Veilig met je creditcard

Veilig met je creditcard

Opnieuw identificeren voor je bestaande ANWB Creditcard

Creditcardmaatschappij ICS gaat alle ANWB creditcardhouders vragen zichzelf opnieuw te identificeren. Waarom dit belangrijk is en meer informatie hierover lees je hieronder.

ANWB en ICS werken al meer dan 25 jaar samen aan veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Omdat ICS een financiële instelling is, moeten zij voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorisme financiering (Wwft). Onderdeel van deze wetgeving is dat ICS haar creditcardhouders moet ‘kennen’. Dit werkt in ieders voordeel want hierdoor kan misbruik van de ANWB Creditcard worden tegengegaan en komen diegene die de creditcard niet op de daarvoor bedoelde manier gebruiken vanzelf ‘boven water’.

ICS neemt hierin nu de volgende stap en gaat alle creditcardhouders uitnodigen om zich (opnieuw) te identificeren. Je ontvangt hier vanzelf een brief over. Tot die tijd hoef je niets te doen. Omdat de identificatie een wettelijke verplichting is, is het belangrijk om hier gehoor aan te geven. Doe je dit niet dan zal ICS je creditcard uiteindelijk moeten blokkeren of zelfs beëindigen. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Heb je hulp nodig bij je identificatie of is er iets niet duidelijk en kun je het antwoord op je vraag hier niet vinden, neem dan contact op met de ICS Identificatie Desk op telefoonnummer 020 6 600 401.

 

Top 5 veelgestelde vragen

Creditcardmaatschappij ICS is wettelijk verplicht om de identiteit van hun creditcardhouders te kennen en controleren. Dit is onderdeel van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Met deze kennis kunnen financiële instellingen zoals ICS diegenen die het financiële systeem niet op de daarvoor bedoelde manier gebruiken, ‘boven water’ krijgen. Zo wordt misdaad tegengegaan en zorgen ze voor een veiligere maatschappij.

Tussen september 2020 en juni 2021 ontvangen alle ANWB creditcardhouders, die voor juni 2019 een creditcard hebben aangevraagd, vanzelf een uitnodiging voor identificatie. Tot je deze uitnodiging ontvangt hoef je niets te doen. Heb jij na juni 2019 een creditcard aangevraagd dan heb je je al tijdens de aanvraag geïdentificeerd en hoef je dit niet opnieuw te doen.

Eén van de onderdelen van de identificatie is het maken van een foto van jezelf en je identiteitsbewijs. De kwaliteit van de foto’s is daarbij van groot belang. De camera’s van de meeste computers en laptops zijn daarom niet geschikt. De kwaliteit van vooraf opgeslagen pasfoto’s en/of kopieën van een identiteitsbewijs zijn ook onvoldoende.  Daarom moet de online identificatie met een smartphone of tablet gebeuren. Hiermee kun je in het proces kwalitatief goede foto’s maken. 

Je bent niet verplicht om je BSN aan ICS door te geven op basis van de Wwft, maar ICS is als bank wel verplicht om een volledig kopie van je identiteitsbewijs op te slaan. Je kunt er op dit moment dus voor kiezen om je BSN af te schermen maar ICS kan dan op een ander moment alsnog om een nieuw kopie met BSN vragen. Naast dat ICS verplicht is deze gegevens te hebben, gebruiken zij jouw BSN nummer ook voor het Deposito Garantiestelsel en de Algemene Wet inzake Rijksbelasting.

Wil je jouw BSN toch afschermen?  Dat kan door te kiezen voor identificatie via een Nederlands Rijbewijs.  Op een identiteitskaart en paspoort is je BSN onderdeel van een langere reeks cijfers die gebruikt wordt om de echtheid van het document te controleren en moet deze dus altijd zichtbaar zijn. Op het rijbewijs kun je een dun strookje papier over het BSN nummer plakken ter afscherming. Zorg ervoor dat de rest van het rijbewijs wel goed zichtbaar is.

Omdat het voor ICS een wettelijke verplichting is om een kopie van je identiteitsbewijs te hebben kan het bij uitblijven van jouw identificatie gebeuren dat ICS je creditcard moet blokkeren of zelfs beëindigen. Heb je problemen bij het identificeren gebruik dan de chatfunctie in het online identificatie proces of bel de ICS Identificatie Desk op telefoonnummer 020 6 600 401.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Zekerheid met je creditcard

Hoe herken je phishing?

Hoe herken je phishing?

Phishing is een vorm van internet-fraude. Criminelen proberen via e-mail entelefonisch contact te vissen naar je persoonlijke gegevens. Met de intentie omhier later fraude mee te plegen.

Visa Secure

Visa Secure

Visa Secure is een extra beveiligingsmaatregel. Werkt de winkel waar jij je aankopen doet met Visa Secure, dan kan een afschrijving pas worden gedaan nadat jij een uniek wachtwoord doorgeeft.