Kies een verkoopkanaal

Inruilen of zelf verkopen

Hoe je een auto verkoopt hangt af van de reden waarom je van de auto af wilt. Is hij ‘op’ of wil je hem inruilen voor iets anders of verkopen? Afhankelijk van de reden, bepaal je de manier van verkopen.

Auto verkopen

Inruilen bij de dealer

De meeste mensen ruilen hun oude auto in tegen een nieuwe bij de dealer. Dit is een heel comfortabele manier, maar niet de voordeligste. Bij de dealer krijg je waarschijnlijk een redelijke prijs maar er valt op de prijs van de nieuwe auto nog maar weinig af te dingen.

Je kunt je voorbereiden op het gesprek met de dealer. Bepaal van tevoren de dagwaarde van je inruilauto.

  • Kijk of er bijzondere aanbiedingen of inruilacties bij dealers of automerken. Op die manier kom je niet helemaal onbeslagen ten ijs.

Verkopen aan een particulier

Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden om je auto aan particulieren te verkopen. Websites als marktplaats.nl, autotrack.nl en speurders.nl spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de aan- en verkoop van auto’s.

Hoe bepaal je de verkoopprijs

Bezichtiging en proefrit, hoe gaat dat in zijn werk

De koop sluiten, waarmee moet je rekening houden

Verkopen via een online veiling

Je kunt je auto ook via een online veiling verkopen aan een dealer of opkoper. Tegenwoordig zijn er verschillende online dienstverleners, zoals autoverkopen.nl, autoverkoopplan.nl, ikwilvanmijnautoaf.nl of natuurlijk www.anwbautoverkoopservice.nl, waar je gegarandeerd binnen 3 dagen je auto tegen een behoorlijke prijs kunt verkopen. 

Aangezien elke auto weer anders is, heeft het vaak zin om bij de verschillende websites te kijken welke prijs er voor je auto wordt gegeven. In het algemeen werkt het zo: de ‘automakelaars’ doen een schatting van de waarde van je auto, vervolgens wordt hij op een afgeschermde veiling aangeboden aan handelaren, daarna krijg je het hoogste bod doorgespeeld en kun je dat bod accepteren of niet.

ANWB Verkoopservice

Ook de ANWB Verkoopservice werkt als zo'n online veiling. De ANWB werkt hiervoor samen met BCA Autoveiling. Je krijgt gratis en vrijblijvend een gegarandeerde prijs voor je auto of motor en daarmee kan deze binnen 1 werkdag verkocht zijn. Zonder dat daar vervelende onderhandelingen aan te pas komen. 

Meer informatie over de ANWB Verkoopservice

Verkoop van autowrak

Na een ongeluk of als je auto écht niet meer door de apk-keuring komt, blijf je meestal zitten met een auto die niet meer kan of mag rijden. In Nederland zijn honderden opkopers van autowrakken. In bepaalde gevallen wordt de auto in Oost-Europa opgeknapt en doorverkocht, maar vaker wordt hij gestript, worden onderdelen gerecycled en de rest behandeld als oud ijzer. Vaak krijg je nog wel iets voor je autowrak en in het ergste geval wordt hij gratis thuis afgehaald.

Voor- en nadelen van verschillende verkoopkanalen

 

ANWB Verkoopservice

Inruilen bij de dealer

Zelf verkopen aan particulier

Hoe snel kan ik
mijn auto verkopen?

Gegarandeerd verkocht binnen 1 werkdag. Afhankelijk van levertijd nieuwe auto. Onzeker. Sterk afhankelijk van prijs en belangstelling.

Krijg ik een goede prijs
voor mijn auto?

Eerlijke prijs, maar wel altijd een gegarandeerd prijs. Onduidelijk. Hangt samen met de aankoopprijs van de nieuwe auto. Bij veel belangstelling en goed onderhandelen kan er een goede prijs uit komen.

Welke kosten moet ik
maken voor verkoop?

Vast bedrag. Alleen bij verkoop betaal je servicekosten. Niet van toepassing. Varieert. Aan adverteren op de meeste websites zijn kosten verbonden, maar verkoop en prijs zijn niet gegarandeerd.

Heb ik veel
papieren rompslomp?

Nee. Alleen eenmalig autogegevens invoeren en foto’s uploaden. Niet van toepassing. Ja. Zelf zorgen voor overschrijving, vrijwaring en financiële afhandeling.

Hoeveel stress
levert het op?

Geen. De ANWB Verkoopservice regelt alles, zonder gedoe. Varieert. Onderhandelen over de inruilprijs kan stressvol zijn. Veel. Prijsonderhandeling, proefritten, vreemde mensen aan huis, en alles zelf regelen.