Tol Duitsland

Wetenschappelijk bureau: wetsontwerp tol in strijd met EU-recht

17-02-2017 - Het wetenschappelijk bureau van het Duitse parlement heeft het, door de Duitse regering, aangepaste tolplan voor personenauto's onder de loep genomen. Conclusie is dat het nieuwe wetsontwerp nog steeds in strijd is met het EU-recht. Dit advies komt net voor behandeling in de Bundesrat en Bundestag.

alt text

Onzeker is nog hoeveel waarde het parlement toekent aan het advies. Het onderzoek geeft wel steun aan het voornemen van minister Schulz en haar Oostenrijkse collega om Het Duitse plan aan het Hof van Justitie voor te leggen. De ANWB heeft meteen al aangegeven dat buitenlandse automobilisten ook in het nieuwe plan nog steeds worden gediscrimineerd.

Eerder heeft de ADAC - de zusterclub van ANWB - al laten door rekenen dat de tol meer kosten dan inkomsten oplevert.

Lees het onderzoek van de ADAC (09-02-2017) 

Een deel van de Duitse bevolking krijgt straks gecompenseerd terwijl dat voor buitenlanders niet het geval is. De ANWB gaat ervan uit dat dit punt goed kan worden gebruikt in de procedure die de Nederlandse en Oostenrijkse minister hebben beloofd om Duitsland voor het Europese Hof te brengen.
De ANWB verwacht ook dat het laatste woord over de Duitse tol nog niet is gezegd in het Europees Parlement.

Duitse regering keurt nieuwe tolwet goed

De Duitse regering is woensdag 25 januari akkoord gegaan met een vernieuwde tolwet. De wet is door de Duitse Verkeersminister Alexander Dobrindt aangepast aan EU-eisen. De tol is omstreden omdat autobestuurders uit buurlanden, waaronder Nederland, moeten gaan betalen voor de snelwegen terwijl Duitse weggebruikers het geld via de belastingen terugkrijgen.

De ANWB neemt waar dat het plan weer een jaar is vertraagd nu is aangekondigd dat de tol er op zijn vroegst in 2019 komt. In de tussentijd komen er nog verkiezingen in Duitsland en zullen meer details over de kostenkant van de plannen bekend worden. De ANWB is verheugd over het openlijk verzet van ministers uit de buurlanden. Handtekeningen van ANWB-leden, protestacties in de grensregio’s: de bestuurders hebben de signalen van het publiek opgemerkt en zijn in actie gekomen.

Eurocommissaris sluit deal met verkeersminister

Donderdag 1 december 2016 is er een compromis gesloten tussen eurocommissaris Bulc en minister Dobrindt over invoering van tol in Duitsland. De ANWB had kort ervoor van de deal gehoord en vroeg de eurocommissaris om verantwoording van de afspraak.

Brief aan eurocommissaris Bulc

Artikel Frankfurter Allgemeine over verzet in Duitsland zelf (01-12-2016)

 

Behaalde resultaten ANWB sinds 2014

  • Steun van minister en parlement tegen tol
  • Grensstreken verzetten zich ferm
  • Gehoor Europarlement en Commissie door petitie (zie video)
  • Steun Duits bedrijfsleven en politiek
  • Tolplannen uitgesteld tot eind 2017

Tussentijds resultaat: invoering vertraagd, tolvrij deel wegennet.