit de veren, maar dan heb je wel een onvergetelijke ervaring te pakken met de zon die net boven de bomen uitkomt en dieren die ontwaken. Als jullie het aandurven, is er zelfs een avontuurlijke excursie in het donker met spannende verhalen, mythes en legendes uit Drenthe over Witte Wieven, de Duivelse Reuzen op de Hondsrug en de heksen in het veen.

15. De natuur ontdekken met een smalspoortrein

Kleine machinisten moeten bij het Industrieel Smalspoormuseum zijn. Maak een rondrit met de smalspoortrein door het prachtige natuurgebied, langs rijksmonumenten zoals de turfstrooiselfabriek en de viersporige smalspoorremise uit 1910. Het natuurgebied is onderdeel van Geopark de Hondsrug, dat sinds 2015 de status heeft van Unesco Global Geopark. Her en der stopt de machinist even met uitleg over het gebied, het museum en de objecten. Kinderen willen natuurlijk ook in de kindertrein: een smalspoorlocomotief die ze (onder begeleiding van een machinist) zelf mogen besturen. Doen ze het goed, dan krijgen ze na afloop een machinistendiploma. Ook is er een waterspeelplaats en waterspoor.

Plezier in en om het water

Veel kinderen zijn gek op water. Of het nu in een binnenzwembad is met een spannende wildwaterbaan of een zwemmeer met strandje waar ze zandkastelen bouwen en pootjebaden. Echte avonturiers willen naar het grootste open waterpark van Nederland: DX Adventurepark in Gasselte. We geven je wat tips vol waterpret.

16. De leukste binnenzwembaden

Ook aan binnenzwembaden geen gebrek in Drenthe. We hebben de vijf leukste voor je op een rij gezet. Zo heeft Aquarana in Emmen maar liefst drie baden, een gezinsglijbaan en er is zelfs een klimwand waarbij je je in het water kunt laten vallen. Voor de kleintjes is er een Doe & Ontdek gedeelte. Bij Bad Hesselingen roetsjen kinderen van de Mosquito Slide glijbaan en hebben kleuters dikke pret in het junglebad. Aqualaren in Zuidlaren is een recreatiebad met een glijbaan van 30 meter, stroomversnelling, kinderglijbaan en peuterbad.

Aqua Mundo bij De Huttenheugte – Dalen heeft een spannende wildwaterbaan, allerlei glijbanen, een stroomversnelling, 25-meter bad én golfslagbad. Ook is er een kinder-doe-bad met verrassende elementen voor de kleinste badgasten. En dan hebben we nog het subtropisch zwembad Het Molenduinbad Norg, met een 30 meter lange glijbaan, een stroomversnelling, Turks stoombad en peuterbad. Je leest het; in Drenthe raak je niet snel uitgezommen.

17. Beleef- en adventureparken

DX Adventurepark in Gasselte is het grootste open waterpark van Nederland. Het ligt aan de oever van recreatieplas ’t Gasselterveld. Kinderen leven zich hier uit op het obstakelparcours in het water, de hoge schansen of gaan kanoën of suppen op de plas.

Aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld ligt Beleefpark Dwingeloo. Hier vind je het mooist gelegen openluchtzwembad van Drenthe, met een 40 meter lange glijbaan en duikplanken - een lage en een hoge voor wie durft.

Kinderen zonder zwemdiploma raken in deze parken hun energie kwijt in de speeltuinen waar ze klimmen, klauteren en spelen. Of ze balanceren en slingeren tussen de hoge bomen van het bos.

18. Zwemplassen en strandjes

Natuurlijk heeft Drenthe ook veel natuurlijke plekken om af te koelen in en aan het water. Zoals deze leukste kindvriendelijke zwemplassen. Stuk voor stuk hebben ze mooie zandstranden en een apart kindergedeelte om te zwemmen. Ook hebben ze fijne ligweides en vaak speelgelegenheid en speeltuinen. Hebben jullie aan het einde van de dag stevige trek? Sommige gebieden hebben barbecueplekken.