Naar artikel

Vliegtaks

Het kabinet wil in 2021 een vliegtaks invoeren van zeven euro per ticket. De regering gaat er vanuit dat dit goed voor het milieu is en andere belastingen kunnen worden verlaagd.

De bedragen zijn nog niet definitief. Vanuit de afspraken in het klimaatakkoord kunnen nog extra bijdragen worden gevraagd van de luchtvaart. Dit kan mogelijk leiden tot verdubbeling van het bedrag van € 7,- Het plan moet nog door de Tweede Kamer. 

Wat doet de ANWB?

De meerderheid wil dat de ANWB dit onderwerp actief oppakt vanwege de maatschappelijke gevolgen en de betrokkenheid met eigen reizen van de ANWB.   

De ANWB zal daarom aandacht vragen voor bovenstaande voorkeuren bij de politiek. In het tweede kwartaal van 2019 zal verduurzaming van de luchtvaart en het wetsvoorstel voor invoering van vliegbelasting in de Tweede Kamer op de agenda staan.  De fractiespecialisten zullen vooraf door de ANWB worden geïnformeerd over de voorkeuren van de Nederlandse bevolking.

Brief aan Staatssecretaris van Financiën - Wetsontwerp Vliegbelasting

Zeven vragen over de vliegtaks (artikel Kampioen)

ANWB Ledenreizen CO2-neutraal

Sinds 1 januari van dit jaar worden alle reizen van ANWB Ledenreizen en de ANWB-reisdochters FOX, Pharos en Travelhome gecompenseerd voor de CO2-uitstoot. Niet alleen voor de vliegreizen maar ook voor de autovakanties en andere reizen. De reiziger hoeft daar verder niets voor te doen en het is inbegrepen in de prijs. De reizen van de ANWB zijn op die wijze in elk geval CO2-neutraal.