Peugeot 208 Auto van het Jaar 2020

Kleine Fransoos verslaat Tesla en Porsche

Na de uiterst spannende verkiezing van 2019, waarin de elektrische Jaguar i-Pace op punten op gelijke hoogte stond met de Alpine A110, maar won door meer eerste plekken, is de overwinning dit jaar een stuk duidelijker afgetekend.

Na de eerste overwinning van een volledig elektrische auto in 2019, was het de vraag of de Tesla Model 3 en de Porsche Taycan dat kunstje konden herhalen. Ze moesten genoegen nemen met respectievelijk de tweede en derde plek, want Peugeot's kersverse B-segmenter versloeg ze met een ruime voorsprong in punten. 59 juryleden mochten ieder 25 punten verdelen over de zeven finalisten, waarvan maximaal 10 punten per auto en de punten minimaal verdeeld over 5 auto's. Met 281 unten is de Peugeot 208 de afgetekende winnaar, liefst 39 punten meer dan de Model 3. 

Prijs is ook wegwijzer voor consument 

De bekendmaking was aan de vooravond van de belangrijkste autoshow van het jaar, de Salon van Genève in Zwitserland. De prijs is niet alleen een erkenning voor de fabrikant, maar helpt ook de consument bij het kiezen van een goede auto. De juryleden heeft bij zijn keuze onder meer duidelijk gelet op de mate van innovatie, op veiligheid en prijs/kwaliteitsverhouding. Zaken die ook voor de consument van belang zijn. Namens de ANWB zit autospecialist Gert Wisse in de jury. Nederland telt drie juryleden. Verder zijn dat Jaco Bijlsma van de Autovisie en Peter Hilhorst van de Telegraaf.

Meer over de verkiezing Auto van het jaar