Veelgestelde vragen

Tolvignet België

De drie Belgische gewesten beslissen voor de zomer van dit jaar. Het is de bedoeling dat de tol in 2016 voor personenauto’s gaat gelden.

De tol gaat gelden op alle autosnelwegen, maar ook op de gewestelijke N-wegen. De laatste beginnen vaak vanaf de Nederlands-Belgische grensovergang.

Er komen waarschijnlijk vignetten voor 10 dagen, 2 maanden en één jaar.

De prijzen zijn niet officieel bekend gemaakt. De ANWB heeft gehoord circa 7 Euro, 20 Euro en 100 Euro voor bovenstaande drie termijnen.

De tol gaat alleen gelden voor automobilisten. Bent u met de motor, met de scooter of per regiobus op stap, dan is het vignet niet nodig.

Het vignet kan straks per computer worden besteld en betaald. Het is een virtueel vignet, dat wil zeggen u hebt geen document of sticker nodig. Enkel registratie in de databank is voldoende. Er is nog discussie over wat te doen met automobilisten die niet over internet beschikken.

Nee, het vignet staat op kenteken. U geeft bij het bestellen uw kenteken op .

De politie is georganiseerd per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië). Met camera’s en patrouilles zal worden gecontroleerd en zonodig beboet.

Nee, België wil juist voorkomen dat bepaalde groepen worden bevoor- of benadeeld.

België is bezig met de laatste stap van de voorbereiding. Daarna gaat het plan naar de Europese Commissie. Er kunnen uiteraard altijd onverwachte dingen gebeuren zoals tegenvallende kosten voor het systeem of de bebording. Daarnaast kunnen de Belgische verkiezingen mogelijk nog een rol spelen.