Occasiontest Citroën Berlingo (1996/2008)

Zoek andere autotests

Volop ruimte voor het gezin

Citroën en Peugeot, samen het PSA-concern, zagen medio jaren negentig als eerste dat er een markt moest bestaan voor een personenautoversie van een kleine bestelwagen. Resultaat: de Berlingo en de identieke Peugeot Partner, die samen heel succesvol zijn geworden.

Korte introductie

  • Lekkere no-nonsense uitstraling
  • Heel veel interieurruimte
  • Lekker comfortabel, ook op lange stukken
  • Olielekkage en elektronische euvels
  • Bedrijfsauto-imago

Over de Citroën Berlingo

Waar praten we over?

Overal waar hier Citroën Berlingo staat, mag je oom Peugeot Partner lezen, want die twee verschillen echt alleen door de logo’s op de grille en het stuur. Oorspronkelijk is dit tweetal ontwikkeld als lichte bedrijfsauto. In die vorm zijn er in ons land ook heel veel verkocht, ook aan particulieren, toen dat belastingtechnisch nog interessant was. Daarnaast was er minstens een personenautoversie met zijruiten en een achterbank. Dat blijkt een ideale auto te zijn voor mensen die behalve passagiers ook wel eens wat anders hebben te vervoeren en voor wie een luxueuze MPV helemaal niet hoeft. Sterker nog, de Berlingo biedt met de achterbank omgeklapt veel meer ruimte dan vrijwel elke MPV. Als je wars van uitstraling en zo bent, kun je hieraan een betaalbare, praktische en heel ruime gezinsauto hebben.

Dit vindt de Wegenwacht

De Berlingo deelt zijn techniek met veel andere modellen en de euvels komen daarmee ook overeen. Berucht is olielekkage op de koppakking. Op zich niet erg zolang er genoeg olie is, maar die olie kan de dynamo ruïneren, of de distributieriem aantasten, met kans op grote motorschade. Elektronica speelt de Berlingo ook parten. Er zijn diverse onschuldige euveltjes bekend, gevaarlijk is vooral de koelvin die niet start. Als dat niet tijdig wordt opgemerkt, kan de motor oververhit raken. De contactsleutel wordt soms niet herkend en de schokschakelaar die de brandstoftoevoer bij een ongeval afsluit werkt soms ook onbedoeld.

Uitvoeringen en varianten

De Berlingo is lang geproduceerd. Altijd waren er enkele motoren beschikbaar, dat aanbod volgde de ontwikkelingen bij PSA, waardoor je nu diverse motoren in gebruikte Berlingo’s kunt tegenkomen. Het aanbod begon met 1,4 liter (55 kW/75 pk) en 1,8 liter (66 kW/90 pk) benzinemotoren. In 2001 is de 1,8 vervangen door een 1,6 liter zestienklepper met 80 kW/108 pk. De 1,9 liter diesel levert 51 kW/71 pk, in 2000 verscheen de 2.0 HDi met 66 kW/90 pk. In 2006 maakte die weer plaats voor de nieuwe 1.6 HDi met naar keuze 55 kW/75 pk of 66 kW/90 pk. Alleen in de eerste bouwjaren hadden ook de personenauto-uitvoeringen maar één schuifdeur (rechts), later werden dat er twee. In het najaar van 2002 was er een uiterlijke facelift, met een heel nieuw front en inwendig wat detailwijzigingen. De eenvoudige personenauto-uitvoering heet Cinqspace, de rijker uitgeruste versie heet Multispace.

De Citroën Berlingo als occasion

De Berlingo is bij uitstek een no-nonsense auto. Je koopt er een die naar je zin is, je bent wars van moderne fratsen en zo en dus is het geen bezwaar om lang met je Berlingo door te rijden. Dat is bijzonder verstandig, want juist zo hou je de kosten per kilometer heel overzichtelijk. Het aanbod gebruikte Berlingo’s is mede hierdoor enorm gevarieerd. Voor heel kleine bedragen kun je al een heel redelijk exemplaar vinden. De diesels zijn vrij schaars en hebben vaak enorme kilometerstanden.

De proefrit

De Berlingo rijdt veel prettiger dan veel mensen denken. In het simpel afgewerkte interieur ontstaat wel erg veel motorgeluid. Er zitten wel heel redelijke voorstoelen in en veercomfort en bedieningsgemak zijn op het niveau dat je van een Citroën verwacht. Opmerkelijk is dat de Berlingo ook rond het stuur erg ruim is, waardoor mensen met een groter postuur dan gemiddeld hier vaak wèl goed in kunnen zitten. De Berlingo houdt zich ook op lange afstanden heel goed, door z’n grote ruimte-aanbod is dit een welhaast ideale vakantieauto.

Met dank aan Autobedrijf Alewijn Ott, Alkmaar | www.alewijnott.nl

Conclusie

Een zeer ruime, praktische en best comfortabele no-nonsense gezinsauto, zo laat de Citroën Berlingo (en de Peugeot Partner) zich het beste omschrijven. Technisch is er best wat op aan te merken, maar als je láng doorrijdt, blijven de kosten per kilometer toch heel laag.

Gerelateerde autotests

Meer autotests: ANWB autotest

Opel-Karl_ANWB-Private-Lease_1520x855.jpg

Je privéauto leasen via de ANWB

Ben je op zoek naar een nieuwe auto, maar heb je liever geen onverwachte kosten? Kies dan voor ANWB Private Lease! Je hoeft alleen nog te tanken.

Bekijk het aanbod

Koerslijst

Bereken de waarde van je auto op basis van het kenteken.

of zoek op merk en type

ANWB Autoverkoopservice

Ben je eigenaar van een CITROEN en wil je deze verkopen?