Autotest Toyota Aygo

Zoek andere autotests

Hippe vogel

Toyota Aygo | prijs vanaf: € 9695 | in de showroom vanaf: juli 2014
Jun 2014 - Frank Buma

De Toyota Aygo is de meest uitgesproken telg van de stadsautodrieling met Peugeot en Citroën. Maar de verregaande personalisatie-mogelijkheden maken niet het belangrijkste verschil.

Conclusie

De nieuwe Toyota Aygo is dé stadsauto van dit moment. Niet alleen is het wagentje in verregaande mate aan je eigen smaak aan te passen, de importeur biedt ook een aantrekkelijke financiering waardoor je al voor 129 euro in de maand onderweg kunt zijn. De beste stadsauto is het echter niet: concurrenten als de Volkswagen-drieling, de Kia Picanto en de Hyundai i10 bieden voor hetzelfde geld een ruimer, comfortabeler en beter afgewerkt alternatief.

Type auto en prijs

In 2005 presenteerden Toyota, Peugeot en Citroën een gezamenlijke stadsauto. De Aygo, 107 en C1 verschilden alleen qua uiterlijk van elkaar, al moest je daar wel goed voor kijken. De Aygo had een streepje voor vanwege zijn spreekwoordelijke Japanse betrouwbaarheid. Iets wat het wagentje tot de dag van vandaag geen windeieren legt; de restwaarde van een tweedehands Aygo is nog altijd hoog. De Japanners en Fransozen zagen hun voorsprong in het segment de laatste jaren slinken door toenemende concurrentie uit Korea en een eigen drieling van de Volkswagen groep. Een nieuwe modelgeneratie moet hun plaats op het erepodium weer veiligstellen. De Toyota heeft het meest uitgesproken uiterlijk, dat ook nog eens in verregaande mate valt te personaliseren. Met een vanafprijs van € 9.695 is het de duurste van de drie, maar hij biedt dan ook een jaar extra garantie. Bovendien vraagt de concurrentie voor hun stadsauto’s soortgelijke bedragen.

Hoe rijdt de Toyota Aygo

De nieuwe Aygo rijdt beter dan zijn voorganger. Het motorgeluid is flink teruggeschroefd - de driecilinder benzinemotor in het vooronder kon nogal een keel opzetten - en de auto is comfortabeler geveerd en gedempt. Dat is niet alleen prettig in de stad, maar ook op de buitenwegen: korte oneffenheden worden minder nadrukkelijk doorgegeven. Hoewel de Aygo oorspronkelijk is ontwikkeld voor stadsgebruik, bleek hij ook op de snelweg te worden ingezet. Mensen die met de kleine Toyota gaan forensen, zullen blij verrast zijn met de volwassen wijze waarop de Aygo aandoet. Toch is het (net als zijn broertjes) de kleinste vierpersoons stadsauto die je op dit moment kunt kopen. De snelheidsbeleving achter het stuur is groter dan je in werkelijkheid vaart maakt: in de stad is de Toyota kwiek, maar op de snelweg krijgt hij het boven de 110 kilometer per uur moeilijk. Wil je vlug een vrachtwagen inhalen, dan zul je terug moeten naar de derde (!) versnelling. Gelukkig schakelt de Aygo kort en stevig. Een aandachtspuntje voor wie met de Toyota de snelweg op wil: de motor mag dan minder lawaai maken, het windgeruis klinkt daardoor des te heviger.

De Toyota Aygo van binnen

Van de spiegelkappen tot de dorpellijsten kun je de Aygo naar je eigen smaak samenstellen. Ook binnenin valt er het nodige aan te passen. Een fraaie toevoeging is het optionele 7-inch display, compleet met Mirror Screen. Deze functionaliteit maakt het mogelijk het scherm in de auto te koppelen aan dat van je smartphone, zodat je jouw mobieltje kunt bedienen vanaf het touchscreen. In theorie zou je kunnen navigeren vanaf het internet. Helaas is Mirror Screen vooralsnog voorbehouden aan een beperkt aantal Android-toestellen. Heb je een iPhone of zie je op tegen de meerkosten die navigeren vanaf je mobiele telefoon nu eenmaal met zich meebrengen, dan kun je de Toyota apart uitrusten met een routeplanner. Daar is de fabrikant trots op, want Peugeot en Citroën bieden die mogelijkheid niet. Of er veel gebruik van zal worden gemaakt, is maar de vraag: voor het navigatiesyteem moet een meerprijs worden betaald bóvenop die van het 7-inch display. Alle toeters en bellen kunnen niet verhullen dat de Aygo blikkerig aandoet. Bovendien biedt hij weinig interieurruimte. Stuur en dashboard vormen één geheel wanneer je het stuur probeert te verstellen. Dat kan alleen in de hoogte, maar desondanks komt het interieur erg naar je toe. Aan de achterzijde van het dak hebben de Japanners twee speelse ‚bobbels’ gecreëerd, waardoor de Toyota meer hoofdruimte biedt dan zijn Franse broertjes. De voorstoel heb je als volwassene hoe dan ook tussen je benen. In zijn voorganger paste nog geen kratje bier, maar nu kun je met de Aygo fatsoenlijk boodschappen doen. Pas wel op bij het inparkeren; door zijn scherpe lijnen is het wagentje met name schuin naar achteren slecht te overzien.

De Toyota Aygo en het milieu

Toyota levert de nieuwe Aygo met een 1.0-liter driecilinder benzinemotor, goed voor 69 pk en een uitstoot van 88 gram CO2. Dat is dusdanig schoon, dat de stadsauto in aanmerking komt voor 14 procent bijtelling. Een start/stop-systeem is standaard.

Gerelateerde autotests

Meer autotests: ANWB autotest