Autotest Renault Twingo

Zoek andere autotests

Wel opgevoed

Renault Twingo | prijs vanaf: € 9990 | in de showroom vanaf: Augustus 2014
Aug 2014 - Frank Buma

De nieuwe Renault Twingo is minder eigenwijs dan zijn iconische voorganger. Dat is jammer, al krijg je er een hoop voor terug. De twee extra deuren springen het meest in het oog, maar de onderhuidse veranderingen zijn misschien nog wel belangrijker.

Conclusie

Hij is misschien minder eigenwijs dan voorheen, de Twingo 2.0 is wel een betere auto geworden. De styling is speels en het prijskaartje vriendelijk; met de eenvoudigste motorisering kun je al prima uit de voeten. Bovendien rijdt het Renaultje leuker dan de concurrentie.

Type auto en prijs

De eerste Twingo zag in 1993 het levenslicht en was zo'n doorslaand succes, dat Renault er 21 jaar lang nauwelijks iets aan veranderde. In de tussentijd vervijfvoudigde het aantal concurrenten. Auto's die stuk voor stuk meer luxe, gebruiksgemak en veiligheid boden. Voor de nieuwste generatie van het succesmodel begonnen de Fransen niet alleen met een schone lei, ze sloegen ook de handen ineen met een andere autofabrikant. De Twingo III is ontwikkeld in samenwerking met Smart. Het is een van de vele veranderingen die heeft plaatsgevonden. Voortaan heeft de stadsauto vijf deuren en de motor ligt áchterin. Met een vanafprijs van € 9.990 blijft de kleine Renault net onder de psychologische grens van 10.000 euro.

Hoe rijdt de Renault Twingo

De nieuwe Twingo is achterwielaangedreven en dat zie je niet vaak in dit segment. De aandrijving is een logisch gevolg van de samenwerking met Smart, wiens stadsauto's altijd achterwielaangedreven zijn. Achterwielaandrijving wordt in een adem genoemd met sportiviteit, maar je hoeft achter het stuur van de Renault heus geen helm op. In de showroom kun je kiezen uit twee driecilinder benzinemotoren: eentje mét en een zonder turbo. Het vermogen loopt uiteen van 70- tot 90 pk (52 tot 66 kW). Wij reden beide versies en hoewel de sterkste krachtbron bij een hoger toerental meer trekkracht biedt, zijn de onderlinge verschillen maar klein. Dat geldt niet voor je portemonnee: de driecilinder turbo is ruim 2 mille duurder dan de ongeblazen variant én minder zuinig aan de pomp. Welke motorisering je ook kiest: het is leuk om in de Twingo onderweg te zijn. De Renault stuurt weliswaar wat licht, maar eenmaal in de stad heb je daar alleen maar profijt van. Wel is de auto achter hard gedempt. In combinatie met zijn kleine draaicirkel voelt de Twingo wendbaarder dan de concurrentie. Je vindt eenvoudig een fijne zit achter het dikke stuurtje. De van Smart afkomstige stoelen doen aan als sportmodellen, al hebben ze ter hoogte van je onderrug een nadrukkelijke bult. We kunnen ons voorstellen dat zoiets op lange ritten gaat irriteren. Waar we hoe dan ook niet vrolijk van werden, is de beperkte ruimte in de voetenbak. De wielbasis is vergroot en de aandrijving verhuisd, zodat de voorwielen nu verder in kunnen draaien. De bestuurder betaalt daarvoor de prijs: er is naast het koppelingspedaal geen plaats om je voet weg te zetten.

De Renault Twingo van binnen

Op basis van de specificaties zou je je zorgen kunnen maken over de beschikbare binnenruimte in de nieuwe Twingo. Die vrees is ten dele gegrond: weliswaar is deze generatie 10 centimeter korter dan zijn voorganger, maar door het verplaatsen van de motor en het vergroten van de wielbasis kunnen er nog steeds vier volwassenen mee. Ritten die langer duren dan 15 minuten zijn voor volwassen achterpassagiers niet aan te raden: de beenruimte houdt op de achterbank niet over - wie kiest voor het optionele open dak, laat inzittenden boven de 1.90 meter beter thuis - en de zitting van de bank is vervelend kort, zodat je met opgetrokken benen achterin zit. Voorin heb je geen reden tot klagen: voor een kleine auto biedt de Twingo daar opvallend veel ruimte. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn de krachtbron en de bagageruimte niet van plek gewisseld. Onder de 'motorkap' kun je de ruitensproeiervloeistof bijvullen, maar de fles moet gewoon achterin. Je bagage vind dan een plaatsje bovenop de motor (er zit nog wel een schotje tussen, met een dikke piepschuim onderkant tegen de hitte): bij het doen van de weekendboodschappen moet de rugleuning van de achterbank al gauw plat worden geklapt. De rugleuning van de passagiersstoel kun je ook vlak leggen, zodat je probleemloos langere voorwerpen (tot 2.20 meter) kunt vervoeren. Renault verdient een pluim voor de puike afwerking van de Twingo: de auto doet kwalitatief goed aan, met een speels interieur dat je ook nog eens naar hartenlust kunt personaliseren. In een poging een goedkoop alternatief te bieden voor het kostbare optionele navigatiesysteem, slaan de Fransen helaas de plank mis. Je kunt in de Twingo ook navigeren met behulp van je smartphone, maar de houder zit ter hoogte van de radio en niet aan het raam. Tijdens het opdoen van onze eerste rij-indruk verloor het toestel geregeld het signaal van de GPS. Bovendien kun je je afvragen hoeveel voordeliger het navigeren met je telefoon is, wanneer je eenmaal naar het buitenland gaat.

De Renault Twingo en het milieu

Welke driecilinder je ook kiest, de Twingo stoot nooit meer dan 99 gram CO2 uit. Beide motoriseringen beschikken bovendien over een standaard start/stop-systeem.

Gerelateerde autotests

Meer autotests: ANWB autotest

Koerslijst

Bereken de waarde van je auto op basis van het kenteken.

of zoek op merk en type

ANWB Autoverkoopservice

Ben je eigenaar van een RENAULT en wil je deze verkopen?