Tol Duitsland van de baan

Nederlandse vakantiegangers kunnen opgelucht ademhalen

18-06-2019 - De inspanningen van de ANWB en de Nederlandse en Oostenrijkse overheid om de Duitse tolplannen te stoppen, zijn geslaagd. Vandaag heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat het Duitse tolplan discrimineert en in strijd is met de Europese regels. De ANWB is opgelucht dat dit plan nu de prullenbak in kan. 

Hoofddirecteur Frits van Bruggen: ‘Wij hebben ons vanaf de eerste minuut verzet met heel veel ANWB-leden. Met ruim 40.000 handtekeningen zijn we naar Brussel afgereisd om het Europees Parlement en de Commissie in stelling te brengen'. Toen deze de inbreukprocedure stopte, hebben de Oostenrijkse en Nederlandse overheid de procedure overgenomen. Dankzij deze inspanningen heeft het Europese Hof zich vandaag kunnen uitspreken. De ANWB is hiermee zeer verguld.  

Ongelijke behandeling

Het Hof vindt dat de combinatie van infrastructuurheffing in de combinatie met compensatie voor de motorrijtuigbelasting enkel voor Duitse autobezitters, ongelijke behandeling is. De uitspraak heeft volgens de ANWB ook grotere betekenis dan alleen voor Duitsland. Andere EU-landen die over vergelijkbare plannen dachten, zullen nu ook een andere koers moeten kiezen.

Persbericht Hof van Justitie van de Europese Unie

Belangrijke resultaten ANWB sinds 2014

  • Steun van Nederlandse verkeersminister en parlement tegen tol.
  • Grensstreek verzet zich ferm.
  • Gehoor Europarlement en Commissie door petitie (zie video).
  • Geen tol voor oktober 2020.
  • Duitse tol van de baan, Nederlandse vakantiegangers kunnen opgelucht ademhalen (juni 2019).