Welke soorten elektrische auto's zijn er?

Over volledig elektrisch, range extenders en plug-in hybrides

Globaal zijn er drie typen auto's die geheel of deels op elektrische stroom kunnen rijden. Die met alleen een elektromotor, de types voorzien van een elektromotor met range extender en de plug-in hybrides. Wat zijn nu de verschillen en de voor- en nadelen?

Volledig elektrisch

Nissan LeafVolledig elektrische auto’s hebben uitsluitend een elektromotor. Er hoeft dus geen dure brandstof in. Bovendien stoten ze tijdens het rijden geen schadelijke stoffen uit. De Nissan Leaf is een voorbeeld van een volledig elektrische auto. Een langere rit zul je met dit type wagen zorgvuldig moeten plannen, want je reis eindigt zodra de stroom op is. Bij een volledig elektrische auto is dat in de praktijk doorgaans na 150 kilometer. Daarna zul je de auto weer moeten opladen. Dat kan op verschillende manieren, maar is een tijdrovende bezigheid.

+ stroom is voordeliger dan brandstof, goed voor het milieu
beperkte actieradius, langere laadtijd

Range extender

Opel AmperaElektrische auto’s met een range extender rijden ook volledig op stroom. Met dit verschil, dat er een kleine brandstofmotor aan boord is voor wanneer de stroom op dreigt te raken. Die brandstofmotor drijft niet de wielen aan, maar laadt de accu bij. Zo kun je de reis elektrisch vervolgen, al komt de stroom dan niet meer uit de muur, maar wordt-ie gemaakt met behulp van benzine of diesel. Een range extender-auto zul je dus wel degelijk moeten tanken. De Opel Ampera is een voorbeeld van een elektrische auto met een range extender.

+ normale actieradius, nog altijd zuiniger dan een reguliere brandstofauto
verbruikt (een beetje) fossiele brandstof en is daardoor minder goed voor het milieu

Plug-in hybride

Toyota Prius Plug-in Hybrid

Een hybride auto heeft zowel een brandstof- als een elektromotor. Wanneer je de accu’s ook aan het stopcontact kunt laden, spreken we van een plug-in hybride. Dankzij een groter accupakket kun je met een plug-in hybride grotere afstanden volledig elektrisch rijden. Is de stroom op, dan rijd je op de brandstofmotor verder. De Toyota Prius Plug-in Hybrid is een voorbeeld van een plug-in hybride.

+ normale actieradius bij het gebruik van de brandstofmotor
als je echt zuinig wil rijden, moet je het accupakket continu tussentijds bijladen, hij verbruikt ook fossiele brandstof en is daardoor minder goed voor het milieu

Begrippen en afkortingen

Welke modellen zijn er?