Laat de airco van je auto nakijken voordat je op vakantie gaat

Niet overslaan tijdens de vakantiebeurt

Een goed functionerende airco is erg belangrijk als je op vakantie gaat. Dat maakt de rit niet alleen comfortabel. Het is ook veilig. Want als het te warm wordt in de auto omdat de airco niet goed werkt, gaat de concentratie omlaag. Laat daarom bij de vakantiebeurt ook goed naar de airco kijken. Ook omdat een vieze airco slecht kan zijn voor de gezondheid.

Elk jaar controleren

Een airco moet eigenlijk elk jaar worden gecontroleerd. En daarbij maakt het niet uit of je de airco nu veel of juist heel weinig gebruikt. Met regelmatig onderhoud voorkom je dat een airco stuk gaat. En een airco repareren of vervangen is een dure aangelegenheid. Zo moet het koudemiddel regelmatig worden aangevuld. Een drooglopende airco gaat zeker stuk. Een slecht werkende airco heeft trouwens ook een negatief effect op het brandstofverbruik

Airconditioning

Slechte airco is ongezond

Een slecht werkende airco kan heel ongezond zijn. Bacteriën en schimmels nestelen zich maar al te graag in de lamellen van een aircosysteem. Zeker als die niet vaak wordt gebruikt. Als dat het geval is, kun je dat ruiken. De airco blaast dan een muffe lucht uit. Uit onderzoek is overigens gebleken dat maar liefst 700.000 automobilisten zich niet bewust zijn van de gezondheidsrisico’s

Airco-onderhoud specialistenwerk

Behalve je garage zijn er ook veel gespecialiseerde bedrijven die de airco kunnen onderhouden of repareren. Maar als je toch bij de dealer of de garage je vakantiebeurt laat uitvoeren, laat  dan expliciet naar je airco kijken. Zodat je je hoofd letterlijk koel kunt houden tijdens de lange vakantierit naar het zuiden. 

Meer over airco en airco onderhoud

Tips voor aircogebruik

  • Open bij een opgewarmde auto eerst de raampjes, zodat warme lucht kan worden afgevoerd. Zo hoeftde airco niet meer te koelen dan nodig is en dat bespaart brandstof.
  • Gebruik bij een handmatige airco de bovenste uitstroomopeningen, dit zorgt voor de optimale warmtecirculatie.
  • Stel bij een volautomatische airco de temperatuur in (bijvoorbeeld tussen 21 en 23oC) en activeer dan de automatische modus door het indrukken van de knop 'AUTO'. In de automatische modus verbruikt een airco een stuk minder dan wanneer je hem toch met de hand bedient.
  • Het glasoppervlak van een auto kan een behoorlijke invloed op het brandstofverbruik hebben. Hoe meer glas, hoe meer opwarming door zonnestraling. Voor veel auto’s is er optioneel een vorm van thermische isolatie leverbaar, bijvoorbeeld speciaal getinte ruiten (vanaf de B-stijl naar achter) waarmee zonlicht geabsorbeerd of gereflecteerd kan worden. Minder opwarming betekent dat er minder koelcapaciteit van de airco nodig is en dus bespaar je brandstof.