Finalisten Auto van het Jaar 2021

Drie elektrische auto's onder de zeven kanshebbers

De jury is er uit: een van deze zeven personenwagens wordt de Auto van het Jaar 2021!

De huidige auto van het Jaar is de Peugeot 208. De auto’s die strijden om die titel van hem over te nemen zijn:

Citroën C4

Cupra Formentor

Fiat 500e

Land Rover Defender

Skoda Octavia

Toyota Yaris

Volkswagen ID.3

 

De zeven finalisten zijn gekozen door 59 juryleden uit 24 Europese landen. Voor Nederland zit namens de ANWB Gert Wisse in deze jury. De twee andere Nederlandse juryleden zijn Jaco Bijlsma (Autovisie) en Peter Hilhorst (Telegraaf). De zeven finalisten komen voort uit een zogeheten longlist. Daarop stonden dit jaar 29 auto’s die in 2020 nieuw op de markt zijn verschenen. Deze 7 finalisten vormen de zogeheten shortlist. Op 1 maart aanstaande wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

Liefhebbersauto en EV's

Meest opvallende auto in dit lijstje is de hierboven afgebeelde Cupra Formentor. Cupra is een nieuw merk, dat sterke verwantschap vertoont met zustermerk Seat. Cupra maakt uiterst potente auto’s en zal later dit jaar ook met een elektrische auto komen. De Formentor is vooral een pijlsnelle liefhebbers-SUV. Best opmerkelijk dat zo’n sportieve, benzinegestookte auto in deze tijd van milieubewustzijn en de opkomst van EV’s tot de laatste 7 is doorgedrongen.

In de shortlist lijst staan drie eV’s. Dat wil zeggen dat de Volkswagen ID.3 louter met elektrische aandrijving te koop is. Van de C4 en de Fiat New 500 zijn naast versies met brandstofmotoren ook elektrische versies verkrijgbaar. Overigens haalde de in Nederland zeer populaire elektrisch aangedreven Polestar 2 de shortlist niet.  

Lees meer over de Auto van het Jaar-verkiezing