Tips voor reizen met kinderen in de auto

Zo blijft het leuk op de achterbank

Het is misschien wel de grootste uitdaging van op vakantie gaan met kinderen: hoe houd je ze de hele rit zoet en rustig? Met deze tips, apps en andere spelletjes hebben ze in ieder geval genoeg te doen. Met een beetje geluk kom jij ook ontspannen aan op de plaats van bestemming.

Tablets en apps

Geef een kind een tablet en je hebt geen kind aan ze. Spelletjes spelen, films kijken, muziek luisteren, lezen, alles kan. Nog geen tablet? Bezoek dan onze webwinkel voor het aanbod in tablets.

Ga naar de webwinkel 

leukste apps voor kinderen Als je al een tablet hebt, download dan genoeg films en apps zodat je kinderen niet te snel uitgekeken raken. Er zijn tegenwoordig talloze (gratis) apps te downloaden waar je kind uren mee zoet kan zijn. De leukste (gratis) apps op een rijtje:

 • My Play Home
 • Jop gaat slapen
 • Pim en Pom
 • Toca Robot Lab
 • Bobbi in de dierentuin
 • Beer en Olaf
 • Angelina Ballerina
 • Barbie I can be
 • Brikki
 • Tumblies

 • Angry Birds
 • Minecraft
 • Hay Day
 • Clash of Clans
 • Candy Crush
 • Pou
 • FIFA
 • Subway Surfers
 • Lego
 • Memory

Spelletjes

Zelfs een tablet kan niet voor eeuwig de aandacht krijgen of hij raakt leeg. Dan is het wel handig om wat andere spelletjes achter de hand te hebben waar je bijna niks voor nodig hebt. Met deze nieuwe en klassieke spelletjes vermaken ze zich net zo goed en zelfs papa en mama kunnen meedoen.

De ANWB Achterbankbingo is een ideaal spelletje voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar oud. Het spel is simpel: kijk onderweg in de auto of je de items op je bingokaart ziet, kruis ze aan en wie als eerste alles gespot heeft, maakt BINGO en wint het spelletje.
Download de bingokaarten

De regels zijn simpel: wie het eerst tien rode auto's heeft gezien wint. Blijft een leuk spelletje en er zijn natuurlijk tientallen variaties op te verzinnen.

Het is niet altijd makkelijk omdat er vaak meer cijfers dan letters op nummerborden staan. Maar een 1 kan ook best een i zijn of een 3 een e. En dan maar kijken wie de gekste woorden kan vinden.

Een klassieker die iedereen wel kent. Spreek de woorden ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’, noem een kleur van het object dat je voor ogen hebt en laat de rest raden welk voorwerp je bedoelt.

Een beroemd spelletje voor degenen met een goed geheugen. Herhaal de zin ‘ik ga op reis en neem mee’ en voeg een voorwerp toe. Bijvoorbeeld: ‘ik ga op reis en neem mee: een koffer.’ De volgende die aan de beurt is herhaalt de zin en het zojuist genoemde voorwerp en voegt daar zelf nog een voorwerp aan toe. Bijvoorbeeld: ‘ik ga op reis en neem mee: een koffer en een tandenborstel.’ Zo komt er steeds iets bij. Ga net zolang door tot iemand een voorwerp vergeet. Dan begint het weer opnieuw.

Gebaseerd op het bekende televisiespel ‘Wie ben ik?’. Een persoon schrijft een persoon of voorwerp op een papiertje. De bedoeling is dat de anderen raden wat er op het papiertje staat door om de beurt vragen te stellen waar alleen met ja of nee op geantwoord mag worden. Bij elke ja mag de persoon die aan de beurt is met vragen stellen nog een vraag stellen, bij nee moet de beurt naar de volgende. Degene die als eerste raadt wat er op het papiertje staat, wint.

Ken je ze nog, de ANWB kinderroutekaarten? Vroeger gratis af te halen in de winkel, maar vanaf deze zomer digitaal op anwb.nl!  Een routekaart met spelletjes, opdrachten, kleurplaten en achterbankbingo. We hebben een routekaart voor je vakantie naar de Alpen, Frankrijk of gewoon lekker in eigen land. Zo begint de vakantie al in de auto!

Download de ANWB Kinderroutekaarten

Lezen, kleuren, puzzelen

kinderen in de autoLezen, kleuren en puzzelen blijven succesvol als tijdverdrijf bij kinderen. Lees de tips om ze nog makkelijkere en leuker te maken voor onderweg en bekijk in de webshop het aanbod (e-)boeken en puzzelboekjes.


Ga naar de webwinkel

Wie in een goed boek zit, vergeet de tijd en laat dat nu net de bedoeling zijn in de auto. Let wel op dat je kind geen wagenziekte heeft, dan is lezen helaas geen goed idee. Willen ze toch een verhaal horen, denk dan aan luisterboeken. Met een koptelefoon op gaan ze helemaal op in het verhaal terwijl jij rustig een gesprek kan voeren. 

Kleuren blijft klassiek tijdverdrijf voor in de auto. Er zijn speciale autotafeltjes te koop die je op schoot kunt houden zodat je een vlakke ondergrond hebt om te kleuren. Stiften of potloden kunnen bijvoorbeeld in een beker in de bekerhouder. Neem lege blaadjes of kleurboeken mee.

Boeken met opdrachten, puzzels of denkspelletjes zijn nog steeds populair bij kinderen. Vaak leren ze er ook nog wat van. In de webwinkel vind je een aantal puzzelboekjes.

Pauzeren

kinderen onderweg aan het spelenOm de twee uur rijden een kwartiertje rust is een goed uitgangspunt voor beweging tussendoor. In dat kwartiertje kunnen je kinderen even hun energie kwijt. Neem een bal mee waar je meteen bij kunt om te kunnen voetballen of overgooien. Of zoek een parkeerplaats uit met wat speeltoestellen, zodat ze daar naar hartenlust kunnen spelen. Zo'n pitstop is natuurlijk ook een ideaal moment voor een bezoekje aan de wc.

Pech met het gezin

Het laatste wat je wilt, is met je kinderen met pech langs de weg komen te staan. Laat autopech je vakantie niet verpesten en sluit Wegenwacht Europa af. In veel Europese landen helpen onze zusterclubs je dan uit de brand, zoals je in Nederland gewend bent. In totaal staan er in en buiten Europa zo'n 7.000 buitenlandse Wegenwachten voor je klaar!

Lees meer over Wegenwacht Europa