Leden ANWB recreëren graag in Zuid-Limburg ondanks discussie over drukte

Hoewel het op sommige tijdstippen en plekken druk kan zijn, ervaart niet iedereen die drukte hetzelfde. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.482 leden van de ANWB die wandelend, fietsend of op andere manieren genieten van het mooie Zuid-Limburgse landschap. Vooral Vaals en Gulpen zijn populair. Dat inwoners het daarbij soms een beetje té druk vinden is bekend. Verrassend is dat blijkt op basis van dit onderzoek dat bezoekers minder last lijken te hebben van drukte en een bezoek aan Zuid-Limburg juist van harte aanbevelen.

Verschillende perspectieven

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap is een van die pareltjes die een breed scala aan toeristen en recreanten uit heel Nederland aantrekt en waar mensen graag één of meerdere dagen vertoeven. De leden van de ANWB bezoeken de regio vooral om te wandelen, te relaxen en de natuur te ervaren. Om die reden is vooral het laagseizoen populair. In het laagseizoen, doordeweeks en op minder toeristische plekken speelt drukte nauwelijks een rol. Op andere momenten en op plekken waar verschillende groepen recreanten fietsend, wandelend, met de auto of op de motor gebruik maken van dezelfde routes en infrastructuur en mensen hun gedrag niet aanpassen kunnen gevaarlijke situaties of geluidsoverlast ontstaan. Dit zorgt voor irritaties en gaat ten koste van de leefbaarheid, de beleving en uiteindelijk mogelijk ook het rustige imago van de regio. En dat is zonde.

Verantwoord op weg in het Heuvelland

De ANWB is daarom blij met het initiatief van de gemeenten Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten om samen met belanghebbenden een pakket aan maatregelen op te stellen waarmee bezoekers en inwoners ook in de toekomst samen kunnen blijven genieten van het Heuvelland. Met dit participatietraject is een duidelijk beeld ontstaan hoe inwoners en ondernemers 'het ideale Heuvelland' zien. Met het aanhaken van de ANWB begin 2021 en het ledenonderzoek is er nu ook meer duidelijkheid over hoe bezoekers de regio beleven en wat zij daarbij belangrijk vinden. De ANWB heeft daarbij een aantal concrete aanbevelingen geformuleerd. 

Spreiden, scheiden en aandacht voor gewenste gedrag

Het ligt voor de hand en een groot deel van de leden van de ANWB doet het al: Zuid-Limburg vooral bezoeken in het laagseizoen en op minder bekende plekken om drukte te vermijden. Er zijn plekken genoeg waar bijna niemand komt. Door deze plekken meer op de kaart te zetten en in ieder seizoen een aantrekkelijk aanbod te creëren kan de drukte meer worden gespreid. De ANWB pleit daarnaast al langer voor het scheiden van verkeersstromen door de aanleg van meer aparte wandel-, fiets-, mountainbike-, en ruiterpaden. Dit heeft een positieve invloed op de beleving van een bezoek aan Zuid-Limburg en de verkeersveiligheid. Uiteraard is ook het stimuleren van het gewenste gedrag een belangrijk aandachtspunt. Ludieke campagnes, zoals die van Limburg Cycling en Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) onder de noemer ‘samen op weg’, waar mensen op een positieve manier worden gestimuleerd om meer rekening met elkaar te houden, zijn hier een mooi voorbeeld van.

Aan de slag

In juli besluiten de gemeenteraden van Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten over de maatregelen die de afgelopen periode door verschillende partijen naar voren zijn gebracht. Een belangrijke stap in de kwalitatieve ontwikkeling van het toerisme in het Zuid-Limburgse heuvelland waar de ANWB graag aan bijdraagt.

Zie ook

Ledenonderzoek: Recreatie Zuid-Limburg (pdf)
zuidlimburgbereikbaar.nl