Navigatiekosten in het buitenland

Pas op voor roamingkosten!

Wie over de grens digitaal navigeert met een smartphone, krijgt al snel te maken met roamingkosten. En die gaan tien tot twintig keer zo hard omhoog als uw kosten voor mobiel internet in Nederland.

Wat zijn roamingkosten precies? Het abonnement van de meeste mobieltjes geldt in Nederland. In het buitenland belt u via een andere provider, die meestal door uw telefoon zelf gevonden wordt. Die rekent dan wel de hoofdprijs, omdat u geen vaste klant bent. Daardoor wordt telefoongebruik ineens onverwacht duur, dat kan wel een factor twintig schelen met de kosten in Nederland.

Die roamingkosten gelden ook voor het internetverkeer van smartphones, en bijvoorbeeld het ophalen van kaartgegevens of points of interest kan dan ineens veel meer kosten, dan de brandstofkosten die u bespaart door even de snelweg af te gaan om goedkoop te tanken. Gelukkig bestaan er ook navigatieapplicaties waarvoor géén internetverbinding benodigd is.

Probeer lokale tarieven te krijgen

Hoge roamingtarieven gelden alleen als u in het buitenland gaat internetten. Een Franse smartphone heeft er in Frankrijk geen last van, net zo min als een Nederlandse smartphone die in Frankrijk via een wifi-hotspot aan het internetten is. Om te beginnen kunt u dus zoveel mogelijk gebruik maken van wifi. Er zijn steeds meer plaatsen waar u hotspots kunt vinden, maar meestal zijn dat nou juist de plaatsen die u op wilt zoeken via internet... En let op: gratis hotspots zonder beveiliging zijn zeer in trek bij identiteitsdieven.

Wifi op de campingHeeft de camping een beveiligd wifi-netwerk, neem dan voor alle zekerheid een Wifi-repeater (versterker) mee. Die sluit u aan op een willekeurig stopcontact en hij zorgt er voor dat een zwak signaal wordt opgekrikt. Handig! 

Maar u kunt wifi ook zelf meenemen: dergelijke met uw mee reizende netwerkjes heten mifi, mobiel wifi dus.

Sim-only en tethering

Nog goedkoper kan het zijn om een sim-only abonnement of prepaid kaart te kopen in het land van uw bestemming. U vervangt de simkaart van uw smartphone als u de grens oversteekt, en u heeft weer lokaal tarief. Nadeel is alleen dat u dan niet meer op uw eigen telefoonnummer te bereiken bent.

Er is een soort tussenoplossing. Android-telefoons kunnen zelf als wifi-hotspot optreden voor andere telefoons of mobiele computers. Tethering heet dat, en het werkt prima als u even hebt uitgevogeld hoe u dat in moet stellen. Er kunnen meerdere apparaten gebruik van maken. Wie bijvoorbeeld zijn oude android-telefoon uit de kast haalt en voorziet van een sim voor het beoogde vakantieland, kan zo voor zijn hele gezin of (klein) reisgezelschap het mifi-internet regelen. U deelt de kosten, en dan is het ineens erg haalbaar om in het buitenland points of interest op te zoeken. En met uw nieuwe telefoon blijft u bereikbaar onder uw eigen nummer.

Bestel je mifi-apparaat en/of simkaart direct online

Bij de ANWB kun je heel voordelig een mifi-apparaat bestellen. En helemaal gemakkelijk: we hebben ook lokale simkaarten voor Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Zo ga je dus geheel voorbereid op pad en kun je meteen online, zodra je aankomt op je bestemming. Je bestelt je mifi-apparaat en simkaart via International Sim.

Mifi buitenland via de ANWB

Let op: flitspaalsignalering in navigatieapparatuur is in veel landen verboden