Jaguar iPace Auto van het Jaar 2019

Jaguar verslaat nipt Alpine A110

De Jaguar i-Pace is Auto van het Jaar 2019. De elektrisch aangedreven gezinsauto versloeg in een zeer spannende eindstrijd de Alpine A110.

Nooit eerder was er na de stemming van de zestig juryleden uit 23 landen een gelijkspel. De Jaguar iPace en de Alpine A110 eindigden beide met 250 punten op de eerste plaats. Maar omdat er maar één winnaar van de Auto van het Jaar verkiezing kan zijn, is vervolgens gekeken naar de voorkeurstemmen die de auto’s kregen van de juryleden. Die strijd won de Jaguar nipt met een score van 18 punten tegen 16 voor de Alpine.

Overigens ging de strijd lange tijd gelijk op en maakten zeer lang ook de Kia Ceed, de Citroën C5 Aircross en de Ford Focus kans om winnaar te worden. De Ceed werd uiteindelijk derde met 247 punten.

Prijs is ook wegwijzer voor consument 

De bekendmaking was aan de vooravond van de belangrijkste autoshow van het jaar, de Salon van Genève in Zwitserland. De prijs is niet alleen een erkenning voor de fabrikant, maar helpt ook de consument bij het kiezen van een goede auto. De juryleden heeft bij zijn keuze onder meer duidelijk gelet op de mate van innovatie, op veiligheid en prijs/kwaliteitsverhouding. Zaken die ook voor de consument van belang zijn. Namens de ANWB zit autospecialist Gert Wisse in de jury. Nederland telt drie juryleden. Verder zijn dat Jaco Bijlsma van de Telegraaf/Autovisie en Ton Roks van het tijdschrift Octane.

Meer over de verkiezing Auto van het jaar

Lees hier de test van de Jaguar iPace