Veilig en voorbereid op vakantie

Zorg voor een goede veiligheidsuitrusting

Snoetenpoets, pleisters, Nintendo DS en iPad klaargelegd voor de vakantierit? Natuurlijk. Maar vergeet vooral ook niet de veiligheidshamer, isoleerdeken en veiligheidshesjes. Minder voor de hand liggend, maar in veel landen zijn sommige zaken verplicht. En als je onverhoopt bij een ongeluk betrokken raakt kunnen ze de gevolgen behoorlijk verkleinen.

Aanrijding in het buitenland

Vakantie associeer je natuurlijk liever niet met pech of een ongeluk. Toch kan de rit naar de bestemming heel anders uitpakken dan gehoopt. En dan is het goed als je enkele spullen bij je hebt die de gevolgen van zo'n ongeluk minder ernstig maken. Allereerst zijn een veiligheidshamer, een isoleerdeken en veiligheidshesjes verplichte kost. Maar een verbanddoos, een brandblusser, een gevarendriehoek en zonneschermen leveren ook een waardevolle bijdrage, voor zover ook deze attributen niet al verplicht zijn. En denk eraan een blaastest in de auto te leggen als je naar Frankrijk gaat of er doorheen rijdt.

Snel uit de auto

De veiligheidshamer zorgt dat je snel de auto uit kunt als je bijvoorbeeld onverhoopt te water bent geraakt. Je kunt dan met de punt van de hamer onderin de hoek van een zijruit slaan (de voorruit en vaak ook de achterruit krijg je niet kapot). In de steel van de hamer zit een scherp mes, om de veiligheidsgordel door te snijden.

Reflectie veilheidsvest

Reflectievesten

Reflectievesten of veiligheidshesjes zorgen er voor dat je opvalt als je naast de auto staat bij pech onderweg. Ze zijn er ook voor kinderen. En in veel landen zijn reflectievestjes verplicht onderdeel van de autoreisuitrusting.

Voor warmte of verkoeling

Isoleerdekens zijn van metaalfolie. Aan de ene kant zilverkleurig, aan de andere goudkleurig. Het is de bedoeling dat je de zilverkleurige kant gebruikt waar het warm moet blijven, en het goud hoort bij koud. Als je dus iemand warm wilt houden, blijft het goud aan de buitenkant, maar wil je juist iemand koelen (bijvoorbeeld bij brandwonden), houd dan het zilver aan de buitenkant.

Verbanddoos ANWB Webwinkel

Verbanddoos

Het nut van een verbanddoos hoeft geen uitleg, maar denk er ook eens aan dat er speciale exemplaren zijn voor warme landen of met extra steriele spullen.

Zonneschermen

In de zon geparkeerde auto's kunnen ware ovens worden. Met een gekookt brein rijdt niet fijn, dus de temperatuur lager houden door van die glimmende zonneschermen achter de ruit, heeft zeker zin.

Anti-ijsdeken

Als je naar besneeuwde oorden afeist is het belangrijk dat je maatregelen neemt om je voorruit (en de rest van je auto) goed vrij te houden. Een anti-ijsdeken en ruitenkrabbers zijn in die gevallen dan ook geen overbodige luxe.

Brandblusser ANWB Webwinkel

Brandblusser

Nog zo'n ding dat niet verder uitgelegd hoeft te worden. Zorg wel voor een goedgekeurde brandblusser, waarvan de vulling nog niet verlopen is. En let op de bevestiging, want een losliggend exemplaar kan een gevaarlijk projectiel worden bij onverwachte (rem)acties.

Gevarendriehoek ANWB Webwinkel

Gevarendriehoek

En denk vooral ook aan de gevarendriehoek: daarmee attendeert u anderen op het feit dat u iets verderop (minimaal 100 meter) met pech langs de kant van de weg staat. In de meeste landen verplicht, net als de brandblusser, het hesje en de verbanddoos.

Blaastest

Met ingang van 1 juli 2012 moesten automobilisten in Frankrijk een alcoholtest (éthylotest) in de auto hebben. Dit zou dan ook gelden voor buitenlandse voertuigen en ook als je alleen op doorreis bent. Die wetgeving bestaat nog steeds, maar de Franse regering staat er niet meer achter. Er zou niet op gecontroleerd worden. Meer info, inclusief de meest recente stand van zaken, houden we bij in dit bericht.

APK keuringsrapport

Lang niet iedereen beseft het omdat het in Nederland niet (meer) nodig is, maar in het buitenland kán er naar een keuringsrapport van de APK gevraagd worden. De consequenties verschillen per land, maar het is beter zeker te zijn en te zorgen dat het APK-keuringsrapport netjes aanwezig is.

Alles voor onderweg in de ANWB webwinkel

Verkeersregels in het buitenland

Winterbanden

Wat moet er in welk land verplicht in de auto liggen?

De blaastest is nog steeds te koop, voor wie hiermee geen risico wil lopen