Volvo XC40 Auto van het Jaar 2018

De Volvo XC40 is Auto van het Jaar 2018. De Zweed versloeg met afstand de Seat Ibiza en de BMW 5-serie.

Volvo XC40

Met maar liefst 325 punten is de Volvo XC40 overtuigend winnaar geworden van de Auto van het Jaar verkiezing 2018. De Zweedse crossover versloeg daarmee de Seat Ibiza (242 punten) en de BMW 5-serie (226 punten). De XC40 kreeg van vrijwel alle juryleden veel punten en had dus niet alleen de voorkeur van bepaalde Europese regio's.

Bekijk de ANWB test van de Volvo XC40

 

Prijs is ook wegwijzer voor consument 

De bekendmaking was aan de vooravond van de belangrijkste autoshow van het jaar, de Salon van Genève in Zwitserland. De prijs betekent niet alleen ruime erkenning voor fabrikant Volvo, maar is ook waardevol voor consumenten die op zoek zijn naar een nieuwe auto. De 60 juryleden komen uit 23 Europese landen en hebben hun sporen verdiend in de autojournalistiek. Bij hun keuze is onder meer duidelijk gelet op de mate van innovatie, op veiligheid en prijs/kwaliteitsverhouding. Zaken die ook voor de consument van belang zijn. Namens de ANWB zit autospecialist Gert Wisse in de jury. Na een voorronde waarin uit alle nieuwe auto's van 2018 zeven finalisten werden genomineerd, vond de eindstrijd plaats.

Volvo XC40 wint op veilig en connectiviteit

Veiligheid. Dat is al jaren het sterke punt van de Zweedse Volvo. En met de XC40 laat het merk opnieuw zien daarin beter te zijn dan de concurrentie. Zo heeft elke XC40 een soort co-piloot aan boord die andere voertuigen, fietsers, voetgangers en dieren herkent. Rem jij niet voor ze, dan grijpt de auto zelf in. Nog zoiets knaps: raak jij onbedoeld van de weg dan zal de XC40 zichzelf automatisch terug de weg opsturen. En ook dat zit dus op elke XC40. Verder rijdt de XC40 gewoon heel erg goed. De besturing is mooi precies, de vering afgestemd op een comfortabele rit en de diverse motoren zijn levendig en schoon.

Pakketje laten afleveren in je auto

Verder speelt Volvo al handig in op de nabije toekomst met een aantal digitale diensten die je activeert met behulp van je mobiele telefoon en een app. Je kunt op deze manier je auto uitlenen aan een bekende, zonder dat je hem de sleutel geeft. Je kunt tevens bepalen welke uren of dagen hij de auto gebruikt. Maar je kunt ook een postbezorger een pakketje laten afleveren in de achterbak van de XC40 terwijl deze geparkeerd staat en je zelf ergens anders bent. De chauffeur ontvangt van de XC40-eigenaar een code waarmee hij eenmalig één minuut de achterklep kan openen en sluiten. Voor de rest zal de auto niet functioneren.

Volvo heeft diensten zoals deze nog in ontwikkeling maar zegt dat het binnen zo’n anderhalf jaar actief zal zijn in een aantal landen. Het is niet bekend wanneer dit in Nederland zal starten. Wat mag de Volvo XC40 dan kosten? Hij is er vanaf € 39.975 en voor dat geld krijg je een 1,5 liter driecilinder goed voor 150 pk.

Meer over de verkiezing Auto van het jaar