Winterbanden: wat betekenen de symbolen op de band

Winterbanden staan vol met getallen, letters en symbolen. Die geven je een schat aan informatie over de betreffende winterband. Die informatie heb je nodig om de juiste band te kunnen kiezen die onder je auto past. Maar wat betekenen die cijfers, letters, symbolen en codes precies?

winterbanden wat betekenen de symbolen

Wat het meeste in het oog springt op banden en winterbanden is de code voor de maataanduiding. Zo kunnen er op banden of winterbanden bijvoorbeeld de volgende cijfers en letters staan:

195/65 R 15 87T

195

is de breedte van de band in millimeters. In dit geval is het loopvlak (het deel van de band dat in aanraking is met de weg) van de band dus 19,5 centimeter breed.

65 geeft de verhouding aan tussen de bandhoogte en de bandbreedte.

R geeft aan dat het een radiaalband is.

15 staat voor de velgdiameter in inches.

87 is een aanduiding voor het draagvermogen van de band.

T is een snelheidssymbool. In dit geval is de band geschikt voor snelheden tot 190 km/h.

Deze informatie is belangrijk bij het kiezen van de juiste maat winterbanden.

Winterbanden moeten natuurlijk op de juiste manier worden gemonteerd. Kijk daarom ook goed naar de pijltjes op de band. Die geven de rolrichting aan die de band moet volgen.

Winterbanden kopen: waar moet je op letten?

Bekijk de winterbandentest

Winterbanden met M+S en Alpine-symbool

Sneeuwvlokje en M+S

Winterbanden hebben ook symbolen die je op zomerbanden niet ziet. Zo zijn winterbanden altijd voorzien van een symbool in de vorm van een sneeuwvlokje. De term M+S die ook vaak op winterbanden staat (M+S staat voor modder en sneeuw) is niet voldoende. In tegenstelling tot wat je zou denken, zegt het weinig tot niks over de wintereigenschappen van de winterband. Het is een term die in het verleden werd gebruikt voor terreinbanden.