Toltarieven en goedkoop tanken

Slim zoeken scheelt euro's

Autorijden in het buitenland wijkt soms behoorlijk af van wat wij in Nederland gewend zijn. Zo zijn er in Frankrijk en Italië veel tolwegen, en afrekenen aan de pomp kan heel uiteenlopende resultaten geven. Om de verrassingen zo klein mogelijk te houden, helpt het om via smartphone of navigatiesysteem naar goedkope tankstations te zoeken.

Toltarieven

In veel Europese landen wordt op grote doorgaande wegen tol geheven of er geldt een vignetplicht. Verderop wordt ook uitgelegd hoe deze informatie handig op kaarten en via smartphones te vinden is. Voor vertrek onze interactieve kaart raadplegen is ook een aanrader. Daar is bovendien informatie over de tolbadge van de ANWB te vinden. Plus links met meer informatie over de tol- en vignetplannen van onze directe buurlanden.

Meer over de toltarieven, met kaart

Schaf direct een Autobahnvignet aan

Navigatiesysteem

Navigatiesystemen met POI

Om maar met je navigatiesysteem te beginnen: die bevatten tegenwoordig een schat aan extra informatie. Points of Interest heet dat, en het komt er op neer dat je in de directe omgeving van waar ke op dat moment bent, een lijst kunt krijgen van nuttige locaties: pompstations, restaurants, hotels en campings bijvoorbeeld. Het kan heel lonend zijn om even de autoroute te verlaten om te gaan tanken bij een grote supermarkt in Frankrijk. Of om in Luxemburg even de snelweg te verlaten, want de benzinestations in de buurt van de afritten hebben over het algemeen niet de lange wachttijden omdat alle Nederlanders die naar de zon rijden nog even goedkoop willen tanken. Let op: het gaat hier om points of interest die in het kaartmateriaal zijn verwerkt en die dus achterhaald kunnen zijn.

De meer geavanceerde navigatiesystemen hebben zelf internet aan boord. Meestal zit er daarvoor een sim in het apparaat; zo'n kaartje als je ook in je mobieltje hebt. Maar in tegenstelling tot bij je mobiel, kost dit internet in het buitenland niets extra; de beruchte roamingkosten die smartphone-rekeningen in het buitenland al snel tot astronomische hoogten opstuwen, spelen hier geen rol.

Meer informatie over de adviesprijzen van brandstoffen in Europese landen

 

SmartphoneSmartphones

Smartphones krijgen hun informatie op een andere manier: via de mobiele internetbundel die je zelf hebt ingekocht. Dat kan op twee manieren: met een navigatie-app of met een app die speciale doelen zoekt, en daarbij gps gebruikt. Een voorbeeld: er zijn de nodige navigatie-apps die met behulp van Google-maps een route kunnen aangeven. Maar er zijn ook apps die - met wisselend succes - aangeven waar je in je omgeving goedkope tankstations kunt vinden. En daar willen ze dan meestal ook wel de route voor aangeven. Zo zijn er ook apps voor hotels, campings, restaurants, bezienswaardigheden, de points of interest van een bepaalde streek, noem maar op.

In beide gevallen heb je dus een probleem: de navigatie-app geeft de route naar je einddoel en niet naar de tankstations en dergelijke in je omgeving. En de goedkope brandstof-app brengt u wel naar de pomp, maar houdt geen rekening met je einddoel. Daarnaast kosten beide extra geld door de roamingkosten, waarover hier meer. Het is dus zaak om dit met mate te gebruiken, zeker als je geen maatregelen tegen die roamingkosten hebt genomen.

LandeninformatiePapier nog steeds een goed alternatief

Tarieven van tolwegen bijvoorbeeld veranderen niet dagelijks en die kunt je dus veilig van recent afgedrukt papier lezen. Op de pagina’s met landeninformatie op de anwb-site staan bijvoorbeeld de laatste bekende toltarieven, en je kunt er altijd een printversie laten afdrukken. Gecombineerd met die o zo handige en voor leden gratis routekaarten beschik je dan ook over een prima reisplanner, vrij van extra kosten. Als ondersteuning voor digitale navigatie kan dit heel waardevol blijken.

Bovendien is in veel landen het hebben van navigatiesystemen met flitspaalsignalering verboden. Maar papieren kaarten waar flispalen op gemarkeerd zijn mogen in het algemeen wel.

De ANWB heeft vanouds veel landeninformatie te bieden, en op die pagina’s staat heel veel nuttigs voor reizigers per auto.

Meer informatie over tanken in het buitenland