Verlichting snelwegen uit

Sinds het voorjaar van 2013 gaat de verlichting langs sommige snelwegen 's avonds laat en 's nachts uit.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) maakte bekend dat de lichten langs de snelwegen uitgaan tussen 21.00 en 05.00 uur. Op drukke knooppunten zal het licht pas vanaf 23.00 uur uitgaan en op mogelijk gevaarlijke plaatsen blijft de wegverlichting gewoon aan om brokken te voorkomen.

Besparing

Het doven van de lampen in de rustige uren levert Rijkswaterstaat een besparing op. Die is hard nodig want de dienst moet tot en met 2020 in totaal 1,64 miljard euro bezuinigen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu om energie te besparen. Mansveld kan nog niet inschatten hoeveel energie het scheelt als de lampen uitgaan. Dat wordt pas duidelijk als de maatregel is ingevoerd. Volgens Rijkswaterstaat wordt rekening gehouden met gevaarlijke punten, zoals scherpe bochten. Ook in tunnels blijft het licht aan.

Reactie ANWB

  • Uitschakeling van de verlichting volgens de plannen van RWS vindt de ANWB vooralsnog een verdedigbaar standpunt.
  • De veiligheid heeft er nauwelijks onder te lijden wanneer de verlichting langs snelwegen wordt uitgeschakeld, uitgezonderd complexe situaties en de periode 05.00 tot 09.00 en van 17.00 tot 23.00.
  • De geschatte opbrengst van deze maatregel is met 35 miljoen tot 2020 niet schokkend, maar evengoed niet te verwaarlozen. Alle beetjes helpen.
  • Onze leden blijken er geen moeite mee te hebben als er, onder borging van de verkeersveiligheid, zuiniger met de energie wordt omgesprongen.
  • Uiteraard moet zo snel mogelijk worden overgegaan op energiezuiniger (Led)verlichting.