6 tips voor een weekend weg in Drenthe

Samen met Marketing Drenthe

Voor een mini-break hoef je niet ver te reizen. Een Retoertje Drenthe is namelijk zo geboekt. Deze Oerprovincie van Nederland heeft voor ieder wat wils: van historische bezienswaardigheden tot een van de mooiste stuifzandgebieden van Nederland. Ga vroeg uit de veren en rijd tijdens een elektrische jeepsafari door de natuur de zonsopkomst tegemoet. Of huur een mountainbike en slinger over singletracks door de ruige natuur. Dit zijn zes ideeën voor een weekend weg in Drenthe.

1. Ontdek de Oerprovincie van Nederland

Hunebed D10, Gasteren © Karin Broekhuijsen

Drenthe heet niet voor niets de Oerprovincie van Nederland. Hebben we het over de geschiedenis van Drenthe, dan houdt dat niet op bij de mysterieuze hunebedden. Zo vertrok Vincent van Gogh in 1883 voor twee maanden naar Drenthe voor inspiratie. Hij maakte er vijf schilderijen. In het Van Gogh Huis in Veenoord zie je hoe hij woonde en werkte. In monumentendorp Orvelte zijn de verhalen uit lang vervlogen tijden nog altijd zichtbaar. Je wandelt hier langs rietgedekte Saksische boerderijen en nostalgische winkels. Tijdens de Tijdreisroute Leewal – een wandeling van 7,5 kilometer door 470.000 jaar geschiedenis – zie je niet alleen de kronkelende rivier, maar ook overblijfselen van de ijstijden. Bij het Hunebedcentrum in Borger staat het grootste hunebed van Nederland van 22 meter lang. Wil je alles te weten komen over het wonen, leven en de gebruiken van Drenten in vroegere tijden, ga dan naar het Openluchtmuseum Het Veenpark in Barger-Compascuum. 

Ontdek oorspronkelijk Drenthe.

2. Wandelen en fietsen door de natuur en brinkdorpen

Strubben Kniphorstbosch © Marketing Drenthe – Jesaja Hizkia

Heide en bossen, vennetjes en zandverstuivingen. Je komt ze allemaal tegen wanneer je in Drenthe gaat wandelen of fietsen. Het Drenthepad is een langeafstandswandeling van 324 kilometer en doorkruist heel Drenthe. Pak een van de 18 etappes, zoals traject 11 tussen Gieten en Borger. Met onderweg opduikende hunebedden, uitzicht op het uitgestrekte Hunzedal en een pauze in Gasselte. Over de 2.000 kilometer aan fietspaden kun je alle kanten op. Via de Route van Geluk van 54 kilometer kom je op vijftig bijzondere plekken in en rondom Meppel. Overnacht in een van de historische brinkdorpen van Drenthe in een hotel, vakantiehuis of op de camping. Extra bijzonder is het overnachten in een plaggenhut. Dat is zó’n kleine boerderij, dat het lijkt of het dak op de grond ligt. Maar geen zorgen, ze zijn van alle gemakken voorzien.

Een weekend De paden op, de lanen in

3. Genoeg activiteiten voor jong en oud

Speelbos Roekpad Echten © Marketing Drenthe – Jesaja Hizkia

Drenthe is een absolute aanrader wanneer je een weekend weg wilt met het gezin. Er is namelijk genoeg te doen voor jong en oud. Ga naar klimpark Joytime in Grolloo om te klimmen, klauteren en vliegen. Of bewandel het Boomkroonpad in Drouwen, hoog langs de toppen van de bomen. In Drouwen ligt ook attractiepark Drouwenerzand, met tal van attracties: van een achtbaan tot spookhuis en zweefmolen. Dierenliefhebbers gaan naar een van de schaapskooien of naar Wildlands Adventure Zoo in Emmen waar je per boot, te voet of al rijdend een wereldreis maakt langs de dieren. Ook heb je in Drenthe veel waterpret. DX Adventurepark in Gasselte is het grootste open waterpark van Nederland met schansen tot 11 meter hoog en een obstakelparcour. Kanovaren in rivier de Hunze is ook leuk, dwars door de mooie natuur met zo nu en dan een stroomversnelling.

Bekijk dit Retoertje Familiepret.  

4. Verlies jezelf in de natuur 

Cabiner, Nationaal Park Drentsche Aa © Sjoerd Bracke & Cuno de Bruin

Duik onder in de Drentse wildernis en word een met de natuur. In een kano beleef je die weer op een heel andere manier dan aan vaste wal. Ontdek al peddelend het Hunzedal of de Onlanden en houd je ogen open voor sporen van bevers en otters. Onderweg spot je vogels als de kiekendief en havik. Neem je liever een frisse duik in een meer? In Drenthe zijn er genoeg zwemplassen, zoals 't Nije Hemelriek nabij Gasselte. Ook heeft de provincie verschillende mountainbikeroutes voor beginnende en gevorderde mountainbikers. Door de ruige natuur slinger je over singletracks en trotseer je de heideheuvels. In de avond kook je op een kampvuurtje voor je tent op een van de natuurkampeerterreinen. Of ook bijzonder: overnacht in een van de cabins in Nationaal Park Drentsche Aa. Weg van de bewoonde wereld en alleen te voet bereikbaar. 

Duik de wildernis in.

5. Terug in de tijd naar de Koloniën van Weldadigheid 

Ambtenarenhuisjes, Frederiksoord © Marketing Drenthe – Jesaja Hizkia

De Koloniën van Weldadigheid werden 200 jaar geleden opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Meer dan 100.000 armen, landlopers en wezen uit de grote steden vertrokken naar Drenthe. Eerst vrijwillig, later gedwongen. Wist je dat één op de zestien Nederlanders voorouders heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Dus wie weet wat je over hen ontdekt tijdens je bezoek aan museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Voor kinderen is de Virtual Reality Experience in Willemsoord een aanrader. Daar maken ze een virtuele tijdreis naar het jaar 1825 en beleven ze hoe hun leeftijdsgenoten tweehonderd jaar geleden leefden. Een ander interessant museum is het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Hier rijd je rond in de boevenbus, mag je aan de schandpaal staan en in een gevangeniscel zitten. Op het binnenterrein van het Gevangenismuseum kun je overnachten in unieke vakantiehuizen, namelijk voormalige bewaarderswoningen. Het dorp zelf heeft meer dan honderd rijksmonumenten, en is daarmee een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Op 26 juli 2021 heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst geplaatst. 

Bekijk dit Retoertje Werelderfgoed.

6. Even helemaal niks …

Het Mantingerveld © Marketing Drenthe – Jesaja Hizkia

In Drenthe ga je op de pauzestand, want je komt hier helemaal tot rust. Maak je hoofd leeg tijdens een wandeling in een van de mooiste stuifzandgebieden van Nederland; het Mantingerveld. Een andere bijzondere ervaring is een zeer vroege (stille) jeepsafari door de Drentse natuur rondom Exloo met een elektrische jeep. Tijdens deze natuurexcursie van 2,5 uur zie je de zon opkomen en hoor je de eerste vogels fluiten. Je moet vroeg uit de veren, maar het is een magisch moment wanneer de natuur zo ontwaakt. Je weekend weg in Drenthe is extra ontspannen wanneer je een luxe accommodatie hebt. Zoals een natuurlodge met hottub op je terras of een designhut met eigen vuurplaats. Zo ga je weer helemaal opgeladen naar huis.

Doe even helemaal niks.

Lijkt na deze zes tips een weekendje Drenthe je wel wat en wil je nog meer weten? Bekijk de video’s en de activiteiten en kies het ‘Retoertje’ dat helemaal bij je past.

Dit vind je misschien ook interessant: