ANWB in verzet tegen nieuwe regels vertragingen luchtvaart

De Europese Commissie wil luchtvaartmaatschappijen gaan ontzien bij de schadevergoeding die ze moeten uitkeren bij vertragingen. In plaats van 3 uur zullen passagiers in de toekomst 5 uur of zelfs 9 of 12 uur moeten wachten voordat ze recht hebben op compensatie. De ANWB gaat bij de Nederlandse regering en de Commissie erop aandringen om de huidige grens van 3 uur te behouden.

Onderzoek wensen publiek

Uit recent ANWB-onderzoek blijkt dat een meerderheid het voorstel afwijst. Men wil de grens van drie uur behouden als stok achter de deur en vindt het rechtvaardig gezien de strenge regels van maatschappijen. Bijvoorbeeld de sancties voor niet tijdig inchecken of voor kleine overtreding van de bagageregels. Voor wat de hoogte van de vergoeding betreft is het publiek bereid water bij de wijn te doen. Bijvoorbeeld door een percentage van de ticketprijs als vergoeding vast te leggen. Voor goedkope tickets zal deze dan lager uitvallen dan de bestaande bedragen.

Wat gaat de ANWB doen?

De ANWB vindt het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met deze wensen van het publiek. Daarom gaat de ANWB er in Den Haag en Brussel op aandringen om de ondergrens van 3 uur te behouden.
Naast de vergoedingen voor vertragingen heeft de bond gevraagd om meer zekerheid voor passagiers bij koffers die kwijt zijn en bij plotseling faillissement van een luchtvaartmaatschappij.

Afgelopen 10 jaar gingen ruim 100 Europese maatschappijen failliet. Eén maatschappij die failliet gaat laat soms een spoor achter van duizenden passagiers die vooruitbetaalde tickets niet krijgen terugbetaald of die nieuwe tickets moeten kopen om terug te kunnen vliegen. U kunt hier alvast de brief zien die de ANWB aan de Nederlandse regering heeft gestuurd en de bijlage bij de brief.

Schema: Ondergrens waarop compensatie mogelijk wordt

Ik vlieg naar:

nu: vertraging minimaal

plan Commissie: minimaal

Berlijn

3 uur

5 uur

Kreta

3 uur

5 uur

New York

3 uur

9 uur

Bali

3 uur

12 uur

Eerste resultaat: minister kijkt naar alternatieven

Inmiddels heeft minister Schultz in een debat met het Parlement op 5 juni beloofd om alternatieve regeling voor vertragingen nader te gaan bekijken. Daarom zal ze op 10 juni in Brussel niet instemmen met het voorstel van de Commissie. Hiermee geeft de minister gehoor aan de wensen van luchtvaartpassagiers die via de ANWB kenbaar zijn gemaakt.

 Uw mening telt

Uw mening is belangrijk want regels worden soms bedacht zonder dat consumenten zijn gevraagd naar wat ze ervan vinden.  De ANWB probeert zoveel mogelijk de stem van ANWB-leden bij de beslissers in de politiek te laten horen. Laat daarom ook horen wat u van de nieuwe plannen vindt!

Beantwoord 2 vragen:

  • Wat vindt u van het plan om pas bij langere vertragingen te gaan vergoeden?
  • Zijn er naast annuleringen en vertragingen nog andere problemen die beter geregeld moeten worden voor luchtvaartpassagiers?

Vul het formulier in

Meer weten over bestaande regeling

Wil u meer weten over bestaande rechten bij overboeking, annulering of vertraging ga dan naar ANWB Rechtshulp