Tol Duitsland

Kritiek alom op goedkeuring Duitse tol

18-05-2017 De goedkeuring van de Duitse tolplannen door eurocommissaris Bulc stuit op veel kritiek bij politici in binnen- en buitenland. Met de goedkeuring passeert Bulc de resolutie van het Europees Parlement waarin tekst en uitleg werd gevraagd over de deal met de Duitse minister van verkeer. 

alt text

Ook is er geen antwoord gegeven op de vraag waarom de procedure van de Commissie tegen Duitsland opeens plotseling is gestopt, zoals de ANWB met vier andere Europese autoclubs onlangs heeft gevraagd.

Europees Parlement wenst opheldering

In Brussel wenst het Europees Parlement alsnog opheldering van commissaris Bulc. In Den Haag probeert parlementariër Martijn van Helvert, minister Schultz te bewegen om met Oostenrijk een procedure voor het Hof van Justitie voor te bereiden. De minister geeft aan dit alleen te willen doen indien nodig.  

ANWB tegen invoering tol

ANWB en de andere clubs vinden dat er in de aangepaste tolplannen nog steeds sprake is van discriminatie van buitenlandse automobilisten. Dit omdat Duitsers de tol gecompenseerd krijgen via de motorrijtuigenbelasting. Buitenlanders kennen dat voordeel uiteraard niet.

Tol niet voor 2019

De verkiezingen in Duitsland en de Europese Unie kunnen uiteindelijke invoering nog in de weg staan. Zeker is dat de tol niet voor 2019 kan worden ingevoerd. 

Behaalde resultaten ANWB sinds 2014

  • Steun van minister en parlement tegen tol
  • Grensstreken verzetten zich ferm
  • Gehoor Europarlement en Commissie door petitie (zie video)
  • Steun Duits bedrijfsleven en politiek
  • Geen tol voor 2019

Tussentijds resultaat: invoering vertraagd, tolvrij deel wegennet.