Autotest Peugeot 107

Zoek andere autotests

Populaire, goedkope stadsauto

Peugeot 107 | prijs vanaf: € 9190 | in de showroom vanaf: 2008
Dec 2011 - Gert Wisse

De Peugeot 107 is de best verkochte stadsauto van het moment. De auto is op de grille na trouwens precies hetzelfde als de Citroën C1 en Toyota Aygo. Alles wat in deze test dus voor de Peugeot geldt, geldt ook voor die twee andere kleine stadsauto’s. Eigenlijk heeft de Peugeot 107 maar één achilleshiel: hij is al zes jaar op de markt. Het wordt tijd voor een opvolger!

Conclusie

De Peugeot 107 is een slimme, kleine auto met handige gebruiksmogelijkheden. Hij is bovendien goedkoop in aanschaf en in gebruik. Een ideale stadsauto dus. Vooral op de snelweg merk je duidelijk dat er hier en daar wat compromissen zijn gedaan om de prijs laag te houden. Zo is hij bij 120 km/h behoorlijk rumoerig en ook voelen de materialen goedkoop aan. Je kunt er met z’n vieren in, maar bagageruimte is er nauwelijks.

Type auto en prijs

De Peugeot 107 is er als drie- en vijfdeurs. De goedkoopste versie kost volgens de prijslijst € 9.190. Rijd je met deze vier jaar lang 10.000 km, dan kost je dat maar 39,1 cent per kilometer. Maar Peugeot is in de nadagen van de 107 tijdelijk flink aan het stunten met de prijzen. En in deze klasse kan een verschil van 500 euro doorslaggevend zijn. Hij is er in de uitvoeringen XR, de duurdere XS en het topmodel Sportium. De testauto op deze pagina en in het filmpje is een XS. Die heeft in tegenstelling tot de XR onder meer airco standaard, maar deze versie is wel gelijk zo’n 750 euro duurder. Daarnaast zijn er enkele pakketten leverbaar om de auto mee aan te kleden. Verder kun je op de XS een zogeheten 2Tronic automaat krijgen. Dat is een bak waarbij je verder helemaal niets anders hoeft te doen dan hem in ‘automaat’ zetten.

Hoe rijdt de Peugeot 107

De rijeigenschappen van de Peugeot 107 vallen niet tegen. Het éénliter driecilinder motortje trekt de auto in 13,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h en is daarmee vlot genoeg om met het overige verkeer mee te komen. De motor klinkt wel wat rauw als je optrekt. De besturing is keurig direct. Hij helt in bochten wat over, maar dat wordt nooit echt storend. Alleen jammer dat hij standaard ESP mist. Dat is een systeem dat de auto corrigeert als je in de slip dreigt te raken. En zonder dat systeem is het voor de minder geoefende bestuurder bijna ondoenlijk om hem uit een slip te halen. Volgens de fabriek verbruikt de Peugeot 107 gemiddeld 4,3 liter benzine per 100 kilometer. Dat is behoorlijk zuinig.

De Peugeot 107 van binnen

Het interieur van de Peugeot 107 ziet er netjes uit. Maar je gaat zo zoetjes aan wel merken dat de auto al zes jaar op de markt is. De gebruikte materialen voor het dashboard voelen wat goedkoop aan en de op de MINI geïnspireerde plek van snelheidsmeter en toerenteller is inmiddels niet meer zo hip. De knoppen voor de verwarming zijn wat priegelig. Voorin heb je voldoende ruimte voor je benen, maar als je langer bent dan 1,80 meter is de hoofdruimte al snel krap. Verder zit je met je rechterknie tegen de bediening van de verwarming aan. Omdat de 107 er ook is als vijfdeurs is de achterbank makkelijk te bereiken. Je zit er prima voor een korte rit. Op de achterbank zijn twee Isofix-punten aanwezig voor montage van kinderzitjes. Verder heeft hij zes airbags, gordelspanners en een noodremassistent. De achterbak is echt heel klein. Daar past een kratje bier niet in.

De Peugeot 107 en het milieu

Omdat de motor maar 103 gram CO2 per kilometer uitstoot is hij zo schoon dat hij een A-label verdient. Lease je de 107 dan valt hij in de 14 procent bijtellingsklasse.

Gerelateerde autotests

Meer autotests: ANWB autotest

Koerslijst

Bereken de waarde van je auto op basis van het kenteken.

of zoek op merk en type

ANWB Autoverkoopservice

Ben je eigenaar van een PEUGEOT en wil je deze verkopen?