Occasiontest Fiat Panda (2003/2011)

Zoek andere autotests

Fiat Panda: beregoed!

De tweede generatie Fiat Panda is als occasion nog steeds zéér populair. Dat is terecht, deze panda biedt een uitstekende mix van eigenschappen die voor een auto in de compacte klasse van belang zijn: ruimte, comfort, bescheiden verbruik en hij is ook nog betrouwbaar.

Korte introductie

  • Tijdloos uiterlijk
  • Rijdt erg goed voor deze klasse
  • Ruimte voor vier volwassenen
  • Zeer goede betrouwbaarheid
  • Volop concurrentie

Over de Fiat Panda

Waar praten we over?

Deze tweede generatie-Panda is een groot succesnummer geworden, de productie heeft het miljoen ruim overschreden. Zo weinig mogelijk technische varianten en minimale uiterlijke wijzigingen hebben de Panda ook economisch tot een heel goed product gemaakt. Dat komt voor een deel ook de consument ten goede, want de prijs van de Panda is in al die jaren nauwelijks veranderd.

Dit vindt de Wegenwacht

Kwalitatief is de Panda een heel goede auto. Er zijn bij de Wegenwacht wel enkele elektronische euveltjes bekend, maar die zijn vrijwel zonder uitzondering onschuldig. Zo trilt het hoofdrelais in de zekeringkast wel eens los. Dan houdt de panda ermee op, maar dat is een kwestie van aandrukken. Vocht in de stekker van de motormanagement-computer zorgt ook voor storing, dat wordt in het ergste geval een nieuwe stekker. Een losse massakabel laat de motor ook stoppen, maar ook dat is een kleinigheid. Verder is de Panda heel betrouwbaar!

Uitvoeringen en varianten

Er zijn vier motoren in deze Panda geleverd. De 1,1 liter benzinemotor met 40 kW/54 pk lijkt op papier niet veel onder te doen voor de 1,2 liter met 44 kW/60 pk. Laatstgenoemde is een veel moderner motor en verdient door zijn souplesse en lager brandstofverbruik beslist de voorkeur. De Panda 100HP met 74 kW/100 pk 1,4 liter motor is in ons land een uitzondering, hetzelfde geldt voor de 1,3 liter JTD met 51 kW/70 pk, die hier fiscaal nooit aantrekkelijk was. De Panda kent enkele vaste uitvoeringen als Actual (herkenbaar aan de zwarte bumpers) en Active met de 1,1 liter motor en Emotion en Dynamic met de 1,2 liter. Daarnaast is er een enorm aanbod tijdelijke en soms langer meelopende versies geweest, zoals Sky, Young, Magic, Class, Sportsound, Navigator en Perlina. Het is niet eenvoudig precies vast te stellen met wat voor Panda je te maken hebt.

De Fiat Panda als occasion

De spreiding in het occasionaanbod van de Fiat Panda is opvallend groot. Dat komt doordat het model zo lang heeft meegelopen. Zelfs toen de nieuwe Panda er was, is dit model nog een tijdlang nieuw te koop geweest. Daardoor kan er bijna tien jaar leeftijdsverschil bestaan tussen de ene en de andere Panda en in essentie is het nog steeds dezelfde auto. Het goede is dat er voor bijna elk bescheiden budget wel een Panda is te vinden. Je komt ze tegen met astronomische kilometerstanden en sommige rijden niet meer dan een paar duizend kilometer per jaar. Beide uitersten hebben hun voor en tegen. Een auto die alleen maar korte stukjes rijdt en nooit echt warm wordt, maakt ‘tropenkilometers’. De vraag is dus hóe die weinige kilometers zijn afgelegd.

De proefrit

Voor een auto in deze compacte klasse rijdt de Panda uitstekend. De standaard vier portieren zijn er niet voor niets, want vier volwassenen kunnen in de Panda opmerkelijk goed zitten. We hebben er ook wel eens grotere afstanden met vier man in gereden en ook dat ging verbazingwekkend goed. De elektrisch bekrachtigde besturing is een tikje doods en door de hoge zit voel je zijdelingse bewegingen wat sterker, maar het veercomfort is erg goed. De 1,2 liter motor is lekker soepel en sterk genoeg. Als normaal verbruik mag je rond 1 op 17 verwachten, als je alleen stadsverkeer rijdt, is dat uiteraard iets meer. Met de 1,1 zit je eerder rond 1 op 15.

Met dank aan FIVAN Auto Amersfoort | www.fivan-auto.nl

Conclusie

Simpel: de Fiat Panda is één van de allerbeste compacte auto’s in jaren. Dat geldt niet alleen voor de ruimte en het keurige comfort, ook kwalitatief is de Panda getuige het kader van de wegenwacht een prima ding, waaraan zelden grote, onverwachte onkosten komen. Die zekerheid is vooral bij zo’n budgetauto heel veel waard.

Gerelateerde autotests

Meer autotests: ANWB autotest

Koerslijst

Bereken de waarde van je auto op basis van het kenteken.

of zoek op merk en type

ANWB Autoverkoopservice

Ben je eigenaar van een FIAT en wil je deze verkopen?